Доступність посилання

ТОП новини

Перемови тривають. Коли ж очікувати на результати?


Тетяна Ярмощук Київ, 7 травня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Віктор Ющенко та Віктор Янукович зустрічалися у Секретаріаті Президента. Робоча група із підготовки до дострокових виборів працює у Кабінеті Міністрів. А питання про дату дострокових виборів і досі залишається відкритим. Так проходив сьогоднішній день українського політикуму.

Віктор Ющенко та Віктор Янукович під час зустрічі у Секретаріаті Президента. Київ, 7 травня 2007 р.
За версією опозиції, робоча група узгодила майже всі необхідні документи. Про це ще зранку заявляв лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко. За його словами, це стосується змін до закону про вибори народних депутатів, проекту необхідної постанови Верховної Ради, а також зміни до закону про статус народних депутатів щодо імперативного мандату.

Втім, лідер парламентської більшості Раїса Богатирьова каже, що представники опозиції дуже пізно надали свої варіанти документів, і це унеможливило дискусію. Зараз експертні групи з кожного боку проводять внутрішні обговорення, щоб вийти на спільне засідання.

Тим часом лідер комуністів Петро Симоненко звинувачує Віктора Ющенка у створенні штучної політичної кризи і вимагає, щоб до Основного Закону були внесені зміни, які б дозволили Верховній Раді саморозпуститися, а вже потім іти на вибори.

За словами заступника голови президентського Секретаріату Івана Васюника, Президент готовий призупинити дію певних норм Указу про розпуск Верховної Ради на підставі домовленостей робочої групи. Вранці він був налаштований досить оптимістично: “Якщо сьогодні до вечора ми погодимо усі проекти рішень Верховної Ради, то безперечно, Президент своїм рішенням дасть можливість провести повноцінне засідання Верховної Ради завтра”.

Мороз запропонував регіоналам і нашоукраїнцям створити спільну коаліцію

Тим часом лідер соціалістів Олександр Мороз пропонує Партії регiонiв та “Нашій Україні” домовитися про спiльну коалiцiю, а не призначати дострокові вибори. Пан Мороз продовжує наполягати, що анi юридичних, анi полiтичних передумов для позачергових парламентських виборів немає.

Голова Верховної Ради 5-го скликання заявив, що дострокові вибори необхідні регіоналам та нашоукраїнцям для створення коаліції: “Усі знають, що підсумки дострокових виборів будуть майже такими, як у 2006 році. Всі знають, що найбільше голосів набере Партія регіонів. Отже, якщо вибори відбудуться, Президенту і його найближчому бізнесовому оточенню доведеться домовлятися із цією силою. Нащо даремно тратити бюджетні, тобто людські гроші? Нащо морочити людей, відривати їх від справ, які вони так- сяк почали налагоджувати після зашпорів від попередніх двох політичних кампаній? Навіщо ризикувати державою задля бізнесової, напевно, вигоди кільком, усім відомим, персонажам”.

Олександр Мороз навіть заявив, що СПУ готова залишити нинішню більшість.

Тоді як Прем’єр Віктор Янукович закиди Мороза відкидає: “Не тому, що ми прагнемо переформатування коаліції, Олександр Олександрович. Таке питання не стояло і не стоїть на порядку денному Партії регіонів. Коаліція створена, вона працює, вона існує. Ніхто не порушує сьогодні цього питання”.

Два дні тому робоча група з підготовки до дострокових виборів розпочала напрацьовувати юридично-правовий механізм проведення дострокових виборів, про що у п’ятницю домовилися Президент та Прем’єр-міністр. Планувалося, що сьогодні група звершить свою роботу і передасть пропозиції главі держави та керівникові уряду. Але до кінця сьогоднішнього дня стало зрозумілим, що Верховна Рада 8 та 9 травня навряд чи зможе ухвалити необхідний пакет законопроектів для проведення дострокових виборів.

Матеріали до теми:

• Президент наполягає на якнайшвидшому законодавчому забезпеченні дострокових виборів, у зволіканні звинувачують комуністів, робоча група знову збереться в вівторок об 11-й, а рішення, можливо, розробить до 10 травня • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами? (Прямий ефір) • Ціна компромісу двох Вікторів. На чому зійшлися Ющенко та Янукович? • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Перемови тривають. Коли ж очікувати на результати? • ЦВК чекає на списки кандидатур від партій коаліції • Два Віктори – одні перевибори: які наслідки матиме домовленість Ющенка і Януковича про дострокові парламентські вибори?
XS
SM
MD
LG