Доступність посилання

ТОП новини

Чи будуть в Україні спостерігачі від СНД?


Віктор Міняйло Київ, 10 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Під час засідання Міжпарламентської асамблеї СНД у Києві представники лівих сил черговий раз порушили питання про присутність спостерігачів від СНД на парламентських виборах в Україні. Напередодні МЗС України повідомило, що вважає неможливим запросити місію спостерігачів від СНД, оскільки, зокрема, в співдружності відсутній статус суб‘єкта міжнародного права. Щоправда, виконавчий комітет СНД каже, що це не так.

Маючи певний досвід спостереження за місіями спостерігачів від СНД на виборах в Україні і Азербайджані можу сказати, що їхні висновки дещо відрізняються від висновків інших міжнародних організацій. А під час президентських виборів в Україні дані СНД повністю суперечили навіть рішенню Верховного Суду України. Оцінки українськими політиками дій спостерігачів від СНД є прогнозованими. Народний депутат України Михайло Ратушний їм не довіряє:

«Практика показала, що спостерігачі від СНД – це є інструмент підтримки російським істеблішментом в республіках колишнього Рдянського Союзу тих сил, які зорієнтовані на тісну інтеграцію з Москвою. Тобто, заявляти, що вони об‘єктивно висвітлюють факти порушень законодавства не можна. Я думаю, що говорити, що вони виконуватимуть роль об‘єктивних спостерігачів вже Україна має негативний досвід, що вони таку роль не виконують. Тому я не бачу великої доцільності в їхньому спостереження. Якраз навпаки».

На відміну від націоналіста Михайла Ратушного комуніст Юрій Соломатін спостерігачів від СНД вітає:

«Я за будь-яких спостерігачів: СНД, європи, сполучених Штатів. А коли починаємо використовувати подвійні стандарти: одні хороші, інші погані – це мені не зрозуміло. Нехай працюють. Хочуть вони працювати – хай працють».

Речник Комітету виборців України Олександр Черненко досить часто зустрічався зі спостерігачами від СНД під час різноманітних виборів на пострадянському просторі:

«Коли ми говоримо про спостерігачів від СНД треба розрізняти спостерігачів – громадян країн СНД і власне СНД, як місію. Справа в тому, що спостерігачі від СНД, як місія, вони себе дискредитували і у нас на виборах, і на виборах в інших пост-радянських республіках. Але скажімо ніхто не забороняє громадянам країн СНД брати участь в спостереженні від громадських організацій, від урядів цих країн, від парламентів, від Центральних виборчих комісій. Зрештою, Росія і інші пост-радянські країни вони входять в ОБСЄ, і так само громадяни цих країн можуть бути спостерігачами ОБСЄ і тут жодних проблем не буде. Але місія СНД, як така, фактично формального не існуючого утворення, я думаю вона абсолютно недоречна на виборах в Україні», - вважає речник Комітету виборців України Олександр Черненко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG