Доступність посилання

ТОП новини

Жінки збільшують свою участь у політиці /дані ООН/.


Василь Зілгалов Прага, 28 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Напередодні двотижневої сесії Комісії ООН у справах жінок, котра розпочнеться 1 березня в Нью –Йорку, речники цієї установи кажуть про все більше усвідомлення у міжнародній спільноті того, що посилення ролі жінок у політиці є дедалі ефективнішим інструментом державного розвитку. У 2005 році одним з п’яти обраних у світі парламентарів була жінка, а в дев’яти новообраних парламентах кількість жінок сягала понад 30%. Хоча й є протилежні приклади ролі жінок у політиці, до них можна зарахувати й Україну.

На одному із останніх місць світового рейтингу участі жінок у політиці є сьогодні Киргизстан, де після минулих виборів до парламенту кількість депутатів жіночої статі зменшилася тут від 9-ти обранок народу до нуля. Киргизька ситуацію щодо участі жінок у політиці порівняльна хіба що з Саудівською Аравією, де жінкам взагалі заборонено працювати в офіційних установах. А щодо Киргизстану, то Генеральний секретар Міжнародного Парламентського Союзу Андерс Джонсон пояснює це переходом від двопалатного до однопалатного парламенту, коли із загальним скороченням чисельності киргизьких депутатів жінки втратили тут своє представництво взагалі. Одночасно Джонсон у своєму виступі в Нью-Йорку на початку тижня відзначив:

«Доброю новиною є те , що наші підрахунки засвідчують зростання ролі участі жінок в політиці і в парламентах. На кінець минулого року понад 16% з усіх парламентарів світу складали жінки, це є нове досягнення у порівнянні з рівнем попереднього року».

Додамо, що у 2000 році кількість жінок парламентарів у світі складала лише 11 відсотків.

За даними Міжнародного парламентського Союзу у 28 парламентах світу головують жінки; це, зокрема, Албанія, Естонія, Грузія, Угорщина і Латвія.

Зокрема, спікер латвійського сейму Інґріда Удре наголосила, що в її парламенті багато жінок репрезентують меншини, зокрема – російськомовну. Вона також додала у інтерв’ю Радіо Свобода :

«Я хотіла сказати, що 16% членів сейму є росіяни. І коли я кажу про російськомовну меншину Латвії, то я маю на увазі не лише росіян, це є люди, котрі вживають російську мову у своєму повсякденному житті - поляки, білоруси , українці, вірогідно й естонці чи євреї та інші меншини Латвії».

Варто нагадати також, що у цьому році кількість парламентів у світі, де жінки-депутати складали понад 30%, досягла 20. Наприклад, у африканській Руанді представництво жінок у головному законодавчо - представницькому органі країни сягає аж 50%.

І в кінці поінформуємо, що у Верховній Раді України, яка завершує свій термін у березні цього року, кількість жінок депутатів складає лише ледь 5 %, тоді як, для порівняння, в іранському парламенті їх аж 7%. Не дуже райдужні перспективи в політиці для українських жінок і в наступному парламенті, бо середнє представництво їх у політичних партіях, які претендують на місце у Верховній Раді, не перевищує 6%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG