Доступність посилання

ТОП новини

Що буде з президентськими виборами в Туреччині?


Василь Зілгалов Прага, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Минулої неділі парламент Туреччини знову не зміг обрати президента. Як і попереднього разу, не вистачило кворуму у дві третини депутатів. Опозиція продовжила бойкот цих виборів. Після невдалого голосування парламенту 6 травня кандидат від правлячої ісламістської Партії справедливості і розвитку Абдуллаг Гюль зняв свою кандидатуру. Нагадаємо, що він, як міністр закордонних справ чинного уряду, був єдиною кандидатурою ПСР. Нині ця партія виступає за одночасні парламентські і президентські вибори в Туреччині.

Амберін Заман
Один із місцевих експертів, дописувачка до впливового лондонського часопису «Економіст» Амберін Заман, говорячи про перспективу прямих виборів президента в Туреччині, сказала Радіо Свобода: «За оцінками реакцій минулого тижня, я вважаю, що найбільш безпечний шлях для Партії справедливості і розвитку – проведення дострокових парламентських виборів, а потім уже вибори президента в новому парламенті. Це було б найменш суперечливим розв’язанням проблеми».

Радіо Свобода: А чому саме найменш суперечливою?

Амберін Заман: «Будь-які дії нинішнього парламенту викликають сумніви у законності його голосування і відчувається величезний тиск з боку армії. І якщо вони дійсно зможуть ухвалити цей конституційний пакет, коли люди отримають право прямо обирати президента і вони запропонують кандидата від ісламістської партії, то президентом стане представник Партії справедливості і розвитку. Тоді це може стати причиною військового перевороту».

Як надалі обирати президента, мав би вирішити вже новий парламент

А голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустаф Джемільов, який щойно повернувся із Анкари, про майбутні вибори президента в Туреччині сказав Радіо Свобода: «Що стосується вибрів президента, то, знову ж таки, це, вірогідно, вирішуватиме парламент. Але, як я зрозумів, усі політичні партії згодні з думкою щодо можливості обирати президента всенародним волевиявленням. Це вимагає, звичайно, відповідних змін до конституції. І вже у новому складі парламент, ймовірно, розгляне це питання».

Мустафа Джемільов також вважає, що парламентські вибори 22 липня пройдуть у Туреччині у відкритому демократичному змаганні, а вірогідність втручання армії у політичне життя цієї країни дещо перебільшують деякі аналітики.

Матеріали до теми:

• Політична криза у Туреччині спонукає до дострокових парламентських виборів • ЄС сподівається, що Туреччина проведе дострокові вибори демократично • Туреччина на шляху до дострокових парламентських виборів
XS
SM
MD
LG