Доступність посилання

ТОП новини

Президентський цуцванг


Тетяна Ярмощук Київ, 28 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент обіцяє зустрітися із кожним представником НУНСу, який не підписався під коаліційною угодою з БЮТом. Віктор Ющенко обіцяє, що упродовж двох днів ситуація буде вирішена і всі підписи, необхідні для створення більшості, стоятимуть. Втім, що наразі вигідно самому Президенту?

Цуцванг – це положення у шахах, коли будь-який хід веде до погіршення позиції або програшу. Скидається, що саме у такій ситуації нині опинився Президент. Поки що Віктор Ющенко заявляє, що зустрічатиметься з кожним депутатом, який не підписався під коаліційною угодою з БЮТом, і обіцяє, що протягом двох днів все стане на свої місця.

«Я вислуховую претензії кожного народного депутата, який не підписався в даному випадку під створенням коаліції, я трансформую ці претензії у роботу політичної ради партії. Переконаний, що за два дні ми пройдемо це» – заявив глава держави.

Що ж далі і які виклики?

Варіант перший: «Наша Україна – Народна самооборона» створює коаліцію з БЮТом, і Юлія Тимошенко стає Прем’єр-міністром. Зрозуміло, що вміння пані Тимошенко гарно говорити та переконувати маси, а якщо для цього буде ще й прем’єрська трибуна, має додати їй бонусів для майбутньої президентської кампанії. А якщо при цьому ще й спікером стане В’ячеслав Кириленко, це ще більше погіршить становище Президента, каже політичний експерт Вадим Карасьов.

«Якщо це буде коаліція БЮТ-НУНС, уособленням якої будуть Тимошенко- Прем’єр і Кириленко- спікер, то для Президента це означатиме дві речі. По-перше, реального, сильного, і конкурентного Прем’єра. По-друге, втрату партії. Тому що НУНС фактично перетвориться в молодшого партнера БЮТу» – вважає політичний експерт Вадим Карасьов. Варіант другий: «Наша Україна – Народна самооборона», чи, принаймні, частина блоку, бере участь у створенні широкої коаліції за участю Партії регіонів. Це, по-перше, означатиме розкол НУНСу. А по-друге, втрату Президентом значної частини електорату. Політолог Костянтин Малєєв зазначив: «Для Президента були б дуже великі складнощі щодо його переобрання на наступний термін. Поки що це було б сприйнято дуже великою частиною електорату як зрада».

І ще один варіант – варіант безкоаліційного парламенту. У такому випадку Президент отримує більші повноваження, ніж зараз. А Віктор Янукович, ймовірно, працюватиме з приставкою «в.о.» і, відповідно, матиме менше повноважень. Однак, де гарантія, що у такому випадку коаліцію не створять Партія регіонів та БЮТ?

Тож, на думку експертів, наразі команда Президента розмірковує, яке зло є найменшим. Ймовірно, таким варіантом може стати коаліція з БЮТ та сильний спікер, який навіть якщо і не стане противагою Юлії Тимошенко, то принаймні буде говорити на рівних.

Матеріали до теми:

• НУНС на гальмах • В’ячеслав Кириленко має намір домогтися створення так званої «демократичної» коаліції НУНС і БЮТ до четверга • Президент зустрінеться з депутатами НУ-НС для остаточного рішення щодо коаліції • «Нашоукраїнець» Ігор Кріль заявляє про готовність скласти депутатські повноваження • Підписувати чи не підписувати? Слово політраді • Непідписанти проти Тимошенко? • Коли парламентарі знову прийдуть під купол?
XS
SM
MD
LG