Доступність посилання

ТОП новини

Продукти неякісні, а їсти хочеться все одно.


Леся Бакалець Слухати: Київ, 15 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У магазині продали несвіжу ковбасу? Яскраво-червона кофтинка після першого прання перетворилась на блідо-рожеву? Підбор нового чобота зламався на другий день після придбання? Сьогодні ваш день – Всесвітній день захисту прав споживачів.

День захисту прав споживачів пенсіонер Ігор Григорович святкувати не збирається. Він не вірить, що за неякісний продукт йому відшкодують кошти. Тому він навіть не намагається повертати до магазину прострочені товари.

Не захищати права, а поберегти нерви

Каже, не хоче псувати собі настрій або що ще гірше – пережити другий інфаркт. А на запитання про найнеякісніші продукти, Ігор Григорович каже, що вони усі такі: “Вони всі неякісні. Ви скажіть, де якісні, увсе таке гидке, таке несмачне і отрута, справжня отрута. Купуєш і не знаєш, виживеш чи не виживеш”.

Більш «приємні» стосунки з неякісними товарами має студентка Юля. Скарг вона пригадує небагато, і то всі задовольняли: “Нещодавно ми купували ряжанку і вона була на декілька днів прострочена. І нам повернули і дали свіжу”.

Виставка неякісного

І Юля, і Ігор Григорович можуть побачити багато звичних для себе продуктів на виставці неякісних товарів. ЇЇ організував Держспоживстандарт України. Чого там тільки немає. Вино, в ароматі якого виявлено запах оцту, чорна та червона ікра, яка насправді зовсім не ікра, консервовані кальмари, ікра кабачкова та декілька видів мінеральної шкідливої води.

До “чорного списку” потрапив дитячий одяг, у якому забагато синтетики, праски та кип’ятильники. Дісталося і красуні-ляльці Барбі через специфічний запах, який не зникає ні через день, ні за тиждень.

Скільки ж всього таких неякісних товарів знає Ольга Соколова, заступник голови Держспоживстандарту України: “На сьогоднішній день ми зняли з реалізації товару на суму 300 млн. Ми перевірили в минулому році 46 тис. підприємств, у сорока двох були порушення”.

Винні і покупці

Та покупці також не без гріха. Галина Некрашевич, представник “Укрметртестстандарту” говорить, що вдосконалювати українські товари мають покупці з продавцями спільно: “У нас же як недобросовісні продавці, так і недобросовісні покупці. Тобто і покупець може купити товар, а потім чомусь не захоче його носити – і повертає. Такі випадки ми також досить часто зустрічаємо”.

Повернути неякісний продукт – справа не однієї години. Перш за все треба взяти за правило «колекціонування» розрахункових чеків – без них відшкодування не буде.

Матеріали до теми:

• Право споживати. Як купувати, але не “купуватись”. • Споживачі. Чи захищені і від кого? • Генне втручання. • Що вживали — не відали.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG