Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко сподівається на визнання усіх, хто боровся за Україну в першій половині ХХ століття


Про це глава держави сказав у виступі до Дня Перемоги 9 травня: «Прийшов час щиро і по-братерському сказати один одному – кожен, хто боровся за Україну, заслуговує на вічну повагу й подяку. Вірю, що робота, яка повинна врегулювати законодавчий статус усіх, хто в 20-30-40-50-их роках боровся за Україну і її незалежність, нарешті буде завершена, буде втілена. Як правда. Як історична справедливість». Віктор Ющенко пообіцяв, що як Президент України, як громадянин він й надалі послідовно і наполегливо дбатиме про те, щоб з боку держави ветерани мали належну підтримку і соціальні гарантії.


Про це глава держави сказав у виступі до Дня Перемоги 9 травня: «Прийшов час щиро і по-братерському сказати один одному – кожен, хто боровся за Україну, заслуговує на вічну повагу й подяку. Вірю, що робота, яка повинна врегулювати законодавчий статус усіх, хто в 20-30-40-50-их роках боровся за Україну і її незалежність, нарешті буде завершена, буде втілена. Як правда. Як історична справедливість».

Президент такожнаголосив , що сьогодні Україна вшановує історичний день національної слави і національної скорботи: «Ми відзначаємо 62-у річницю Перемоги у Другій світовій війні, у війні Великій Вітчизняній. Віддаємо шану кожному українському героєві, що в час воєнного лихоліття боровся за визволення рідної землі від тоталітарних загарбників.Пам''ять про кожного воїна, кожну жертву і кожного рятівника України є і буде для нашого народу вічною і нероздільною».

Віктор Ющенко є прихильником визнання воїнів Української повстанської армії воюючою стороною й прагне примирити їх із ветеранами радянської армії. Проти цього виступають, зокрема, комуністи та радикально-ліві політичні сили.

Глава держави закликав, із братньою вдячністю згадати сьогодні подвиг бойових соратників і побратимів – усі народи та союзницькі армії, які рятували людство від фашистського рабства: «Ми заплатили високу ціну за перемогу. Понад 40 місяців в Україні лилася кров. Війна вщент зруйнувала міста, знищила села. Війна забрала майже 10 мільйонів життів. 7 мільйонів українців полягло на фронтах, в партизанських загонах, підпіллі. Понад 2 мільйони були вивезені в Німеччину. Сотні тисяч стали жертвами репресій у таборах, полоні, який не закінчився з війною, а був свідомо продовжений згодом радянським режимом».

За словами Президента сьогодні в Україні проживає 2,9 мільйона ветеранів: 268 тисяч – інвалідів, 374 тисяч – учасників бойових дій, 2263 тисяч – учасників війни. 204 ветерани мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Віктор Ющенко пообіцяв, що як Президент України, як громадянин він й надалі послідовно і наполегливо дбатиме про те, щоб з боку держави ветерани мали належну підтримку і соціальні гарантії.

Реймс, 7 травня 1945 року – керівник оперативного управління вермахту, генерал Альфред Йодль (в центрі) підписує попередній протокол про капітуляцію німецьких збройних сил.
Сьогодні о 12 годині в Україні було оголошено хвилину мовчання. А із самого ранку в Києві на Хрещатику відбулася хода ветеранів війни.

У Львові ж відзначення дня Перемоги пройшло під політичними знаменами комуністів та Партії регіонів і за участю близько десятка ветеранів, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Державні прапори на вулицях Львова, численні машини з правоохоронцями. На Пагорбі слави – парад. Покладання квітів з місцевою владою ветерани Червоної армії проігнорували. Вони відзначали своє свято з комуністами та «регіоналами», яких на мітингу на Марсовому полі було близько сотні. Це переважно молоді хлопці з партійною символікою. Панахиду за полеглими відправили священнослужителі УПЦ (МП).

Ветеран війни, полковник у відставці Ковальчук зазначив у коментарі Радіо Свобода: «День Перемоги не треба політизувати. Ми звільнили планету від коричневої чуми».

Загалом урочистості з нагоди дня Перемоги тривали дві години. Згідно з опитуванням, більшість львів’ян вважають, що завершення Другої світової війни потрібно вшановувати 8 травня, як в усій Європі. Влада Львівщини, а це представники «Нашої України», не розділяє такої думки.

У Європі завершення боїв Другої світової війни святкували вчора, 8 травня, в день капітуляції нацистської Німеччини.

А в столиці Росії сьогодні відбувся військовий парад, в якому взяли участь близько 7 тисяч військовослужбовців.

Матеріали до теми:

• День Перемоги: чиє це свято і що воно означає для України? • «Чорні археологи» знають ціну воєнним раритетам УПА • Пам’ятні знаки волинським чехам та переселеним холмщакам • Кінець Другої світової війни – початок дороги до ГУЛАГу • Що стоїть на заваді примиренню вояків радянської армії та УПА? • Чому День перемоги коаліції союзників над нацистською Німеччиною одні святкують 8 травня, а інші – 9 травня? • Музей тюрем окупаційних режимів різних часів на Рівненщині: «Найбільше потерпіли при радянській владі» • ЩОБ ПАМ''ЯТАЛИ • День перемоги чи нова окупація – ціна дискусії? • 62 роки від перемоги союзників над нацистською Німеччиною • День визволення Чехословаччини від нацизму нині громадяни двох незалежних країн – Чехії та Словаччини відзначають як національне свято
XS
SM
MD
LG