Доступність посилання

ТОП новини

Алкоголь збільшує ризик раку – британські вчені


Лондон – Уживання навіть невеликих кількостей алкоголю значно підвищує ризик захворювання на рак. Такий висновок дослідження, що його оприлюднено у «Британському медичному журналі». Це найбільш ґрунтовне досі європейське дослідження впливу алкоголю на захворюваність на рак.

Один із десяти випадків захворювання на рак у чоловіків і один із тридцяти трьох у жінок у Західній Європі пов’язаний із уживанням алкоголю. Навіть невеликі кількості алкоголю підвищують ризик захворювання. Однак переважна більшість випадків захворювання на рак, пов’язаних із алкоголем, спостерігається в людей, що вживають алкоголю більше за рекомендований лікарями ліміт.

Навіть колишні любителі випити, що нині вже відмовилися від своєї звички, і далі ризикують захворіти на рак, включно з раком рота, горла, легень і шлунку.

Такі результати ґрунтовного дослідження, що його оприлюднило британське видання British Medical Journal. Професор Карол Сікора з організації із дослідження ракових захворювань Cancer Partners UK каже: «Це найкраще дослідження, що будь-коли проводилося. Дані збирали з початку 1990-х років. Тепер ми можемо їх вивчати, дивитися, хто захворів на рак, яка історія хвороби тих, що захворіли, як вони вживали алкоголь, харчувалися, який стиль життя вони вели. Це – просто фантастична база даних».
У Великій Британії Національна система охорони здоров’я пропонує орієнтири щодо того, яка кількість алкоголю на день може вважатися безпечною. Для чоловіків – це 3–4 одиниці алкоголю, а для жінок 2–3 одиниці. 1 одиниця – це 8 грамів чистого алкоголю, або ж 250 грамів пива нормальної міцності, 125 грамів легкого вина чи 25 грамів горілки. Тобто для чоловіка безпечний максимум становить 2 пляшки пива на день, для жінок – приблизно півтори.

Фахівці провели дослідження у восьми європейських країнах. Вони визначили, що з них у Німеччині найбільше людей вживає надмірну кількість алкоголю.

Зв’язок між алкоголем і раком безсумнівний

Професор Сікора каже, що зв’язок між кількістю вживаного алкоголю і відповідним збільшенням або зменшенням ризику захворювання на рак є безсумнівним.

Хоча наразі, каже він, не можна сказати, що саме алкоголь сам по собі викликає рак: «Причини ракових захворювань є дуже складними. Лише те, що алкоголь якось пов’язаний із раком, не означає, що саме він його викликає, там можуть бути й інші чинники. Але суть дослідження у тому, що чим більше алкоголю ви вживаєте, тим, як показує статистика, більше зростає шанс захворіти на чотири найпоширеніші різновиди раку. Саме тому висновок мусить бути такий: перегляньте те, як ви ставитеся до алкоголю, і зменшіть його кількість».

Звіт є результатом Європейського ретроспективного дослідження раку, що охопило 360 тисяч людей, які на його початок мали від 35 до 70 років.

Нині деякі фахівці закликають уряди суворіше регулювати реалізацію алкоголю. Зокрема, колишній президент британського Королівського коледжу медиків професор Ґілмор заявив, що уряди не можуть собі дозволити пасивно чекати, щоб люди самі змінили свої шкідливі звички.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG