Доступність посилання

ТОП новини

Дійова особа: народний депутат від Партії регіонів Олена Лукаш


Сергій Рахманін Київ, 16 вересня 2006 року

Сергій Рахманін

Мій невеликий життєвий досвід переконав мене в тому, що найбільш переконливими істотами в цьому світі є жінки, політики та адвокати.

А от тепер закрийте очі будь ласка і уявіть собі людину, яка втілює в собі всі ці три іпостасі. Уявили? Тепер можете розплющити очі і позаздрити мені.

Навпроти мене сидить перспективний політик, фаховий юрист і просто чарівна жінка – Олена Лукаш.

Олена Лукаш
Олена Лукаш


Дякую за аванс.

Сергій Рахманін

Що ми знаємо про Олену Лукаш? Я напевне знаю трохи більше, а для тих, кому це ім’я поки що нічого не говорить - наша невеличка довідка.


Лукаш Олена Леонідівна. Народилася 12 листопада 1976 року у молдовському місті Рибниця. 6 років тому закінчила Академію праці та соціальних відносин. За спеціальністю – юрист. Займається адвокатською діяльністю з 2001 року. Попри молодий вік має реноме висококласного спеціаліста. Саме їй довірили захищати інтереси Віктора Януковича у Верховному Суді на виборах президента у 2004 році.

На останніх парламентських виборах пройшла до Верховної Ради у списках Партії регіонів під 26 номером. Наразі очолює парламентський Комітет з питань судоустрою та статусу суддів. Член тимчасової слідчої комісії з питань розслідування факту порушень прав народних депутатів України. Представляє інтереси Партії регіонів на переговорах зі створення широкої коаліції. Не любить говорити про приватне життя.

Сергій Рахманін

Хоча Олена Лукаш не любить говорити про приватне життя, тим не менше маю нахабство поставити питання особистого характеру.

Завжди не міг зрозуміти, що приваблює у політиці, у Верховній Раді зокрема, чарівних жінок, які до того ж мають гарну роботу, яка забезпечує шматок хліба?

Олена Лукаш


Буду відвертою, за звання політика мені ще боротися і боротися.

Сергій Рахманін

Але початок уже заявлений.

Олена Лукаш


Дорогу посилить той, хто йде.

Сергій Рахманін

І все ж таки, що спонукало, що спричинило?

Зрозуміло, чому фракція Регіонів, зважаючи на деяку прив’язку до донецького регіону, зважаючи на ту обставину, що Ви захищали інтереси кандидата на президента Януковича у Верховному Суді, були адвокатом Віктора Януковича. Тут зрозуміло, хоча є питання. Але чому Верховна Рада?

Олена Лукаш


Це просто продовження співпраці з Партією регіонів і Віктором Януковичем.

Сергій Рахманін

Тобто була пропозиція, від якої було важко відмовитися?

Олена Лукаш


І не хотілося відмовлятися. Я завжди бажала зробити життя трішечки кращим.

Сергій Рахманін

Верховна Рада розчарувала?

Олена Лукаш


Є деякі розчарування. Але є деяке і щастя від того, що можна працювати.

Сергій Рахманін

Життя зробити трішечки кращим. Мені так видається, що в цьому є певний елемент нещирості. У кожній каденції, починаючи з 90-го року, у Верховній Раді все більше і більше прагматичних людей, а все менше і менше романтиків.

Тобто є люди, які роблять кар’єру. Чи можна зробити кар’єру у Верховній Раді? Чи можна говорити, що адвокат Олена Лукаш прийшла до Верховної Ради, аби зробити кар’єру? Де кінець цієї кар’єри, що є вершиною?

Олена Лукаш


Я не знаю. Мені здається, можливо, мої здобутки ще попереду, як і невдачі.

Сергій Рахманін

Що ж, будемо сподіватися.

Я знаю, що Ви представляєте фракцію Регіонів у тривалих, нескінченних переговорах щодо створення незрозумілої не тільки для мене, а для переважної більшої наших слухачів, так званої широкої коаліції, яка, швидше за все, ніколи і не складеться.

От скажіть мені чесно, абсолютно щиро і відверто в цьому ефірі, чи потрібна вона взагалі? Існує коаліція, в якій достатньо голосів, щоб ухвалювати будь-яке рішення. Існують домовленості – офіційні та неофіційні - які дозволяють, в принципі, впроваджувати силу-силенну рішень.

Навіщо взагалі все це продовжується? Який сенс у створенні цієї коаліції? Який практичний сенс?

Олена Лукаш


Ця коаліція вже дійсно є, вона дійсно працює. Фракція “Наша Україна” не може визначитися зараз зі своїм статусом. Для багатьох її членів статус опозиційних є неможливим. У багатьох із них - нереалізовані кадрові амбіції. Багато з них рішуче відстоюють свою ідеологію, а решта не визначилася.

Вони вважають, що вони повинні бути у владі, нести спільну відповідальність, разом працювати, в тому числі, над впровадженням адміністративно-територіальної реформи.

Сергій Рахманін

Це все зрозуміло з “Нашою Україною”. Навіщо ця коаліція Регіонам, які є фундаторами коаліції, у якій достатньо голосів для ухвалення рішень?

Олена Лукаш


Нам би хотілося стабільної коаліції, бо якщо парламент буде поділений навпіл, він зможе блокувати роботу як Верховної Ради , так і Кабміну. Згадайте, 150 осіб спокійно можуть викликати будь-якого міністра на ковдру до Верховної Ради на звіт.

Сергій Рахманін

І навіть поставити питання про недовіру.

Олена Лукаш


Звичайно.

Сергій Рахманін

Зрозуміло. Отже, теоретично лишається примарна надія для тих, хто хоче бачити широку коаліцію, на те, що вона найближчим часом буде створена. Хоча, наприклад, вже сьогоднішні заяви Президента Ющенка, який критикував прем’єра Януковича за деякі кадрові призначення...

Олена Лукаш


А потім призначив Балогу – чудово.

Сергій Рахманін

А Вам не подобається Балога?

Олена Лукаш


Ні, я просто вважаю, що критика повинна бути адекватною, а поведінка зрозумілою.

Сергій Рахманін

Зв’язку не бачу між критикою на адресу Януковича і призначенням Балоги?

Олена Лукаш


Мова йде про кадрові рішення з одного і з іншого боку.

Сергій Рахманін

Ми вирішили поцікавитися точкою зору киян, наскільки міцною буде дружба між Регіонами і “Нашою Україною”, як довго вона триватиме. Отже, vox populi.

Респондентка


Я думаю, помиряться, не посваряться. Разом будуть працювати. А чому сваритися? Все буде добре.

Респондент

Як вовки з вівцями... Як вони можуть жити? Це все створюють видимість для того, щоб притримати владу.

Респондентка

Мені здається, що вони старатимуться. Що з цього вийде, не знаю. Ставлення навряд чи зміниться один до одного.

Респондент

Мені здається, не посваряться, вони знайдуть консенсус, взаєморозуміння. Може деякі члени “Нашої України” займуть принципову позицію стосовно Партії регіонів.

Респондент

Я гадаю, на регіональному рівні частину обласних керівників просто знімуть. А в таких областях, як Харківська, Донецька, Луганська, там буде монополія, не дивлячись навіть на те, що офіційно буде підписана угода про коаліцію.

Сергій Рахманін

Думки, як завше, різні. Одначе одна думка, я б на неї особливу увагу звернув, де згадується, що жити вони будуть, як вовк і вівці.

З Вашої точки зору, хто тут вовк, а хто вівця?

Олена Лукаш


Важко сказати. Це просто особливості сприйняття. Ви знаєте, стільки змінюється. Сьогодні Партія регіонів при владі, що буде далі – подивимося. Я б не хотіла, щоб у нас продовжувалася війна.

Сергій Рахманін

Власне, війни не хоче ніхто. Про Партію регіонів розповідають багато легенд. Що з них відповідає дійсності, що ні, ніхто не знає. Але зокрема кажуть, що у Партії регіонів існує жорстка ієрархічна дисципліна, дуже своєрідні стосунки.

Скажемо, не кожен може до кожного просто зайти до кабінету. Не кожен, скажемо, має номер мобільного телефону Януковича, Ахметова, Клюєва чи Колесникова. А якщо і має, то не може ним скористатися. І взагалі, існує чітка процедура, хто до кого, з яких питань звертається.

Це так чи ні? Наскільки демократична ця структура в буденному житті?

Олена Лукаш


У нас дійсно є дисципліна. Як і в будь-якій партії, у нас є партійна ієрархія, це природно. Структура побудови, внутрішньо-фракційні зв’язки, певні групи існують.

Але я можу сказати про себе, я ніколи не відчувала зачинених дверей, неможливості бути вислуханою, і в тому числі, неможливості сказати думку, яка розходиться з думкою фракції.

Сергій Рахманін

Тобто зараз Ви маєте повне право висловити свою точку зору, своє припущення, не боячись, що Вас за це буде покарано...

Олена Лукаш


Будуть бити, кидати в шахти, я чула вже багато міфів...

Сергій Рахманін

Бити – ні, але з фракції не виключать, так?

Олена Лукаш


Ні, напевне...

Сергій Рахманін

Тоді я поцікавлюся, з Вашого дозволу, Вашою точкою зору на один цікавий законопроект, який вніс представник Вашої фракції, проти якого, наскільки мені відомо, все ж таки виступили.

Йдеться про відновлення кримінальної відповідальності за наклеп та образу. Цей законопроект, якщо я не помиляюся, зареєстрований під авторством члена Партії регіонів Василя Кисельова, але я знаю, що Ви виступили категорично проти.

Чому взагалі з’явилася така ідея? Чому особисто Ви виступили проти? Чи ця інформація відповідає дійсності?

Олена Лукаш


Я вважаю, що одним з найважливіших рішень, які існують в цьому світі – це рішення Європейського суду по справі Лінгенса, де пресу назвали “сторожовою собакою демократії”.

Мені не завжди подобається те, що пише преса, не завжди це відповідає дійсності. Але не надавати їй можливість сказати, тим більше притягувати до кримінальної відповідальності, тим більше, що ми вже маємо такий досвід, негативний досвід, бо стаття за наклеп існувала в кримінальному кодексі і була виключена, вона абсолютно непотрібна.

Я не жорстко виступаю. Я роз’яснила свою позицію. Я мала з цього приводу бесіду з паном Кисельовим, з Адамом Мартинюком, на сьогодні цей законопроект відкликається, він не буде розглядатися.

Зміни до кримінального кодексу, а отже і кримінально-процесуального, внесені не будуть з цього питання.

Сергій Рахманін

Що ж, дякую за подібне ставлення до цієї проблеми. Тому що я, наприклад, на своїй шкірі відчув дію цього закону, знаходився під слідством за наклеп та образу, яких не було.

Олена Лукаш


Цей закон ніколи не був справедливим. Він був таким, який штучно використовувався для з’ясування питань з певними особами.

Сергій Рахманін

До речі, не тільки з журналістами, але з політиками.

До речі, про справедливість. Багатьох справді трохи образило те, як відбулося нещодавнє голосування щодо створення тимчасової слідчої комісії з приводу перегляду тарифів на газ.

Для тих, хто не знає, нагадаю, що опозиційна сила з особі БЮТу запропонувала створити комісію, яка б перевірила законність перегляду тарифів на газ і запропонувала свого представника на посаду керівника цієї комісії.

Натомість під час голосування в перелік діяльності цієї комісії було дописано також вивчення законності списання боргів корпорації “Єдиних енергетичних систем”, до якої має безпосереднє відношення сама Юлія Тимошенко, а на посаду керівника цієї комісії призначили представницю КПУ Александровську. Комуністична партія, нагадаю, входить до правлячої коаліції.

Вам не здається, що це, м’яко кажучи, трохи нечемно по відношенню до опозиції. Бо треба залишити їй все-таки певні шпарини, певні можливості відстоювати свою точку зору.

Олена Лукаш


Я намагатимуся бути відвертою. Дійсно, опозиція має право створювати свої тимчасові спеціальні комісії, очолювати їх. Таким же чином і правляча коаліція має право вносити альтернативні проекти і голосувати за них. Справа в тому, що в коаліції, звичайно, голосів більше. Це по-перше.

Якщо ми залишимося на тому, що тільки опозиція створюватиме тимчасові слідчі комісії, то треба згадати вимоги регламенту, що сама комісія формується пропорційно у відповідності до кількості фракцій.

Сергій Рахманін

Зрозуміло, більшість все одно матиме більшість у цій комісії. Треба було залишити хоча б такий інструмент як посаду голови комісії.

Олена Лукаш


Я розумію, що дія опозиції, яка викликала таку протидію коаліції, виглядає як порушення прав опозиції, з одного боку.

З іншого, неможливо узурпувати право вносити альтернативні постанови та законопроекти. Це буде відбуватися. Для того, щоб це припинилося, ми розпочали роботу по створенню спільного закону про опозицію.

Сергій Рахманін

Ви знаєте, я дивився два законопроекти про опозицію. Авторство одного належить Юлії Тимошенко, іншого – групі депутатів від фракції Регіонів.

У мене склалося враження, що люди не дуже вірно розуміють поняття опозиції, поняття контрольних функцій. Фактично, це спроба стати частиною влади, тобто критикувати і нічого за це не отримувати.

Я не знаю, наскільки коректно зараз обговорювати законопроект, який належить БЮТу, але про законопроект фракції Регіонів, я думаю, говорити доречно.

Може Ви б якось зарадили? Може там бракує фахових юристів, які не дуже добре розуміються на тонкощах опозиційного процесу?

Ви задоволені тим законопроектом про опозицію, який вийшов з-під пера Ваших колег від фракції Регіонів?

Олена Лукаш


Я вважаю, що необхідно створити якісно новий закон, бо обидва закони не є досконалими, це лише проекти.

На сьогодні є робоча група, вона вже працює. Вже погоджена концепція даного законопроекту, підключене юридичне управління Верховної Ради України.

Ми будемо сподіватися, що до нас підключиться також Міністерство юстиції. Щоб ми могли якнайшвидше не тільки ухвалити закон про опозицію і змінити при цьому низку законів, а також змінити регламент, щоб опозиція більше не попадала в таке становище, як це було під час голосування за постанову про спеціальну слідчу комісію.

Сергій Рахманін

Сподіватимемось, що справедливість буде відновлена, незалежно від того, який закон буде ухвалений і чи буде він ухвалений взагалі.

Маємо перший телефонний дзвінок. Слухаємо вас.

Слухач


Добрий день. Коли Януковича вибирали прем’єр-міністром, він обіцяв підвищити мінімальні пенсії і зробити соціальний захист людям, які не захищені соціально. Коли його обрали, він про це все якось забув, повна тиша.

Сергій Рахманін

Вам доведеться ще раз побути адвокатом Януковича, співчуваю.

Олена Лукаш


Не варто. Ми обговорювати цю позицію на фракції, позиція фракції наступна: соціальні виплати здійснюватимуться, але лише в рамках тих засобів, які існують сьогодні.

За невтішними висновками наших експертів, на сьогодні це зробити не так просто. Я думаю, поступово ви їх отримаєте, всі передвиборні обіцянки виконуватимуться.

Сергій Рахманін

Це смілива заява.

Олена Лукаш


Ми старатимемося.

Сергій Рахманін

А ми будемо з інтересом спостерігати за цим.

Багато хто стверджує, що ефективність ухвалення тих чи інших законів залежить все ж таки від того, як співпрацюватиме “Наша Україна” та Регіони України.

Як особисто Вам здається, ви сприймаєте “Нашу Україну” як союзників?

Олена Лукаш


Я б хотіла, щоб ми співпрацювали, бо коли існує антагонізм на фізичному рівні, що це законопроект “Нашої України” чи когось з БЮТ, і він не сприймається тільки через прізвище, це ситуація абсолютно ненормальна.

Принаймні мені на сьогодні, я вже понад три місяці беру участь у коаліційних переговорах, я не знаю, скільки вони ще триватимуть, але себе я запитую: а що таке фракція “Наша Україна”? Розуміючи, наскільки вона різна... Ви пам’ятаєте, це шість партій в одному блоці, вони абсолютно різні: різні люди, різні напрями діяльності, різні мрії, різні амбіції.

Інколи я не розумію, що саме означає співпрацювати з “Нашою Україною”. Це з ким? Коли у них буде спільна думка і спільна дія?

Сергій Рахманін

Тобто у фракції Регіонів, на скільки я розумію, таких проблем нема, там є певна одностайність?

Олена Лукаш


Монолітність.

Сергій Рахманін

Тобто Ви заперечуєте наявність певних конфліктів, скажімо, між Януковичем та Ахметовим, між Азаровим та Януковичем?

Олена Лукаш


Я про такі конфлікти не чула. Існують інколи розбіжності і погляди на дещо. Але щоб вони були гострими і тим більше публічними – такого ніколи не було.

Під час ефіру.
Сергій Рахманін

Тобто розкол, близький до того, що є в “Нашій Україні”, фракції Регіонів не загрожує?

Олена Лукаш


Ні, про розкол казати неможливо.

Сергій Рахманін

Ви погоджуєтеся з критикою Ющенка, який критикував Януковича за те, що кадри добираються з одного регіону? По-перше, це так?

А по-друге, тут є переваги чи недоліки? Все-таки фракція дисциплінована, можливо, виконавча влада у нас буде дисциплінована за рахунок того, що кадри добираються за географічною ознакою?

Олена Лукаш


Я думаю, нехай пройде 100 днів роботи нової влади, і ми подивимося, що сталося, які напрямки їхньої діяльності.

На сьогодні дійсно змінюється кадрова політика. Це не ті 20 тисяч звільнених, які були просто неполіткоректними за політичною ознакою під час зміни влади при Ющенку, але дійсно кадрові зміни відбуваються.

Я не можу зараз надати оцінку, чи ефективні вони, чи ні. Думаю, час покаже.

Сергій Рахманін

Свого часу нова влада, маю на увазі помаранчеву, багато говорила про необхідність ухвалення цілої низки законів, щоб заповнити певні прогалини у законодавчому полі.

Йшлося, зокрема, про закон про референдум, закон про Президента, закон про Кабмін, про центральні органи виконавчої влади. Жодного з цих законів так і не ухвалили.

Пізніше з подібними ініціативами виступала і Партія регіонів, коли пропонувала себе в якості нової влади. Вона нею стала.

Чим вона може похвалитися? Чи є вже певний доробок стосовно цілої низки питань, про які я щойно згадував? Чи є вже законопроекти? Законопроект про Кабмін – це відомо, а решта? Готові?

Олена Лукаш


Ні. На сьогодні вони на стадії розробки. Деякі з них розробляють народні депутати, а частина - в надрах Міністерства юстиції України.

Сергій Рахманін

Як швидко країна дочекається появи цих законів?

Олена Лукаш


Будемо сподіватися, що швидко. Бо на сьогодні відсутні правила гри.

Сергій Рахманін

Що Ви маєте на увазі під правилами гри?

Я так розумію, зокрема, відсутність широкої коаліції. Добре. Якщо вона не буде створена ще впродовж півроку, наприклад. Це означає, що півроку буде, фактично, припинена робота над законами?

Олена Лукаш


Ні. У нашому порядку денному дуже багато законів. Ми все одно будемо приступати до нових реформ, втілювати нові концепції, але ми б хотіли їх погодити.

Наприклад, ми сходимося однозначно з “Нашою Україною” у думці, що потрібно, аби відбувалася децентралізація влади.

Але ми дещо по-різному її бачимо. Нам би хотілося погодити концепцію, вислухати усіх, в тому числі провести громадське обговорення.

Сергій Рахманін

Попередня влада (вже можна говорити, що вона попередня) розробляла зокрема і законопроект, що стосувався територіально-адміністративної реформи.

Зокрема, пан Безсмертний, який опікувався цими питаннями в уряді, намагався розробити щось на кшталт концепції територіально-адміністративної перебудови країни.

Зараз цими питаннями опікується пан Рибак, якщо я не помиляюся. Нещодавно на питання, чи має він власну концепцію, він сказав, що ні. На питання, чи ознайомлений він з концепцією Безсмертного, він сказав, що її він не читав, але вона йому не підходить.

Це мене здивувало, бо щоб з’ясувати, чи підходить, чи ні, принаймні, треба її подивитися.

Як швидко можна очікувати, що друга частина так званої політичної реформи, а саме реформа місцевого самоврядування, відбудеться. Який погляд у фракції Партії регіонів на це?

Як виглядатиме територіально-адміністративний устрій України?

Олена Лукаш


Він дещо збігається з 3207-1, відомим законом. Я думаю, що основною рушійною силою у цьому буде пан Мороз. Це його мрія, це його думка. Допоки ми будемо вести переговори чи ще щось, я думаю, він пришвидшить цей процес.

Сергій Рахманін

Особисто Ви, який погляд Вам більше до вподоби: коли буде залишатися такий інститут, як місцеві адміністрації і, фактично, існуватимуть два центра влади чи голови адміністрацій будуть переформатовані і виконуватимуть функції префектів. Тобто вони представлятимуть центральну владу на місцях, але функції будуть звужені до дотримання законності?

Вам яка концепція більше до вподоби?

Олена Лукаш


Інститут префектури ближче до концепції Романа Безсмертного, мені він подобається. Але я б хотіла почути ще думки спеціалістів.

Поки що в Україні існує одна концепція розвитку інституту префектури, це концепція Безсмертного. Я вважаю, що для повноцінного рішення цього замало.

Сергій Рахманін

Робота над конституційною реформою, наскільки я розумію, триватиме. І не виключено, що найближчим часом Конституція у нас буде вкотре змінена.

Особисто Вам як юристу, вже як політику, яка Конституція більше до вподоби? Конституція в редакції 96-го року чи Конституція у версії 2004-го, де змінена ціла низка норм та статей?

Олена Лукаш


Важке запитання. У 96-му році все було зрозуміло, вся країна висіла на кінчику пера президента. Він вирішував все і був основним центром влади у суспільстві.

Все відбувалося в його голові: великий бізнес, кадрові рішення, зовнішня і внутрішня політика в голові однієї особи. Так ми жили.

На сьогодні у нас перехід до парламентсько-президентської республіки. Правляча коаліція не завжди знаходить мову з діючим Президентом, деякі члени уряду представляють інші думки, всі надзвичайно заполітизовані.

Крім того, не випрацювані нові концепції розвитку держави, нема спільної думки щодо реформи судочинства, нема спільної думки щодо адміністративно-територіальної реформи, економічного, екологічного навіть розвитку.

Зараз відсутні правила гри. Хитке поле, треба думати, як вдосконалювати цю реформу, бо на сьогодні деякі повноваження неузгоджені, дуже багато дискусій виникає в суспільстві.

Головне – нам навіть свідомо важко уявити, що центр влади переміщується в парламент. Ми завжди питаємо, а що скаже Президент? Чи має він право? Що скаже батько?

І цей пошук великого і сильного батька, ця традиція патерналізму, жага повернутися до... безвідносно, я не кажу зараз жодних прізвищ, вона є дуже болючою.

Ми намагаємося жити за правилами парламентсько-президентської республіки, а свідомість наша ще в президентсько-парламентській. Просто хто буде цим монархом, хто виконуватиме цю функцію, ми ще такого не знайшли.

Сергій Рахманін

Мене страшенно тішить, коли людина, яка представляє фракцію Регіонів, виступає проти патерналізму та візантійщини, це дуже добре. Це означає, що в нас країна все-таки розвивається.

До речі, от Ви щойно згадали, що парламент, зокрема парламентська більшість, не завжди знаходить спільну мову з Президентом.

В принципі, в руслі розвитку конституційної реформи було б змінити формат обрання президента. Я знаю, що частина представників фракції Регіонів (я бачу, як Ви лагідно посміхаєтеся) виношують плани про те, щоб змінити Конституцію і запровадити систему обрання президента парламентом.

Вам ця ідея подобається? Як швидко вона буде втілена в життя?

Олена Лукаш


Сергію, я не знаю. Я розглядала цю ідею. Я вчора піднімала аналітичні дані і з’ясувала, що з 25-ти країн-членів Євросоюзу 8 країн мають можливість обирати президента парламентом.

Це нормальні абсолютно європейські країни: Німеччина, Італія, Мальта, Кіпр і таке інше. Я не знаю, як буде краще. Внутрішньо я – за безпосередні вибори президента.

Сергій Рахманін

А у фракції який погляд?

Олена Лукаш


Ми не обговорювали це питання, якщо відверто. Різні можуть бути думки у політиків, у юристів. Я ще особисту думку не сформувала.

Як людина, як громадянин я не хочу бути обмеженою у правах, я хочу мати право на вибір президента. Але як політик я бачу, якщо не співпрацюють два центра влади, якщо 100-відсотково спільну думку Президент з парламентом зараз, на жаль, не мають, до чого призведе це протистояння?

Ще правила гри не виписані. Кожен їх тлумачить по-своєму, бо є прогалини. Президент на свою користь, парламент на свою користь, інтриги за ними часто закручують решта політиків, політологів чи просто громадян, щось підозрюючи.

Я не знаю, як буде краще. Я буду досліджувати це питання, цей досвід. На сьогодні в мене відповіді немає.

Сергій Рахманін

Я думаю, що країна, політикум зокрема, дуже повільно призвичаїться до нових умов праці, до нових правил, треба подумати.

Зміни Основного Закону зараз перетворилися на довготривалу сагу, якою живе трохи не півкраїни, не зажди усвідомлюючи, про що взагалі йдеться.

Чи варто змінювати Конституцію? Як до цього ставляться пересічні громадяни? Про це ми вирішили поцікавитися на вулицях Києва. Отже, точка зору населення...

Респондент


Я думаю, що певні зміни у неї вносити потрібно, щоб можна було чітко визначити повноваження Верховної Ради, Кабінету Міністрів і Президента.

Респондент

А це мене як обивателя не стосується. Не відчуваю я, щоб це мені щось давало чи відбирало.

Респондентка

Це, на мою думку, вирішувати політикам.

Респондентка

Не варто змінювати. Але якщо це має сенс, то, можливо, і потрібно.

Респондент

Конституція не ідеальна. Не може бути ідеальною ні Конституція, ні закони. На сьогодні змінилася система виборів у нас.

Дійсно, необхідно змінювати не саму Конституцію, а саме закони, які б роз’яснювали закон про Кабмін, про Президента.

Сергій Рахманін

Приємно, що все ж таки є люди, які дуже добре розбираються у тонкощах конституційного процесу, які знають, що варто не тільки змінювати Конституцію, але й ухвалювати закони...

І приємно, що є люди, яким це абсолютно байдуже. Бо якщо вся країна цікавитиметься політикою, я думаю, нічого доброго з цієї країни не вийде.

Це моя особиста точка зору, яку наша гостя – народний депутат України Олена Лукаш – може, в принципі, і не поділяти.

Олена Лукаш


Чому? Я поділяю. Наприклад, моя мрія - через кілька років на запитання: хто у нас президент чи прем’єр-міністр, змогли б відповісти, як у Швеції, лише 20% населення.

Деполітизоване суспільство означатиме, що суспільство турбує власне життя, власне здоров’я, власна кар’єра, власні діти, а не те, що відбувається у Верховній Раді і в Кабінеті Міністрів.

Сергій Рахманін

Конкретне питання, про яке ми недоговорили. Існує версія, що ідея обрання президента парламентом – це спільна ідея частини “Нашої України” та частини Партії регіонів. І вони збираються, якщо все буде гаразд і буде створена широка коаліція, в недалекому майбутньому створити щось на кшталт спільної партії, яка підтримає Президента Ющенка на виборах парламенту в 2009 році.

Наскільки фантастична ця версія? Якщо вона справді хоча б частково відповідає дійсності, як Ви до цього ставитеся? До зміни Конституції конкретної, до можливості створення нової партії, до підтримки Партією регіонів (чи спільною партією) кандидатури Президента Ющенка?

Я розумію, що це дуже далеко, але яке на сьогодні Ваше враження?

Олена Лукаш


Я чула ці думки, але не від політиків, а від ЗМІ. Ми настільки багато спілкуємося, що інколи неможливо відрізнити міф від реальності.

На сьогодні як я ставлюся до змін у Конституції? Якщо вони забезпечать гармонійний розвиток суспільства – позитивно.

Як я відношуся до створення нової партії? Я не впевнена, що це необхідно робити. Достатньо є потужні партії, кожна з них може брати участь в парламенті. Якщо буде спільна мета обрати президента в парламенті, голосів вистачить, навіщо створювати щось нове, коли є щось старе.

У нас завжди треба щось зруйнувати, щоб нове побудувати. Поступального руху немає, у нас постійно перегини на місцях.

Як я відношуся до решти інформації? Я не можу її підтвердити. Я ніколи не чула цього від політиків, від журналістів чула.

Сергій Рахманін

Якби це залежало особисто від Вас, Ви б змінювали цю Конституцію? Ви б її не чіпали? Чи Ви взагалі ухвалили б абсолютно принципово нову?

В принципі, вважається, що Конституцію краще не чіпати. Якщо навіть у ній є прогалини, то треба їх обходити, звикати до них, всі недоречності виправляти за рахунок ухвалення законів. Вам яка з цих трьох тез найбільше подобається?

Олена Лукаш


Мені подобається нова редакція Конституції.

Сергій Рахманін

Що було б принципово там змінено? Що було б нового?

Олена Лукаш


Я б збалансувала дії гілок влади.

Сергій Рахманін

В який спосіб?

Олена Лукаш


В спосіб поглиблення переходу до парламентсько-президентської республіки і посилення ролі місцевого самоврядування на конституційному рівні. В розвиток запропонувала б ухвалити необхідні законодавчі акти.

Зараз Конституція розбалансована, вона допускає подвійні тлумачення, новим Конституційним Судом ще нічого для цього не зроблено. По суті, це дозволяє певний безлад.

А у зв’язку з тим, що сьогодні судова влада не відрізняється стрункою структурою і адекватними законними рішеннями (чого приховувати правду? Так воно й є), не завжди нам доступне справедливе і вільне судочинство, невизначеність правил гри дозволяє їх порушувати постійно.

Незнання законів не звільняє від відповідальності, знання їх – інколи звільняє.

Сергій Рахманін

Добре, що Ви зачепили це питання. От якраз зараз я збирався його поставити.

Ви опікуєтеся питаннями судоустрою у Верховній Раді, є членом відповідного профільного комітету. Зараз дуже багато говорять про судову реформу, яка начебто теоретично зменшить факт хабарництва у судовій системі.

Можете у двох словах розказати, що ж таке можна зробити, щоб судді менше брали хабарі? Це в принципі можливо?

Олена Лукаш


Це можливо, це обов’язково відбудеться. Але мені важко спрогнозувати, коли. Чи ми, чи наші онуки, на наші правнуки це побачать.

На сьогодні це є об’єктивною реальністю, тенденція є загрозливою, тенденція підтримується реальним сьогоденням.

Сергій Рахманін

Які бодай два перших кроки треба зробити до реформи судової системи? В якому напрямку треба працювати, щоб змінити цю систему?

Змінити критерії добору суддів? Зробити більш жорсткими вимоги до них? Запровадити якусь конкретну кримінальну відповідальність за хабарництво? З чого треба починати?

Олена Лукаш


Посилити роль Вищої ради юстиції. Посилити роль і змінити систему кваліфікаційно-дисциплінарних комісій суддів, бо на сьогодні вони, в принципі, є ринковими організаціями і свою роль не виконують.

Змінити процесуальне законодавство, яке на сьогодні дозволяє суддям не виконувати свої функції.

А також підсилити, з іншого боку, судову владу. Бо пред’являти вимоги щодо несвоєчасного розгляду чи неправильного застосування нормативно-правових актів людині, яка сидить у халупі і не має навіть проводового радіо (а я була у таких судах, це Харківська область, це не Сибір), це передчасно.

Потрібно забезпечувати баланс. Суддям створити належні умови праці і посилити відповідальність, бо на сьогодні деякі судді відчувають власну безкарність.

Я інколи дивлюся на деякі судові рішення і думаю от про що. Для кожного з нас є певні правила гри: для вас – журналістська етика і свобода слова, для мене як для починаючого молодого народного депутата, для всіх. Непублічність серед судочинства і, фактично, безкарність суддів створила всі умови зараз для зловживань.

Олена Лукаш
Навіть рішення Вищої ради юстиції щодо порушення присяги суддею оскаржується у Шевченківському районному суді. І роками ніхто не може нікого притягти до відповідальності, хоча інколи факти порушень є просто кричущими.

Сергій Рахманін

Є тема, яка багатьох цікавить. Ми отримали питання електронною поштою. Що такого зробило НАТО Партії регіонів, Віктору Януковичу зокрема, що він так рішуче, категорично виступає проти співпраці з Альянсом?

Як це коментується з тією обставиною, що в минулій каденції парламенту фракція Регіонів дружно проголосувала за Закон “Про основи національної безпеки”, де кінцевою метою встановлювалося членство в НАТО?

Олена Лукаш


Останні соціологічні дослідження показують, що ідею НАТО в Україні підтримують від 7 до 12 відсотків громадян.

Громадяни абсолютно не готові вступати в НАТО, вони не знають, що це за Альянс, які загрози чи позитиви він несе, яка є програма, та ж Програма дій щодо членства в НАТО. Крім того, це є передвиборна програма Партії регіонів.

Нічого такого Януковичу НАТО не зробило. В рамках укладених міжнародних угод ми співпрацюємо. Ви знаєте, що Партія регіонів голосувала за деякі законопроекти, які дозволяли вести спільні навчання і все решта.

Партія регіонів буде дослуховуватися в цьому випадку виключно до думки виборців. Якщо вона зміниться, зміниться і думка Партії регіонів.

Сергій Рахманін

Наскільки я пам’ятаю, і Микола Янович Азаров, і Віктор Федорович Янукович говорили, як народ вирішить, так і буде. Але задля того, перед цим необхідно, щоб народ трохи більше дізнався про НАТО.

Знову ж таки, соціологічні дослідження доводять, що народ про НАТО, в принципі, нічого не знає. Я думаю, що було б чесно, якби влада принаймні розповіла, що таке є сьогодні НАТО, а потім дозволила народові обирати: чи потрібно НАТО, чи ні. А яке особисто Ваше ставлення до НАТО?

Олена Лукаш


Я відношуся до тієї категорії громадян, які також дуже мало знають про НАТО. Я буду відверта.

Сергій Рахманін

Вам байдуже?

Олена Лукаш


Ні, не байдуже. Я буду вдосконалювати свої знання.

Сергій Рахманін

Що ж, будемо сподіватися, що Ви вдосконалите свої знання після цієї програми.

На цій бадьорій ноті я з Вами попрощаюся. З вами були Сергій Рахманін та народний депутат, представник Партії регіонів Олена Лукаш.

Почуємося наступної суботи, хай вам усім щастить!

Олена Лукаш


До побачення!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG