Доступність посилання

ТОП новини

Все згоріло дотла: українські біженці розповідають про пожежу в таборі «Тегель» у Берліні


Пожежа у таборі для біженців на місці колишнього аеропорту «Тегель» у Берліні. 12 березня 2024 року
Пожежа у таборі для біженців на місці колишнього аеропорту «Тегель» у Берліні. 12 березня 2024 року

Люди в розпачі бігають по намету та намагаються врятувати свої речі від вогню. Такі кадри поширилися по телеграм-групах українських переселенців у Німеччині. 12 березня на території табору для біженців, який розташований на місці колишнього аеропорту «Тегель» у Берліні, сталася масштабна пожежа. Для її ліквідації було задіяно близько ста співробітників пожежної служби. Вогонь знищив намет площею у майже тисячу квадратних метрів, де жило 380 людей. Більшість із них – українці. Сотні людей довелося евакуювати, обійшлося без постраждалих. Люди втратили документи та особисті речі.

Проєкт «Ти як?» від Радіо Свобода поспілкувався із українськими біженцями, які живуть у центрі для біженців Берлін-Тегель, та дізнався, де живуть зараз постраждалі, яку допомогу їм надають та що відомо про причини пожежі. Також ми публікуємо реакцію влади та інформацію щодо причин пожежі, яку розслідує поліція міста.

Що говорять українці

Владислав – з Криму, йому зараз 24 роки, тож окупацію півострова він зустрів ще дитиною. Разом із дружиною до табору біженців у Німеччині він приїхав місяць тому. Чоловік каже, що втік від примусової мобілізації до російської армії.

Під час пожежі подружжя перебувало у соціальній службі міста. З собою мали паспорти та ноутбуки – всі інші речі та документи згоріли дотла. Каже, що найбільше питань у жителів згорілого намету до відсутності протипожежної системи.

У нас не було ніякої протипожежної безпеки, один-два вогнегасника на намет
біженець Владислав

«Ну тут нормативною лексикою не описати. У нас не було ніякої протипожежної безпеки, один-два вогнегасника на намет. Працівники (табору – ред.) були в паніці й не знали, що робити. У нас згоріли майже всі документи, особисті та цінні речі», – розповідає чоловік.

Зараз всіх постраждалих переселили в сусідній блок «М» на території центру для біженців. Людям видали документи, які підтверджують, що вони мешкали в згорілому наметі та мають право на фінансову допомогу для придбання одягу.

«Люди, які вже отримали цю допомогу, розповіли, що дають 375 євро постраждалим. Але їм також видали ще один документ на отримання ще додаткової фіндопомоги. Ми за ним тільки в понеділок поїдемо, бо соціальні служби цього тижня не приймають біженців», – додає кримчанин.

Скриншот із відео, наданого українськими біженцями, які проживали у таборі «Тегель»
Скриншот із відео, наданого українськими біженцями, які проживали у таборі «Тегель»

За його словами, мешканці намету причиною виникнення пожежі називають підпал через необережність: «Люди, які бачили початок пожежі, кажуть, що загорання відбулося через ромів, які готували їжу на газових пальниках в кімнатах».

Є люди, які тут проживають вже півтора року
біженець Владислав

Зі слів Владислава, зараз у біженців немає можливості переїхати в інше соціальне житло. Їм пообіцяли, що згорілий намет відбудують і потім переселять назад.

«Тут люди, які собі знаходять житло, отримують відмову від керівництва табору зі словами «чекайте, ми самі вам знайдемо помешкання», хоча потім нічого не шукають. Є люди, які тут проживають вже півтора року і їх нікуди не переселяють», – розповідає він.

«Я не відчуваю себе тут у безпеці»

Джаміль із Києва разом із двома дітьми живуть у Німеччині з початку повномасштабного вторгнення. Майже рік вона мешкає в одному з наметів в таборі для біженців «Тегель». Жінка розповідає, що у наметі був тільки один вогнегасник, а евакуювати людей допомагали охоронці.

Наслідки пожежі у таборі для біженців
Наслідки пожежі у таборі для біженців

«Пожежа почалася всередині, охоронці побачили дим й допомогли евакуюватися іншим людям. Багато мешканців намету якраз були на мовних курсах і коли вони повернулися в «Тегель», то від їхніх речей вже нічого не залишилося. Все згоріло», – розповідає жінка.

Минулого року, коли я заїжджала, було електричне замикання й ледь не зайнявся наш намет
біженка Джаміль

Вона розповідає, що це вже не перше займання у таборі: «Я не відчуваю себе тут в безпеці. Минулого року, коли я заїжджала, то було електричне замикання й ледь не зайнявся наш намет. Вночі нас розбудили і сказали швидко збиратися, що якщо буде пожежа, аби ми були в безпеці. Але тоді все обійшлося».

Джаміль розповідає, що умови проживання в таборі дуже важкі. Кожен намет поділений перегородками на сектори, у яких проживає 14 людей, базове триразове харчування та відсутність приватності. Адміністрація табору обіцяла знайти для сім'ї української біженки житло, але досі немає жодного результату.

«Тут дуже важко жити, я вагітна і у мене двоє дітей. Соцслужби кажуть чекати на нове житло, але його мали дати ще шість місяців тому, а вже пройшов цілий рік. Тут немає власного місця, ми з дітьми живемо з чужими людьми в перегородці. У кожного є тільки своє ліжко і все, більше ніяких речей чи особистого простору. Нас годують напівфабрикатами – це консервована їжа, яку важко постійно їсти», – ділиться киянка.

Я не знаю, як далі житиму тут з маленькою дитиною
біженка Джаміль

Крім важких умов проживання, Джаміль також хвилюється про подальше безпечне проживання в таборі для біженців: «Зараз з'явився страх після цієї пожежі, оскільки всі ці намети виготовлені з пластику. Перегородки всередині – також з пластику. Я вагітна, пологи мають відбутися на початку травня, і я не знаю, як далі житиму тут з маленькою дитиною».

Що каже влада

Німецька поліція проводить розслідування за фактом пожежі в одному з найбільших центрів для біженців «Тегель» у Берліні.

«За останніми даними, зовнішній вплив на павільйон можна виключити», – повідомили в поліції Берліна. Проте точна причина пожежі досі не встановлена. За словами представника поліції, наразі з'ясовується, чи був це навмисний підпал, чи технічний дефект.

Причину пожежі у таборі для біженців ще встановлюють
Причину пожежі у таборі для біженців ще встановлюють

До розслідування також долучилося Державне управління кримінальних розслідувань, яке проводить роботу за підозрою в підпалі. «Розслідування все ще триває, щоб визначити, чи була пожежа спричинена необережним підпалом, чи навмисним», – повідомили у коментарі німецькому суспільному мовнику rbb24. Розслідування причин пожежі ведеться й в інших напрямках.

Нинішній центр масового розміщення в «Тегелі» не є безпечним
берлінський депутат Джіан Омар

Депутат берлінського парламенту Джіан Омар, речник з питань міграції та біженців, наполягає на пріоритетності децентралізованого розміщення біженців. «Цей інцидент ясно показує, що нинішній центр масового розміщення в «Тегелі» не є безпечним рішенням. Потрібно докласти більше зусиль, щоб створити альтернативи масовому розміщенню в «Тегелі», – пояснив він наступного дня після пожежі. Тобто, з його слів, колишні мешканці згорілого намету не повинні знову опинитися в наметах.

На думку сенатора з соціальних питань Берліна Канселя Кізілтепе, великий центр для біженців у колишньому аеропорту Берлін-Тегель, поки що потрібен.

«Це моє останнє бажання – керувати таким величезним центром і розміщувати людей у такій тісноті», – заявив посадовець. Проте наразі немає інших варіантів через нестачу квартир, а знайти достатню кількість будівель чи землі для децентралізованого розміщення в короткостроковій перспективі неможливо. Однак на це потрібен час, хоча робота в цьому напрямку ведеться, щоб досягти швидшого прогресу.

Президент Державного управління у справах біженців (LAF) Марк Зайберт висловив схожу думку з сенатором: «Той факт, що ми все ще потребуємо «Тегеля» на деякий час, є частиною чесності».

Ми все ще потребуємо «Тегеля» на деякий час
президент управління у справах біженців Марк Зайберт

За розрахунками німецьких журналістів з Berliner Zeitung, утримання одного біженця в цьому таборі обходиться бюджету Берліна в 500 євро на добу за людину. Сюди входить також медична та соціальна допомога. Враховуючи те, що в таборі зараз розміщено шість тисяч осіб, то це становить майже три мільйони євро на місяць.

Загалом у колишньому аеропорту наразі проживає близько 4,5 тисяч біженців з України та шукачів притулку з таких країн, як Сирія та Афганістан. Це – найбільший наметовий табір у Німеччині. Спочатку він мав слугувати як транзитний пункт для переселення мігрантів в інше житло, але вже півтора року слугує домівкою для тисяч українських шукачів притулку.

Форум

XS
SM
MD
LG