Доступність посилання

ТОП новини

ЄС надає Україні статус ринкової економіки.


Михайло Мигалисько Прага, 1 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Україна сьогодні обіцяно статус країни з ринковою економікою від Європейського Союзу. Йдеться передусім про дуже вагомий політичний сигнал. Адже у лютому Європейський Союз пообіцяв, що якщо в Україні настануть зрушення у сфері верховенства права і демократичних перетворень, то Україна отримає статус ринкової економіки. Отже сьогодні можна б сказати, що ЄС виконала свої обіцянки, а Україна продовжує запроваджувати у життя свої зобов’язання.

На прес-конференції у Києві після дев’ятого саміту Україна ЄС президент України Віктор Ющенко наголосив, що “зміна статусу тягне за собою цілий ланцюжок змін наших стосунків”. Він закликав країни ЄС на зволікати із нормалізуванням цього процесу:

“Важливим підсумком сьогоднішнього саміту є те, що Україна виконала п’ять технічних критеріїв, щодо отримання статусу країни із ринковою економікою і ми надіємося, що формалізація цього політичного рішення забере небагато часу”.

Тим часом у Брюсселі після київського саміту Пітер Пауер - речник Європейської комісії уже підтвердив попередні припущення експертів, що формально Україна матиме статус країни з ринковою економікою з початку наступного року:

“Процедурні параметри встановлені, сьогодні в Україні зробили політичну заяву і ми очікуємо, що законодавчі зміни будуть внесені уже на початку 2006 року”.

Як зазначив Пітер Поуер надання статусу країни з ринковою економікою посприяє Україні у переговорному процесі щодо вступу України до Світової організації торгівлі.

В інтерв’ю радіо Свобода британський дослідник Стюарт Генсел з лондонського дослідного центру Економік інтелідженс юніт групи журналу Економіст сказав, що від отримання статусу країни з ринковою економікою “безперечно випливають торговельні вигоди для України”:

“Україна матиме можливість захищатись перед антидемпінговими обвинуваченнями, що в минулому було часто великою проблемою для торгівлі України з ЄС. З іншого боку йдеться, безпечно, про великий політичний символізм для президента Ющенка та його адміністрації....Йдеться про першу чітку вказівку, що президент Ющенко зумів довести до завершення на міжнародному рівні те, що він обіцяв рік тому.

Однак, залишається кілька справ, які Ющенко повинен довести до кінця. Тобто отримати для України статус країни з ринковою економікою від Сполучених Штатів Америки та втуп до Світової організації торгівлі. Без цього статус країни з ринковою економікою від ЄС не матиме великого політичного значення”.


Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер, після саміту у Києві висловив сподівання, за його словами, стовно “успішного вступу України до СОТ на початку наступного року”.

Водночас деякі експерти не виключають і того що надання статусу країни з ринковою економікою позитивно вплине і на надання Україні такого статусу з боку Сполучених Штатів Америки.

З іншого боку, вважають експерти це приведе до позитивних змін у політиці двосторонніх торговельних відносин. Адже, як повідомила британська ділова газета Файненшел Таймс, ЄС є найбільшим торговельним партнером України. Двостороння торгівля України і ЄС уже становить 22 мільярди доларів, а з Росією йдеться про 20 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG