Доступність посилання

ТОП новини

“Вечірні Свобода”: Діалог між владою не розпочався. Чи буде все ж таки знайдено компроміс між основними політичними силами в Україні?


Марина Пирожук Гості: Ярослав Сухий - народний депутат України (Фракція партії "Регіони України"); Лесь Танюк - народний депутат України (Фракція Народного Руху України).

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 19 січня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. 19 січня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

“Діалог між владою так і не розпочався. Чи помиряться між собою гілки влади?” Така тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо із народними депутатами України Ярославом Сухим (фракція "Регіони України") та Лесем Танюком (фракція Народного Руху України). Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефон студії такий: 490-29-05. Телефонуйте і ставте свої запитання нашим гостям!

Представницька та виконавча влада планували сьогодні розпочати розмову про пошуки компромісу та виходу з політичної кризи. Одначе ці плани не стали фактом. Президент з урядовцями до парламенту не прийшли. А парламентарії повторно звільнили двох міністрів.

Шановні гості, влада сьогодні планувала розпочати діалог. Чому до ВР не прийшов Президент України?

Лесь Танюк

Тому, що Президент не хотів наражатися на той бешкет і шантаж, яким його зустріли б.

Марина Пирожук

А як же тоді розпочинати діалог, якщо боятися?

Лесь Танюк

Коли мене питали, чи треба Президенту приходити до ВР, то я кожному казав, що не треба, у цю ВР сьогодні, в якої божевільні очі, приходити не можна, ці люди не слухають аргументів, цим людям абсолютно наплювати на те, чи буде у людей газ, чи будуть у людей зарплати, вони судорожно хапаються за майбутні мандати.

Марина Пирожук

Але ж Ви також є членом цієї інституції. Яким людям?

Лесь Танюк

Всім людям, які називаються “український народ”.

Ющенко не прийшов, тому що сьогодні Водохреще, сьогодні святий день. У цей день наражатися на те паплюження України, яке відбулося і кожен день відбувається у ВР, на той детективний варіант, який пропонує і Литвин, і його заступник Мартинюк, а це під улюлюкання і грім оплесків всього цього оркестру, - це комедія.

Тому я кажу про маскарад. Скінчиться цей січень, люди трохи відпочинуть, подивляться одне одному у вічі, а в лютому ми зберемося і з зовсім нової ноги... Тоді прийде Президент, а тоді можна буде розмовляти. З людьми, у яких божевільні очі, розмовляти просто...

Марина Пирожук

Кого Ви називаєте “людьми з божевільними очима”?

Ярослав Сухих

Всіх, крім себе.

Лесь Танюк

Чому?

Ярослав Сухих

Він один нормальний і його фракція нормальна, всі решта “п’ята колона”, маріонетки.

Лесь Танюк

В даному разі я бачу те, що біля мене там є.

Марина Пирожук

Пане Сухих, але ж це в парламенті не новина, це було і раніше і багато разів, до речі, і не тільки в українському парламенті. Чи були готові до діалогу самі депутати?

Ярослав Сухих

Я почну з кінця.

В парламенті кидалися, плювалися газетами, книжками і всяким сміттям фракції нинішні помаранчеві. Бондаренко кидав у Литвина паперами, а один ненормальний приніс Президенту лапті і так далі. Жодного разу наші фракції не посміли собі допустити не встати, коли Ющенко заходив до нас в сесійну залу. Жодного викрику з нашого боку не було. Ви, будь ласка, не перекручуйте. Ми законослухняні люди.

Більше того, як були ці президентські вибори, чим вони супроводжувалися, то це мене вже зараз не цікавить зовсім і всю нашу фракцію.

Чому Президент Ющенко не прийшов сьогодні в парламент? Я думаю, що він ще до сих пір не зрозумів і не усвідомив себе Президентом всієї України, а не “НУ”. А він Президент не однієї політичної сили. Ми дуже хотіли б, щоб він це зрозумів.

Лесь Танюк

Президентом вашої України він не може бути. Ваша Україна маріонеткова Україна.

Ярослав Сухих

Ви маєте на увазі південно-східну Україну? Так вона ж вас годує!

Лесь Танюк

Я маю на увазі вашу політиканську Україну, Україну у виборчому списку якої половина бандитів, половина вбивць, половина людей, яких просто треба було б арештувати...

Ярослав Сухих

О! О! О!

Лесь Танюк

... і вам не соромно за це.

Марина Пирожук

Шановні законодавці, вас слухають ваші виборці, вас слухають українці!

Шановні гості, чи можливе примирення? Чи можемо ми говорити про те, що воно коли-небудь відбудеться? Чи ви готові до цього діалогу?

Ярослав Сухих

Ми його сьогодні чекали.

Марина Пирожук

Ви готові вислухати опонентів?

Лесь Танюк

Ми весь час вислуховуємо. Ми ж сидимо в парламенті вислуховуємо один одного.

Марина Пирожук

А в якому форматі можливе це досягнення компромісу?

Лесь Танюк

Виключно в українському форматі, коли всі сили будуть зацікавлені у тому, щоб це була українська держава, щоб це була держава Стуса і Чорновола, а не безумних комуністів, яких сьогодні виносять на міжнародний суд. І коли сьогодні блокуються регіони, які сьогодні давлять комуністів у себе в Донецьку, то це говорить про те, що це не політика, а це зовсім кланова гра.

Марина Пирожук

Моніторинг ПАРЄ за Україну триває. Як може зреагувати на ту ситуацію, на той рівень дискусії, який сьогодні в Україні відбувається, власне, ця інституція? Чи не може це зашкодити Україні в її подальших поступах і інтеграції?

Ярослав Сухих

Ніяк. Це наша внутрішня справа.

Лесь Танюк

Газовий шантаж з боку Росії дуже налякав Європу. Я думаю, що Європа все-таки змінить своє ставлення до таких речей і буде приймати якісь самооборонні акції, бо це давно тягнеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG