Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр чи закони? Яке з цих питань парламент розгляне першим?


Тетяна Ярмощук Київ, 6 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент змінив думку і заявив, що не бачить проблеми, якщо Верховна Рада спочатку проголосує за Прем’єра, а потім візьметься за закони. До цієї заяви Віктора Ющенка НУНС ще сьогодні зранку продовжував наполягати, що спочатку треба проголосувати за закони.

«Юлія Тимошенко чудово розуміє, що час працює не на її користь»
(AFP)
Спочатку закони – потім Прем’єр. Про це ще вчора заявляв Президент. Щоправда, сьогодні Віктор Ющенко заявив, що не важливо, яке з цих питання буде проголосоване першим, головне, щоб не був зламаний дух консолідації. «Я не бачу великої проблеми голосування спочатку щодо кандидатури Прем''єр-міністра, а потім цього пакета законодавчих змін. Одне, щоб не трапилося — що при голосуванні щодо пакету змін коаліція зіткнулася з певними тертями в тих чи інших питаннях, щоб це не стало тріщиною для духу консолідації. На рахунку кожен голос».

Сьогодні ж нунсівці нагадували, що у коаліційній угоді записано: спочатку більшість має розібратися з пакетом законів, зокрема із змінами закону про Кабмін, а вже потім братися до питання Прем’єра.

Представник «Нашої України – Народної самооборони» Руслан Князевич наголошував: «Загальні засади коаліції передбачають, що коаліція зобов’язується до затвердження кандидатури Прем’єра ухвалити цілу низку законів, які є у додатку 1.0. Закон «Про Кабінет Міністрів» був ухвалений у тій редакції, яка значною мірою суперечить Конституції України. І було б не зовсім правильно, навіть алогічно, якщо Кабінет Міністрів був призначений на свої посади, почав здійснювати повноваження, які через невеликий проміжок часу були б змінені. Це нечесно та несправедливо. Вони повинні знати точно той перелік повноважень, які можуть здійснювати».

«Самим словам вони не вірять»

Наразі БЮТ та НУНС всіляко намагаються пересвідчитися, чи будуть виконані політичні домовленості, проте самим словам вони не вірять, каже політичний експерт Кость Бондаренко. «Політичні сили, які увійшли до коаліції, чудово розуміють силу слова, яке сказане тією чи іншою стороною, і тому намагаються перестрахуватися. Юлія Тимошенко чудово розуміє, що час працює не на її користь, вона хоче поставити крапку у питанні, чи стане вона Прем’єром, чи ні. Відповідно у НУНСі думають, що тільки Тимошенко стане Прем’єром, (вона) відразу забуде, що потрібно вносити, скажімо, зміни до закону про Кабмін».

Тимошенко матиме подвійну опозицію?

Публічне протистояння та перетягування канату повноважень між Президентом Ющенком та Прем’єром Тимошенко навряд чи буде, вважає політолог Сергій Таран, оскільки це може зрекошетити по рейтингу Ющенка. Втім, якщо Тимошенко таки сяде у прем’єрське крісло, їй доведеться мати справу з подвійною опозицією.

Сергій Таран: «Прем’єру Тимошенко доведеться мати справу з двома опозиціями. Першою буде офіційна опозиція – Партія регіонів і комуністи. А другою опозицією, тіньовою, буде опозиція у вигляді крила НУНСу, яке постійно буде намагатися зламати коаліцію між НУНСом та БЮТом і зробити інший формат коаліції».

Експерти зауважують, що Президент не випадково наголошує на необхідності ухвалення нової Конституції. Тож, не виключено, що, перетягування канату президентсько-прем’єрських повноважень таки слід очікувати.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко: Верховна Рада може проголосувати за прем’єра, а потім ухвалити пакет першочергових законопроектів • Віктор Ющенко вніс до парламенту подання про призначення Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра
XS
SM
MD
LG