Доступність посилання

ТОП новини

Чому коронавірус убиває більше чоловіків, ніж жінок. Пояснюємо з експертами


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Коронавірусна інфекція може бути небезпечнішою для чоловіків, аніж для жінок. Про це свідчить італійська статистика інфікованих та померлих від COVID-19. Разом із експертами, чиї погляди наводять американські видання The Washington Post і The New York Times, спробуємо пояснити, чому певні групи є уразливішими до коронавірусної інфекції.

Що показує статистика інфікованих та померлих від COVID-19

Пацієнт із COVID-19 в реанімації в італійському місті Кремона, 19 березня 2020
Пацієнт із COVID-19 в реанімації в італійському місті Кремона, 19 березня 2020

60% заражених COVID-19 в Італії до середини березня становили чоловіки. При цьому серед померлих було 70% чоловіків. На ці тенденції звернула увагу на брифінгу в Білому домі 20 березня координаторка реагування на пандемію коронавірусної інфекції Дебора Біркс, зазначає The Washington Post.

«В Італії ми спостерігаємо ще тривожнішу динаміку: смертність чоловіків, як виглядає, вдвічі перевищує смертність жінок із будь-якої вікової групи. Це означає, що ми всі повинні бути пильними і далі маємо продовжувати контролювати американців, які живуть у будинках для людей похилого віку», — каже Біркс.

Підвищений ризик для чоловіків очевидна у віковій категорії після 50 років, але ґендерний розрив трохи зменшується у випадку з 90-літніми. Можливо, тому, що в цій віковій групі менше чоловіків, уважають експерти.

Чи в інших країнах, де багато інфікованих, такі ж ґендерні пропорції?

Не зовсім так. У Південній Кореї понад 60 відсотків підтверджених інфекцій мали жінки. І хоча там набагато менше людей померли, більшість смертних випадків – 54 відсотки – знову були чоловіками.

В Італії, згідно зі статистикою ООН, 28,6% населення – люди похилого віку, це друга після Японії країна за кількістю довгожителів. А в Південній Кореї тільки 18,5% населення – люди, яким 60 і більше років.

У міру того, як пандемія розростається, епідеміологи та органи охорони здоров'я намагаються зрозуміти, хто є найбільш вразливими, і як ці групи можна захистити. Дані таких країн, як Італія і Південна Корея, показують, що хвороба може розвиватися по-різному.

«Що робить цю групу вразливою і як її захистити, це зараз предмет вивчення експертів, — сказав Карлос дель Ріо, голова кафедри глобального здоров'я Університету Емори. — Ця різниця в смертності створює велику тривогу».

Чому люди похилого віку в Італії стали особливо вразливі на COVID-19

Спалах COVID-19 в Італії є найбільш смертоносним у світі. Виходячи з останніх і – неминуче – неповних цифр, 8,2 відсотка заражених у цій країні людей померли. Це перевищує вдвічі світову цифру, надану нещодавно Всесвітньою організацією здоров'я, пише The Washington Post.

Найстаріше населення Італії, схоже, особливо вразливе до хвороби, вважають дослідники. Люди, старші за 70 років, складають 87 відсотків померлих.

Згідно з дель Ріо, люди старшого віку зазвичай уразливіші до захворювань дихальних шляхів. Вони схильніші до пневмонії – інфекції, яка створює запалення в легенях і наповнює їх рідиною або гноєм, – і мають такий стан здоров'я, який може зробити їх вразливими до коронавірусу.

Про що свідчить гендерна статистика COVID-19

Мобільний шпиталь в Ухані. Китай. Січень 2020 року
Мобільний шпиталь в Ухані. Китай. Січень 2020 року

Відмінність ґендеру в хворобах і смерті пояснити складніше. Ще до того, як пандемія досягла Італії, в ранніх повідомленнях із Китаю висловлювалися припущення, що чоловіки належать до особливої групи ризику.

Дослідження 99 пацієнтів в лікарні Уханю, де зародився вірус, показало, що дві третини пацієнтів складають чоловіки, а половина всіх госпіталізованих людей мали хронічні захворювання, такі як хвороба серця або діабет. Новітні дані Китайського центру з контролю за хворобами, які базуються на десятках тисячах випадків, показали великий ґендерний розрив смертності серед чоловіків і жінок. Чоловіки серед загиблих становили 64 відсотки.

Лікарня в Ухані
Лікарня в Ухані

Але цифри в Італії приголомшують ще сильніше. Майже 60 відсотків діагнозів, згідно з італійським агентством охорони здоров'я – Istituto Superiore di Sanità – були поставлені чоловікам. Протягом перших 1697 випадків смерті від коронавірусу 71 % (1197) – чоловіки. Всього 29% (493) складають жінки.

У недавньому дослідженні, опублікованому в журналі Lancet, цифри були ще вищі. З'ясовано, що 80 відсотків смертей припадає на чоловіків і лише 20 відсотків – на жінок.

Чи надали вчені докладне пояснення цієї різниці?

«Відверта правда в тому, що сьогодні ми не знаємо, чому COVID-19 важчий для чоловіків, ніж для жінок, і чому різниця в Італії більша, ніж в Китаї», – сказала The Washington Post Сабрі Клайн, професорка американського інституту громадського здоров'я . – Те, що ми знаємо, це те, що крім старшого віку, чоловіки потрапляють до групи ризику важких випадків, і громадськість повинна це знати».

Велика смертність серед чоловіків також спостерігалася при захворюваннях на SARS і MERS, додала Анжела Расмуссен, вірусолог із Колумбійського університету. За її словами, очевидно, те ж саме відбувається з COVID-19, і про це треба інформувати клініки.

Як усе ж науковці це пояснюють?

Учені кажуть, що цю статистику можна пояснити поведінкою або біологією, або і тим, і тим одночасно.

Демографічні дані свідчать про те, що багато чоловіків мають більше ризиків для здоров'я. У Китаї, Італії та Південній Кореї жінки, зазвичай, живуть довше, ніж чоловіки, повідомляє ВООЗ.

У всіх цих країнах чоловіки теж п'ють і курять більше, особливо в Китаї, де 48% чоловіків старше 15 років, є курцями – у порівнянні з 2% жінок, повідомляє ВООЗ. В Італії майже 30% чоловіків є курцями, в порівнянні з 19% жінок. У Сполучених Штатах 17,5% курців чоловіки і 13,5% – жінки.

Напевно, вважають експерти, не випадково чоловіки в цих країнах також частіше вмирають від захворювань серця, раку, діабету і респіраторних захворювань у віці від 30 до 70 років.

Які біологічні відмінності роблять чоловіків більш вразливими?

Хромосома Х має багато генів, пов'язаних із імунним захистом, і тому, що у жінок їх дві (у чоловіків одна), вони мають перевагу в боротьбі з хворобою
Журнал Human Genomics


Дослідники також звертають увагу на основні біологічні відмінності між чоловіками і жінками. Багаторічні дослідження виявили, що жінки, як правило, мають сильнішу імунну систему, ніж чоловіки, і краще здатні боротися з інфекцією. Хромосома Х має багато генів, пов'язаних із імунним захистом, і тому, що у жінок їх дві (у чоловіків одна), вони мають перевагу в боротьбі з хворобою, стверджує недавнє дослідження журналу Human Genomics. Дослідження також показали, що естроген був захисним у самок мишей, заражених вірусом, який викликав спалах SARS у 2003 році. Під час цієї епідемії у чоловіків була значно вища смертність, ніж у жінок.

Чи завжди жінки мають сильнішу імунну систему?

Як зазначає The New York Times, у жінок частіше, ніж у чоловіків, розвиваються аутоімунні захворювання — такі, як вовчак та ревматоїдний артрит, при яких імунна система атакує власні органи і тканини організму.

Але у чоловіків розвиваються серцево-судинні захворювання і гіпертонія в більш молодому, ніж у жінок, віці, й обидва ці чинники збільшують імовірність виникнення важких захворювань, каже Кетрін Сандберґ, директорка Центру дослідження гендерних відмінностей в царині здоров'я, старіння і хвороб університету Джорджтауна.

Чому статистика інфікованих та померлих в Італії і Південній Кореї суттєво різниться?

Південна Корея становить різкий контраст до Італії. Швидкі дії органів охорони здоров'я, які проводили тести на коронавірус швидше, ніж будь-яка інша країна світу, сповільнили розширення епідемії. На 19 березня в тій країні було 8565 підтверджених випадків хвороби і 91 смерть. В результаті цього показник смертності – 1,06 відсотка – значно нижчий від середнього рівня в світі.

У Південній Кореї в середині лютого почалося зростання зараження коронавірусною інфекцією серед прихильників певної релігійної групи. Тоді ж органи охорони здоров'я Південної Кореї провели тести більш ніж 200 000 членів цієї групи по всій країні. У березні глава південнокорейського центру боротьби з хворобами зазначив, що кількість молодих жінок серед інфікованих дуже велика, «оскільки 20- і 30-річні жінки складають більшу частину членів церкви Сінчхонжи».

Експерти вважають, що масове тестування членів цієї релігійної групи, можливо, й спричинило зрушення в епідемічній статистиці.

«Якщо ви тестуєте всіх членів церкви, ймовірність виявлення захворювань у цій групі, природно, зростає», – сказав Чхве Дже Вук, професор профілактичної медицини з Корейського університету в Сеулі. Велика кількість молодих пацієнтів із релігійної групи й дала такий низький рівень смертності в Південній Кореї, сказав професор.

Статистика якої країни найкраще віддзеркалює ситуацію з COVID-19?

Тест на коронавірус
Тест на коронавірус

«Вікові і статеві відмінності можуть дати важливе уявлення про те, як коронавірус взаємодіє з імунною системою, – каже вірусолог Ендрю Пекаш, якого цитує The Washington Post. – Такі симптоми, як висока температура і важкий кашель, свідчать про те, що вірус провокує надзвичайну запальну реакцію, коли організм протистоїть атакам армією оборонних клітин».

Розуміння, чому хвороба по-різному розвивається в різних демографічних групах, може допомогти дослідникам розробити методи лікування, додає він.

Але Гарлан Крумгольц, професор Єльської медичної школи, попереджає, що порівнювати країни складно. За його словами, найкраща інформація була, напевно, з Південної Кореї, тому що там перевірили дуже багато людей. «В усіх інших випадках присутня необ'єктивність, оскільки все залежало від того, кого тестували, кого вважали за необхідне госпіталізувати, як визначали, чи пов'язана смерть з коронавірусом», – каже професор.

За словами вченого, брак інформації стримує лікарів, науковців і державних службовців, а це ускладнює розуміння реальної міри захворвання і найефективніших способів реакції. «Це виявило наше велике невігластво в інформаційну епоху», – підсумовує експерт.

Оригінал публікації на сайті Білоруської служби Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Ганна Совсь

    Народилася у Мінську. Закінчила факультет журналістики Білоруського державного університету. Працювала в незалежній газеті «Народна воля» (1997–2000), а з 2000 року співпрацюю з Білоруською редакцією Радіо Свобода. Лауреат премії імені Алеся Адамовича Білоруського ПЕН-центру за серію репортажів з урочища Куропати під час будівництва кільцевої дороги там (2002). Переможниця конкурсу Представництва ООН в Білорусі за публікації проти насильства над жінками (1999). Учасниця, дописувачка, редакторка книг «Бібліотека свободи» «Дорога через Куропати», «Один день політв’язня», «Один день політв’язня. 2009–2011», «Життя після раку». Автор телепроєкту «Росія та я» – серії інтерв'ю з 12 експрезидентами пострадянських країн. Ведуча тижневої програми «Тільки для жінок», редакторка однойменної спільноти у Facebook. У 2019 році була визнана білоруською правозахисною спільнотою журналістом року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG