Доступність посилання

ТОП новини

Україну часто згадують у звіті ООН про торгівлю людьми


Сергій Драчук Прага, 24 квітня 2006 (RadioSvoboda.ua) – У світі практично немає країн, які б не заторкнув злочин торгівлі людьми – чи то для сексуальної експлуатації, а чи для примусової праці. Про це свідчить звіт Управління ООН із наркотиків і злочинності. Україну в ньому згадують багато разів.

У звіті, оприлюдненому в понеділок, Україна опинилася серед 11 країн чи територій, із яких, за повідомленнями, походить «дуже велика» кількість жертв торгівлі людьми. У дальшому переліку, що стосується транзиту таких жертв, Україна серед 14 з «великою» кількістю повідомлень про цей злочин. І навіть серед країн, що є пунктом призначення для жертв торгівлі людьми, Україна є в досить численному списку з «середньою», як повідомляють, кількістю цих жертв.

За даними ООН, громадяни України опиняються внаслідок торгівлі людьми ледь не по всьому світі. Найбільше їх дістається до Європи – і Західної, і Середньої й Східної, і на Балкани, – але також і до Об’єднаних Арабських Еміратів, Ізраїлю, Туреччини чи США. Транзитом через Україну возять жертв торгівлі людьми переважно до Західної Європи з Афганістану, Індії, Пакистану чи Росії. А до України потрапляють люди з інших держав післярадянського простору – таких, як Білорусь, Росія чи Таджикистан.

Доволі схоже становище і в багатьох інших державах із нинішньої СНД. До того ж у цьому реґіоні, згідно з повідомленнями, що лягли в основу звіту ООН, є й своя внутрішня торгівля людьми: в той час, як українці опиняються в Білорусі чи Таджикистані, білоруси й таджики потрапляють до України.

Нинішній звіт – перша спроба здійснити авторитетне всесвітнє дослідження про торгівлю людьми. Як заявив виконавчий директор Управління ООН із наркотиків і злочинності Антоніо Марія Коста, сам факт, що такий різновид рабства існує в 21 столітті, – це сором для нас усіх. За його словами, уряди мають серйозніше ставитися до визначення обсягу проблеми, щоби змогти серйозніше поставитися до її викорінення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG