Доступність посилання

ТОП новини

Рік після інавгурації.


Віктор Міняйло Київ, 23 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Минув рік відтоді, як Віктор Ющенко спочатку у парламенті перед народними депутатами, а потім на Майдані незалежності перед співвітчизниками склав присягу президента України.

Якщо за часів президента Леоніда Кучми на всі закиди, що в державі те й те не так, відповідали: “зате в Україні не пролилася кров”, то за часів Президента Віктор Ющенка відповідають, зате у нас вільні засоби масової інформації.

А якщо серйозно, то серед головних позитивів в політиці дійсно називають свободу слова, а серед негативів: розкол помаранчевої команди і нещодавню відставку уряду.

Втім дамо слово професійному політологу. Говорить директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов:

“Якщо говорити про співвідношення між здобутками і втратами, то втрат було значно більше. По перше, був втрачений 2005 рік, як рік втрачених наступальних реформ у суспільстві, в економіці. По друге втрачений темп політики. Були втрачені з боку суспільства і надії на зміни, на те, що після революції життя, атмосфера, зміниться на краще. Але є й здобутки. Те що країна знаходиться в ситуації демократії і свободи – це політичний здобуток. У соціальній політиці були здобутки пов‘язані з тим, що влада робила соціальні виплати, соціальні програми, молодіжні, в житловому секторі. Але не зважаючи на активну соціальну політику реального і суттєвого підвищення народного добробуту не вийшло, тому що підвищені соціальні виплати з‘їдалися підвищеними цінами”.

Так вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, який поступово перейшов від політики до економіки.

А в економіці за минулий рік Україна пережила бензинову, цукрову і газову кризи, зате справедливо приватизували “Криворіжсталь”. Про здобутки і втрати в економіці розповідає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський:

“Я думаю, що за великим рахунком відбулася зміна стосунків між державою і бізнесом. На сьогоднішній день бізнес має більше можливостей розвиватися без тиску з боку держави. І не може використовувати державу для вирішення власний суперечок. Якщо говорити в негативному плані, то ми просто повинні бути свідомі того, що рік виявився дуже складний, не були позначені деякі дуже важливі системні перетворення. На мою думку потрібно поставити питання про систему соціального забезпечення і житлово-комунальну реформу. Це ті питання, які цікавлять усіх. І країна повинна для себе визначитися, як вона житиме в нових умовах, умовах глобалізації і постійного зростання цін”.

Це говорив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

А от на міжнародному рівні, на думку експертів, переваг більше, ніж недоліків. Адже, за півроку президент України витратив весь річний бюджет на відрядження. З‘явився навіть жарт, що нарешті Віктор Ющенко з офіційним візитом відвідав Україну. А серйозно про здобутки і втрати на міжнародній арені розповідає директор Міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий:

“Зовнішня політика є однією з сфер, де можна говорити про досить помітні результати. Вони не стали такими, як ми очікували з огляду на колосальну зміну уваги до України після помаранчевої революції. Цей потенціал не був використаний повною мірою, але здобутки є. Однозначно є консолідація, і президента, і уряду частини парламенту в напрямі реалізації національних інтересів України в зовнішній політиці. Я думаю пріоритети визначені правильно, стратегія визначена правильно, є проблема із забезпеченням визначення більш швидкого проходження всіх етапів, які потрібні для досягнення стратегічних цілей. Я думаю, що є непогані здобутки на всіх стратегічних напрямках, але вони стосуються більше клімату стосунків, якості стосунків, взаєморозуміння між президентом, між його візаві в інших країнах. Але немає поки що відповідної економічної віддачі яку б відчули громадяни країни.”



І майже всі експерти відзначають, що величезною мірою Президент Ющенко став заручником – ні, не свого оточення, як про це говорять зусібіч, а колосальних очікувань. Ані від Леоніда Кравчука, ані від Леоніда Кучми не чекали швидких, ефективних і справедливих перетворень. Оглядачі говорять: працювати президентом, коли від тебе очікують чуда, справа дуже нелегка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG