Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможе Чорноморський флот вирішити російсько-українську газову проблему?


Михайло Мигалисько Прага, 21 грудня 2005 (RadioSvoboda.org) - В рамках теперішніх російсько-українських дискусій довкола газу, президент України Віктор Ющенко не виключив можливості, що Росія повинна витрачати більше коштів на оренду баз Чорноморського флоту в Севастополі. Тепер Росія платить 98 мільйонів доларів річно, для базування російського флоту, який залишився після розвалу Радянського союзу. Деякі московські експерти сумніваються, що карта Чорноморського флоту зможе допомогти Україні в теперішніх переговорах стовно цін на російський газ.

Політичний дослідник центру Карнегі у Москві Ніколай Петров вважає, що Російський чорноморський флот уже втратив стратегічне значення для Росії. В інтерв’ю для радіо “Свобода” він сказав:

(переклад) “За цих майже 15 років, відколи Україна стала незалежною державою, Чорноморський флот тепер в цілому не є якоюсь важливою воєнно-стратегічною одиницею. А з іншого боку вже і конфлікт, і тиск з боку української влади стосовно бази флоту використовували досить часто, тому вони не мають цієї гостроти, цієї важливості для Росії, яку мали на початку 90-тих років”.

З поглядом Ніколая Петрова з центру Карнегі не погоджується Тетяна Становая, яка очолює московський Центр політичних технологій:

“Є дуже вагома психологічна складова у цій справі. Адже, якщо Росії доведеться забирати звідси флот, то це може стати серйозним ударом, так би мовити, по іміджу Росії, по зовнішній політиці взагалі російського керівництва, і в Росії це розцінюватимуть як дуже серйозний провал політики Путіна”.

На думку Станової, сьогодні навіть важко припустити, щоб Україна поставила на порядок денний переговорів справу морської бази в Севастополі:

“Пов’язувати ці проблеми на переговорах з Газпромом Київ не може. Пов’язувати це може тільки Ющенко на переговорах з Путіним. Зараз поки що переговори не виходять на такий високий рівень”, - вважає Тетяна Становая, яка очолює московський Центр політичних технологій.

Україна і Росія досі взаємозалежні у галузі військової техніки. Цю залежність успадкували з радянських часів. Україна постачає Росії міжконтинентальні балістичні ракети та літаки Антонова, газові турбінні двигуни для кораблів та двигуни для більшості російських гелікоптерів. Ніколай Петров з московського центру Карнегі вважає, що навіть ця карта не є вигідною в теперішньому газовому диспуті:

“Якщо припустити, що Україна перестає поставляти продукцію своєї важкої промисловості, військово-промислового комплексу, то це, крім проблем для російської економіки та російського ВПК, створить колосальні проблеми і для української економіки, тому що нікуди крім Росії цю продукцію вона /Україна/, в крайньому випадку, швидко переорієнтувати не зможе”,- сказав в розмові з Радіо свобода Ніколай Петров з московського центру Карнегі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG