Доступність посилання

ТОП новини

Чи добудують Дніпропетровське метро до «Євро-2012»?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 25 грудня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровська з’явились нові надії на добудову метрополітену. За тиждень до Нового року область врешті отримала кошти на продовження робіт. Із державного бюджету надійшло понад 40 мільйонів гривень, яких очікували весь рік. Влада знову сповнена оптимізму: до Євро-2012, як і обіцяли, підземку завершать. Однак, чи справдяться такі сподівання, чи не стануть вони черговою примарою?

«...викочуємо вагони вручну»
(metro.dp.ua)
Рік, що минає, для дніпропетровського метро був роком втрат. Бюджетні кошти надходили зі значним запізненням і невеликими траншами, відтак жодного метра не проклали, тільки відпомповували воду з тунелю, аби хоча б не втратити те, що є. І все ж втратили головне – робочу силу: через «зарплатні» борги з «Метробуду» звільнилось понад півтори сотні фахівців.

Про зношеність техніки навіть говорити не доводиться: у підземеллі працюють методами кількадесятрічної давнини. Про це розповів начальник дільниці Василь Бобров: «Ми навіть зараз не можемо організувати електровозне відкочування через відсутність електровозів. Люди у напівручну працюють, викочуємо вагони вручну. Звичайно, це впливає на темпи і виробничі показники».

Гроші напевне повернуть до бюджету, але розраховують на більшу суму

А втім, новий рік – нові надії. Одержані щойно кошти, звісно, вже освоїти не встигнуть, тому їх, найімовірніше, доведеться повертати до бюджету. Натомість є сподівання отримати зі скарбниці більші суми – принаймні на третину. За словами начальника Дирекції будівництва метрополітену Сергія Доценка, обласна адміністрація береться за це будівництво, обіцяють гроші не тільки на спорудження, а й на нову техніку, яка вкрай необхідна.

Раніше планували, що дніпропетровське метро мають збудувати до початку «Євро-2012», тепер же фахівці заявляють: це можливе лише, якщо кардинально змінити проект і якнайшвидше модернізувати сам процес спорудження.

Начальник обласного управління будівництва та архітектури Петро Декальчук наголосив: «Наша концепція, ідея – переглянути проект будівництва метрополітену. Тільки тоді буде економічний ефект. Що стосується будівництва торговельних центрів уздовж всієї гілки, то нами прораховані такі можливості. Інвестори є, вони зацікавлені у будівництві для користі мешканців міста та області».

Нові «наполеонівські» плани

Між тим щодо ще не добудованого метро обласна влада вже має нові «наполеонівські» плани. Гілку підземки мріють об’єднати із залізничними коліями аби пустити ними так званий «рейковий автобус» – на диво гостям «Євро-2012».

Голова облдержадміністрації Віктор Бондар з цього приводу сказав: «Дніпропетровськ має закінчити першу гілку метрополітену, і ми маємо попередню домовленість з «Укрзалізницею» щодо об’єднання гілки метро з інфраструктурою залізниці на території Дніпропетровська, і це дасть можливість зробити єдиний проект кільцевої дороги метрополітену, що буде одночасно використовувати інфраструктуру «Укрзалізниці».

Наймолодший в Україні дніпропетровський метрополітен водночас є чи не найбільшим довгобудом. Споруджувати його почали чверть століття тому, але досі запустили в експлуатацію тільки 6 станцій.

Матеріали до теми:

• Дніпропетровськ втратив рік у будівництві метро. Хто винен?
XS
SM
MD
LG