Доступність посилання

ТОП новини

Хаотична боротьба за владу у Києві. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі багато публікацій з приводу останніх бурхливих подій в Україні. Експерти висловлюють думку, що ситуація в Києві близька до надзвичайного стану і можливі арешти, санкціоновані новим керівництвом Генеральної прокуратури України, можуть мати вирішальне значення для розвитку подій.


«Інтернешнел Гералд Трібюн» інформує у четвер, що сутички в Генеральній прокуратурі України у середу увечері, після звільнення Віктором Ющенком Святослава Піскуна, «набрали драматичного характеру в політичному напруженні України». Газета також вказує на те, що законність звільнення Піскуна (нескладання ним депутатських повноважень) була сумнівною, бо Верховна Рада була розпущена на початку квітня, за кілька тижнів до повторного призначення цього Генпрокурора.

Впливова німецька «Франкуфуртер Альґемайне Цайтунґ» посилається на свої джерела в Києві у тому, що «президент міг впасти в спокусу запровадження надзвичайного стану. Це могло, як наслідок, повністю дискредитувати «прозахідного» Віктора Ющенка», наголошує німецький часопис. Ця ж газета інформує про напруженість довкола Генеральної прокуратури і наводить думки експертів про те, що це – «при подальшій ескалації подій, із застосуванням силових методів та можливості арештів, могло б мати вирішальне значення».

Лондонська «Файненшел Таймс» відзначає у публікації з Києва, що конфлікт між політичними силами в Україні «переріс у повномасштабну кризу». Газета також вказує, що політична криза позначилася і на ринках. «Так, курс української валюти, гривні стосовно долара впав до найнижчого за останні 6 тижнів рівня», наголошує «ФТ». Газета також вказує, що події негативно вплинули на українські цінні папери і кредитні можливості.

Ще одна німецька газета, «Ді Вельт», інформує про візит українського міністра закордонних справ Арсенія Яценюка до Берліна. Часопис цитує, сказані на переговорах із німецьким колегою Штайнмаєром, слова Яценюка: «ми очікуємо позитивного сигналу, котрий свідчить про те, що процес розширення ЄС не завершений». Це німецьке видання також інформує про політичну напругу в Києві і цитує експерта, який вважає, що ні Конституційний суд, ні Генеральна прокуратура України вже не сприймаються серйозно і «політичне примирення може відбутися лише на найвищому політичному рівні».

Матеріали до теми:

• Німеччина занепокоєна політичним протистоянням в Україні • У Європі засуджують застосування сили в українському конфлікті • Лех Валенса: Прошу, благаю! Хай в Україні переможе здоровий глузд! • Гра м’язами: що відбувається у силових структурах і довкола них? (Прямий ефір) • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Кадрові перестановки силовиків • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики
XS
SM
MD
LG