Доступність посилання

ТОП новини

Майданна політика


Тетяна Ярмощук Київ, 12 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Акції протесту на київських майданах тривають. Чого люди виходять на площі? Чи можуть мітинги розв’язати політичну кризу? Як вплинуть масові зібрання на подальший розвиток подій?

Пан Сергій приїхав до Києва із Полтави. Стоїть під стягом “Нашої України”, однак не належить до жодної політичної сили: “Я тримаю прапор за свободу, за демократію, за той вибір, який ми зробили з виборами нашого Президента Віктора Ющенка”. Наталя з протилежного табору, підтримує уряд та Віктора Януковича: “Ми приїхали з Донеччини, щоб Президент побачив, що ми проти виборів, ми за єдність України, що ці вибори приведуть тільки до розладу України, а ми за єднання України, за уряд, за Януковича”.

На думку політичного експерта Сергія Тарана, вуличні акції відіграють серйозну роль: “Вулиця і вуличні акції можуть впливати на політиків. Вулиця, принаймні, намагається встановити зв’язок між політиками і майданом. Вуличні акції – це дуже важлива риса демократії. Але їхній успіх залежить від того, наскільки політики зможуть зрозуміти, що вуличні акції – це далеко не єдиний метод демократії.Правда, останнім часом політики думають, що це єдиний метод демократії”.

Масові акції показують силу кожної зі сторін, але вони не сприяють віднайденню компромісу. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Олесь Доній: “Вуличні акції можуть підсилити енергетику лідерів, які зараз протистоять один одному, а це означає, що прийти до якогось компромісу на переговорах буде важче. Енергетика натовпу передається лідерам, тож вони можуть більше стояти на жорстких вимогах”.

Акції протесту у Києві тривають уже другий тиждень, з часу, коли Віктор Ющенко підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради п’ятого скликання.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 11.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• У 15-ти вимогах Президента до уряду немає пункту про скасування Указу щодо розпуску парламенту • Віктор Ющенко: Сьогоднішні обставини є найбільш вдалими, щоби провести рішення, на які б за інших часів пішли роки (інтерв’ю Радіо Свобода) • Моя політика: що думають про владу, політичну кризу і життя в Україні два пересічні українці з двох майданів? • Мінус п’ять. Чим викликаний демарш п’ятірки членів Конституційного Суду? • Україна у центрі уваги європейської спільноти • Українська система створює залежність суддів Конституційного Суду, вважає західний правознавець • Німеччина і ЄС мали б виступити на боці Віктора Ющенка. Судді конституційного суду під тиском (Огляд світової преси) • Єврокомісія пропонує ініціативу «Чорноморська співпраця» • Хто заробляє на політичних туристах?
XS
SM
MD
LG