Доступність посилання

ТОП новини

Відколовся айсберг більший за Нью-Йорк: дослідники змін клімату кажуть про загрози для Європи і світу


Фонтани замерзли на Трафальгарській площі в Лондоні. Великобританія, 10 лютого 2021 року. Значну частину Великобританії накрив шторм Дарсі, який супроводжувався сильними морозами, снігопадами та вітром.
Фонтани замерзли на Трафальгарській площі в Лондоні. Великобританія, 10 лютого 2021 року. Значну частину Великобританії накрив шторм Дарсі, який супроводжувався сильними морозами, снігопадами та вітром.

Дослідження, опубліковане у науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences США (PNAS), використало глобальну модель океану для дослідження впливу танення льоду на Атлантичний меридіональний циркуляційний цикл, велику систему океанічних течій, які несуть теплу воду з тропіків до північної Атлантики. Дослідження вказує на можливість швидких змін клімату в Європі і загрози, які можуть виникнути.

Величезний айсберг відколовся від шельфового льодовика Бранта в Антарктиді, оголосили британські дослідники.

За своєю площею – 1270 квадратних кілометрів – айсберг перевищує площу Нью-Йорка – 782 квадратних кілометри.

За повідомленнями ЗМІ, останній раз такий великий шматок льоду в цьому районі відколювався на початку 1970-х років.

Дослідники з Університету Копенгагена змоделювали ситуацію, заклавши у неї реальні показники танення льодовиків Землі. Моделювання показало, що надходження такої великої кількості холодної води може змінити ключову систему, яка формує клімат на планеті, і зокрема у Європі.

Забруднене повітря утворює парниковий ефект. Через нього тануть льодовики Гренландії. Це змінює температуру води у світовому океані
Забруднене повітря утворює парниковий ефект. Через нього тануть льодовики Гренландії. Це змінює температуру води у світовому океані

Система включає течію Гольфстрім, що омиває східне узбережжя США, несе теплу тропічну воду на північ та підтримує помірні температури у більшій частині Європи. Протягом останніх років течію ретельно досліджують, бо холодна прісна вода від танення льодовиків Гренландії спричиняє деяке уповільнення течії, хоча і не припиняє її повністю.

«Існує ризик, що центральні елементи кліматичної системи можуть досягнути критичної межі через майбутні викиди парникових газів, що призведе до різкого переходу до якісно нового клімату з потенційно катастрофічними наслідками», – попереджають дослідники.

Дослідники з Університету Копенгагена заявили, що їхня модель вказує на те, що Атлантичний меридіональний циркуляційний цикл може досягти «точки перелому» або критичного порогу раніше, ніж передбачалося раніше, через танення льодовиків.

Повідомляється, що протягом періоду до 150 років, надходження прісної води від танення льодовиків у Гренландії може призвести до фактичного припинення Атлантичного меридіонального циркуляційного циклу.

Снігопад у Нью-Йорку. США. 18 лютого 2021 року
Снігопад у Нью-Йорку. США. 18 лютого 2021 року

Співавтор дослідження Йоганнес Ломанн заявив, що надходження талої води з Гренландії прискорюється і не може вважатись повільним.

Більш швидкий темп танення може означати, що зміни можуть настати швидше, ніж передбачалося раніше.

За словами Ломанна, можливість руйнації Атлантичного меридіонального циркуляційного циклу має бути попередженням для політиків щодо важливості протидії глобальним змінам клімату.

Знищуються ліси – легені планети

У світі за 13 років вирубали 43 мільйони гектарів тропічних лісів, це приблизно як площа Каліфорнії, повідомляє Всесвітній фонд дикої природи (WWF).

Вирубка тропічних лісів в долині Амазонки. Бразилія
Вирубка тропічних лісів в долині Амазонки. Бразилія

У новому звіті, оприлюдненому 13 січня, організація проаналізувала дані з 2004 по 2017 роки по 24 точках вирубування лісів в Азії, Латинській Америці, Африці.

Найбільших збитків, за даними експертів, завдано джунглям у басейні Амазонки – в Бразилії, Колумбії, Перу, Болівії, Венесуелі і Гаяні. Там знищено понад 18 мільйонів гектарів лісів – це, для порівняння, приблизно половина території Німеччини.

Сьюзен Вінтер, співробітниця німецького відділення Фонду дикої природи, назвала тропічні ліси «джерелом здоров’я для природи і людства». За її словами, якщо не вдасться зупинити їх знищення, то зупиниться «саме життя в тому вигляді, в якому ми його знаємо».

Ліси – це необхідний фактор для збереження повітря на Землі. Людство руйнує екосистеми, нестримно споживає ресурси і забруднює викидами повітря. У забрудненій атмосфері землі утворюється парниковий ефект. В результаті парникового ефекту постійно зростає середня температура на планеті і прискорюється танення льодовиків. Холодна вода від танення льодів надходить у світовий океан і починає впливати на океанські течії, зокрема і на теплу течію Гольфстрім, яка формує клімат.

Читайте ще:

Нелегальна вирубка лісів. Що змінилося за останній рік?

Космічний центр у Золочеві почав досліджувати Всесвіт: Україна запустила радіотелескоп РТ-32

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG