Доступність посилання

ТОП новини

Створено інвестиційну Раду: чи привабить вона інвесторів?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 31 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Поліпшити інвестиційний клiмат в Україні має щойно створена при Кабiнетi Мiнiстрiв Рада iнвесторiв. Втім багато експертів застерігають від передчасних очікувань її успішності: Україна пам’ятає чимало різноманітних рад, проте далеко не завжди вони ефективно працюють.


Позитивно оцінює створення Ради інвесторів економіст Олег Івченко. За його словами, нова структура продовжить кращі традиції Ради підприємців, яку нещодавно уряд розформував. До рішень Ради підприємців дослухалися в урядових комітетах. Якщо так буде надалі, але уже з інвесторами, це піде лише на користь налагодженню співпраці влада-бізнес, сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в державі, зазначив Олег Івченко в інтерв''ю Радіо Свобода. “На ці рішення чиновник має реагувати, і це суттєвий крок уперед у діалозі між бізнесом та владою”, — наголошує Івченко.

Інвестори потраплятимуть до Ради за рішенням Януковича?

Натомість економіст Центру досліджень CASE – Україна Віталій Ваврищук не впевнений в ефективності Ради інвесторів. За його словами, інвестори потраплятимуть до Ради лише за рішенням особисто Прем’єр-міністра Віктора Януковича, а тому навряд чи наважаться критикувати уряд або домагатися від Кабміну будь-яких рішень щодо поліпшення інвестиційного клімату в державі.

За словами Ваврищука, сам факт існування Ради інвесторів в нинішньому вигляді потрібен Віктору Януковичу для того, щоб на чергових міжнародних переговорах згадати про інвестиційну привабливість України.

Віталій Ваврищук: “Якщо основна мета в тому, щоб просто формально забезпечити існування подібної структури, щоб потім звітувати перед міжнародним співтовариством про те, що Україна активно працює з інвесторами, то, звичайно, навряд чи існування Ради інвесторів серйозно вплине на інвестиційний клімат в Україні. Якщо уряд буде готовий вислуховувати достатньо жорсткі критичні зауваження, то, звичайно, подібні зібрання можуть мати серйозний вплив на процес ухвалення урядових рішень”.

Допомагатиме й Агентство США з міжнародного розвитку

Рада інвесторів – консультативно-дорадчий орган при Кабінеті Мністрів. На рішення Ради обов’язково мають реагувати органи державного управління.

Сприяти надходженню інвестицій в Україну буде також Агентство США з міжнародного розвитку. Дворічний проект Агентства з бюджетом 8 мільйонів доларів покликаний надати допомогу уряду України і приватному сектору в сфері розвитку торгівлі, інвестиційної діяльності та підприємництва.

Матеріали до теми:

• Україна і світові економічні звіти: поганенько, але є сподівання. • Інфляційні очікування в Україні.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG