Доступність посилання

ТОП новини

Російські війська залишать Грузію по більш як двохстах роках.


Сергій Драчук Прага, 31 березня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Грузія й Росія остаточно домовилися сьогодні про порядок і терміни виведення російських військ із кавказької держави. Росіяни мають залишити Грузію до 2008 року. Ці терміни підтвердило в Москві міністерство закордонних справ Росії. А в Грузії сьогоднішній день уже назвали історичним.

Російську військову базу в місті Ахалкалакі в Грузії цілком виведуть до 1 жовтня 2007 року. Про це домовилися сьогодні в Сочі перший заступник міністра оборони Грузії Мамука Кудава й головнокомандувач сухопутних військ Росії генерал-полковник Алексєй Маслов. По тому з Грузії виведуть і решту російських військ, повідомив Маслов: «Протягом 2008 року ми виводимо російську військову базу в Батумі і управління Групи російських військ у Закавказзі».

Таким чином Росія має виконати умови Договору про звичайні збройні сили в Європі. Інші дві свої колишні бази в Грузії Росія вже вивела.

Грузія радо вітає досягнену домовленість. Після підписання угод Кудава заявив, що нині – історичний день для Грузії, на який вона чекала понад 200 років. Саме понад 200 років тому, а точніше 1783-го, російські війська вперше законно ввійшли на територію Грузії, коли тодішній грузинський цар попросив Росію про заступництво й захист від Туреччини й Ірану. Тепер, уважає Кудава, виведення російських військ сприятиме поліпшенню взаємин між двома державами.

А в Тбілісі міністр оборони Грузії Іраклі Окруашвілі привітав «конструктивний підхід» російської сторони й натякнув і на власну конструктивність: «Можна сказати, що, по суті, це був компроміс із нашого боку. Але він стосується тільки графіка. Ми погодилися на три роки, хоча насправді їм не треба стільки часу. Але ми пристали на їхні арґументи й дали на це згоду».

При цьому, заявив Окруашвілі, він не забуває й про вже залишені бази, бо одна з них, у місті Гудауті, перебуває на непідконтрольній центральній грузинській владі території Абхазії: «Залишається проблема з базою в Гудауті. Ми активно працюватимемо з тим, щоби інша сторона не спробувала обвести нас навколо пальця і щоби база була дійсно звільнена».

Більшість російських військових і техніки відійде з Грузії до Північного Кавказу в Росії. Але частину їх переведуть до російської бази в Вірменії, яка залишається там за Росією. Це вже викликало занепокоєння в Азербайджану. Ця країна перебуває з Вірменією формально у стані війни: збройний конфлікт навколо Нагірного Карабаху досі не закінчено жодною мирною угодою. При цьому Азербайджан підозрює Росію в підтримці Вірменії, зокрема й озброєннями. Президент Азербайджану Ільгам Алієв уже заявляв, що російські плани перевести свої війська до Вірменії вимагають від Баку збільшити свої оборонні витрати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG