Доступність посилання

ТОП новини

Ще один крок на зустріч конституційній реформі. Верховна Рада України попередньо ухвалила зміни до Основного закону.


Тетяна Ярмощук Київ, 23 грудня 2005 рік (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні Верховна Рада попередньо схвалила проект змін до Конституції щодо місцевого самоврядування. Законопроект має бути направлений на висновок Конституційного Суду. Того Суду, склад якого ще не затверджений. Прогнозується, що схвалення конституційних змін стосовно місцевого самоврядування відкриває дорогу не лише затвердженню складу Конституційного Суду, але й всій Конституційній реформі. Хоча народні обранці і сумніваються, що Верховна Рада нинішнього скликання встигне ухвалити ці зміни в цілому.

За попереднє ухвалення законопроекту про внесення змiн до Конституцiї України проголосували 328 народних депутатів, за необхідних 226.

Отже, змінами встановлюється, що територіальні громади на основі загального рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають строком на п’ять років… відповідно сільського, селищного, міського голову, який очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях. В областях, Києві та Севастополі утворюються місцеві державні адміністрації, але таких адміністрацій не буде у районах. І змінена підзвітність і підконтрольність адміністрації. Вони будуть підзвітними Кабінету Міністрів, хоч і є відповідальними перед Президентом. Депутатів до Верховної Ради Криму обиратимуться на 5 років. Законопроект вносить також термін округ – це територіально-адміністративна одиниця, до якої входять жителі одного або декількох населених пунктів.

Один з найпослідовніших прихильників Конституційної реформи Олександр Мороз пояснює:

“Постійні дискусії про те, хто є головний на території. Чи голова державної адміністрації, чи орган, який створений місцевою громадою, жителями відповідної території, або населеного пункту. В цьому проекті ми ставимо крапку у цій дискусії. Однозначно, верховенство за структурами, створеними самими жителями міста, села, району, області, або округи” – зазначив Олександр Мороз.

Не голосували за законопроект у повному складі депутати від Партії Реформи і порядок, Народного руху та Української народної партії. Лідер УНП Юрій Костенко пояснює свою позицію іншим баченням формування місцевих бюджетів:

“Ми розробили новий Бюджетний кодекс, в якому запропонували принципово іншу модель формування бюджетів місцевих органів влади. Ця модель працює в усьому світі і називається формування бюджетів “знизу догори”. На превеликий жаль, Верховна Рада навіть не розглянула цей документ. Але ж влада ніколи не буде ефективною, якщо вона не має матеріальної основи для своєї ефективної роботи. Коли територіальна громада, отримавши великі начебто права керувати в області, їздитиме в Київ і жебратиме ложку бюджетних дотацій, то це не самоврядування”.

Представник Президента у парламенті Юрій Ключковський голосував за цей законопроект, однак він сумнівається, що нині діючий парламент зуміє затвердити конституційні зміни. Швидше за все це станеться вже після виборів, каже пан Ключковський. “Є певні дискусійні положення. Зокрема в тому, що стосується місця і обсягу повноважень місцевих державних адміністрацій. Однак, я мушу сказати, що в процесі обговорення були досить сильні хитання в тексті цього законопроекту в різні боки. Мені здається, що те, на що ми вийшли сьогодні – це достатньо збалансований документ, який може стати основою майбутніх змін до Конституції”.

Прийняття законопроекту дозволить зрештою затвердити кандидатури суддів Конституційного Суду, що парламент у четвер провалив, каже Юрій Ключковський.

“Цей законопроект дещо отверезить Верховну Раду і вони приведе до присяги суддів Конституційного Суду і дасть можливість Конституційному Суду працювати. Щоправда, не знаю коли це буде зроблено, оскільки сьогодні останній пленарний день цього року”.

За зміни ж до Конституції Верховна Рада проголосувала 8 грудня 2004 року у пакетному голосуванні, перетворивши Україну на парламентсько-президентську республіку. Набрати чинності конституційні зміни мали з 1 вересня цього року, ЗА УМОВИ, що до цього часу будуть ухвалені ще й зміни до Основного закону щодо місцевого самоврядування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG