Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Програма Олени Ремовської «Деталі» – це відповіді на ваші запитання на тему, почуту в новинах. Як усе почалося? Чому триває? Хто дійові особи? Щочетверга о 20:33. Слухайте, щоби знати більше за інших.
ДЕТАЛІ
Чи можливе життя за межами Землі?
Іван Крячко, завідувач лабораторії Головної астрономічної обсерваторії НАН України
СЛУХАТИ ЕФІР
Що таке екзопланета?
Скільки їх узагалі?
Чому тоді так радіють свіжому відкриттю NASA?
За яких умов можна говорити про життя на планеті?
Чи вистачає технічних можливостей для таких досліджень?
Що зможе новий телескоп?
Що таке рівняння Дрейка?
Що таке парадокс Фермі?
Чи відправляли з Землі у космос якісь сигнали?
Що будемо робити, якщо до нас відгукнуться?

Відразу три нові планети претендують на звання «другої Землі». Відкриття презентували у NASA. Насправді йдеться про цілу систему: 7 планет, розміром приблизно з Землю, обертаються довкола однієї зірки, і ця система – відносно недалеко від нашої, за 40 світлових років. Всі 7 планет – досить близько одна до одної. Згадайте, як виглядає для нас повний Місяць. Згадали? Так-от, якби ви стояли на якійсь із цих нововідкритих планет, то бачили б сусідні, і вони були б більші за Місяць. Найголовніше – на трьох із цих планет може бути вода. Радіо Свобода вирішило обговорити ймовірність існування життя на цих і інших, раніше відкритих, екзопланетах, разом із завідувачем лабораторії Головної астрономічної обсерваторії НАН України Іваном Крячком.

1
Що таке екзопланета?

Це – планета з-поза меж Сонячної системи, тобто така, що обертається довкола іншої – не Сонця – зорі.

2
Скільки їх узагалі?

Вчені підтвердили понад 3,5 тисячі екзопланет, ще кілька тисяч досліджують. Першу екзопланету відкрили у 1995 році, а на 2016 рік припав пік відкриття цього типу небесних тіл – майже півтори тисячі.

3
Чому тоді так радіють свіжому відкриттю NASA?

«Радість полягає в тому, що, по-перше, не одна-дві планети виявлені, а відразу сім, і це – ціла система, – каже Іван Крячко. – По-друге, важливий науковий момент – ці планети знайшли біля дуже-дуже невеликої зорі – біля холодного червоного карлика. Таких зір у Всесвіті більшість, хоча ми їх якраз і не бачимо. І виявляється, біля цих зір є отакі-от планети. Ну і третє – це відкриття підвищує шанси на життя у Всесвіті, поза межами Землі».

4
За яких умов можна говорити про життя на планеті?

Перш за все, має бути вода. «У трьох станах – рідкому, твердому й газоподібному, те, що ми маємо на Землі, – пояснює Іван Крячко. – Взагалі в астрономії є таке поняття, як зона, придатна для життя. Зона життя – це така відстань від материнської зорі (наприклад, від Сонця) до планети, на якій складаються умови для існування води у трьох станах».

Друге – атмосфера.

Крім того, має бути певний температурний режим. «Адже наші земні білкові тіла існують при певній середній температурі», – додає Іван Крячко.

Водночас варто пам’ятати: коли вчені говорять про придатність планети до життя, то відштовхуються від умов, що заклали основи для зародження життя на Землі – поки єдиній відомій людству населеної планети.

5
Чи вистачає технічних можливостей для таких досліджень?

Не дуже. Наприклад, у випадку останнього презентованого NASA відкриття говорять не про факт, а про ймовірність існування води на трьох із семи планет.

«Ми можемо відкривати ці планети, можемо спостерігати атмосфери цих планет (якщо вони є), але це – на межі сучасних технічних можливостей, – розповідає Іван Крячко. – Але вже через рік астрономія відкриє для себе і для людства нове вікно можливостей – новий телескоп імені Джеймса Вебба».

6
Що зможе новий телескоп?

«Порівняймо, – каже Іван Крячко, – зараз ми маємо у космосі телескоп «Хаббл», у якого дзеркало – 2,4 метра. У нового буде 6,5. Й у цілому можливості у нового будуть більші, ніж у попередніх». Вчені сподіваються, що у телескоп можна буде розгледіти значно більше деталей на самій екзопланеті та в її оточенні.

7
Що таке рівняння Дрейка?

Це – математичне рівняння, за допомогою якого його автор, американський астроном Френк Дрейк, пропонує визначати кількість у нашій галактиці цивілізацій, з якими у землян є шанс вступити у контакт.

8
Що таке парадокс Фермі?

З огляду на запропоноване Дрейком рівняння, італійський фізик Енріко Фермі запитав: якщо людство – не єдина розвинута цивілізація, то чому ті, інші, досі не вступили з землянами у контакт?

9
Чи відправляли з Землі у космос якісь сигнали?

Так, і не один раз. Окрім сигналів, надсилали навіть такі собі посилки: згадаймо, наприклад, диск «Вояджера» – платівки на борту космічних кораблів «Вояджер-1» та «Вояджер-2», де записані цілі послання (зокрема й українською мовою). Поки що ніхто не відповів.

10
Що будемо робити, якщо до нас відгукнуться?

«Поживемо – побачимо», – усміхається Іван Крячко.