Доступність посилання

ТОП новини

«Супутникові зйомки фіксують зміни»: WSJ дослідило, чи завезла Росія ядерну зброю до Білорусі


Запуск під час військових навчань ракети «Іскандер», яке може нести і ядерну боєголовку. Білорусь, 2022 рік
Запуск під час військових навчань ракети «Іскандер», яке може нести і ядерну боєголовку. Білорусь, 2022 рік

Видання Wall Street Journal опублікувало відеоматеріал із супутниковою зйомкою об'єкта поблизу міста Осиповичі Могилевської області Білорусі. Аналіз цих світлин, а також публікацій у білоруських ЗМІ дозволяє припустити, що Росія вже могла завезти туди свої ядерні боєголовки. Російська служба «Голосу Америки» попросила експертів оцінити ситуацію.

Журналісти WSJ почали вести супутникове спостереження за одним із майданчиків в Осиповичівському районі Білорусі навесні 2023 року.

Зіставлення об'єктів на свіжих зйомках і того, що було зафіксоване рік тому, виявило низку відмінностей, які дозволяють припустити – ця територія може бути використана для зберігання ядерних боєголовок.

Що ж змінилося за рік? І на чому базуються такі припущення?

«Білоруський суверенітет передано до Москви»

Рік тому майданчик був засаджений лісом. Але навесні 2023 року на супутникових знімках на місці лісового масиву з'явилися два додаткові ряди огорож, причому експерти звернули увагу на те, що огорожу аналогічної конструкції оточує сховище ядерних боєголовок у Калінінграді.

Незалежний білоруський журналіст Михайло Янчук, говорячи про тактику Олександра Лукашенка та Володимира Путіна, вдається до образного порівняння:

«Навіть якби вони не збиралися розміщувати тактичну ядерну зброю в Білорусі, вони б все одно сказали, що це робитимуть, бо основна проблема «трамвайного хулігана» в тому, що, коли його перестають боятися, його пасажири можуть спільними зусиллями виштовхати на наступній зупинці.

Лукашенко намагається всіма шляхами довести, що він – «серйозний гравець»

Лукашенко має великі проблеми з підтриманням авторитету «трамвайного хулігана» – його навіть не покликали нещодавно до Пекіна на форум «Один пояс – один шлях», поставивши білоруську пропаганду в дуже незручне становище, тому що Путін там був, а Лукашенка не покликали. І тому Лукашенко намагається всіма шляхами довести, що він – «серйозний гравець» ,і що має ядерну зброю, яка десь зберігається», – поділився своїми міркуваннями Михайло Янчук із кореспондентом Російської служби «Голосу Америки».

Виходячи з цього, експерт цілком допускає наявність на території Білорусі сховища з російським ТЯО, наголошуючи при цьому, що ця зброя не перебуває під контролем глави мінського режиму.

Процес здачі Олександром Лукашенком суверенітету Білорусі «старшому братові» в особі РФ, на думку Янчука, був запрограмований самим його приходом до влади.

«Це було так завжди з того часу, як Лукашенко 1996 року став президентом, провівши незаконний референдум і фальсифікувавши його результати. З 1994 по 1996 він перебував при владі абсолютно легітимно, а все, що було потім, проходило під девізом «я тут ще трохи побуду, а ось вам (Москві) ще шматок білоруського суверенітету». І цей процес зараз підходить до логічного завершення, бо фактично весь білоруський суверенітет, та й де-юре теж уже передано до Москви. І зараз тут командують росіяни, а не білоруси», – вважає співрозмовник «Голосу Америки».

За його оцінкою, жителям Республіки Білорусь це явно не подобається, а прийом на свою територію російського ТЯО і перетворення країни на ціль для удару у відповідь з боку НАТО викликало обурення навіть у прихильників Лукашенка. Але сам він на це не реагує, оскільки більше не може нічого контролювати.

І чим далі ця ситуація розвивається, тим більше йому потрібно показувати, який він насправді «великий державний діяч і захисник білоруського суверенітету», підсумовує Михайло Янчук.

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і Олександр Лукашенко. Москва, 6 квітня 2023 року
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і Олександр Лукашенко. Москва, 6 квітня 2023 року

Нові погрози не можуть не турбувати Литву

Колишній глава Литовських сил спеціальних операцій полковник запасу Саулюс Гузявічюс (Saulius Guzevičius) зазначає, що намір Кремля дислокувати російську ядерну зброю на території Білорусі неодноразово обговорювався і раніше.

«У статті WSJ ми поки що бачимо лише припущення, але не виключено, що в цьому місці розміщені ракети – висловлювання з боку керівництва Білорусі та Росії були цілком очевидні. І для Литви дуже важливо убезпечити себе від такого неприємного сусідства», – зазначив литовський експерт у коментарі для Російської служби «Голосу Америки».

На думку Саулюса Гузявічюса, насамперед треба мати сучасну протиповітряну оборону, щоб відбивати атаки різного виду ракет. Необхідні й дрони – як бойові, так і розвідувальні, а також системи для збивання ворожих БПЛА та забезпечення мобільної вогневої підтримки військ.

«Протиповітряна оборона стоїть на першому місці, тож давайте згадаємо ситуацію в Україні та Грузії у 2008 році. Поки працювала ППО, їм вдавалося оборонятися, а коли запас ракет вичерпався, Горі захопили. Подібна ситуація була з аеропортом у Гостомелі – лише протиповітряна оборона дозволила затримати висадку російських десантників. Російський спецназ зайняв аеропорт, і на підльоті вже були численні літаки з десантом, але українське ППО збило два літаки та решту повернули назад», – нагадує полковник запасу литовських сил спеціальних операцій.

Для Литви дуже неприємне сусідство з країною, на території якої розміщені ядерні боєголовки, оскільки це лише посилює напругу, наголошує Саулюс Гузявічюс.

«Спочатку тут була так звана група «Вагнер», зараз це питання вже практично зняте, тепер нові загрози, які Литву зовсім не тішать.

До того ж абсолютно однозначно, що керування цією зброєю (якщо вона справді там є чи з'явиться) буде в руках Росії. Про це раніше йшлося, і з нашого боку теж було таке припущення, бо дуже небезпечно передавати управління ядерною зброєю навіть союзникові», – наголошує співрозмовник «Голосу Америки».

І наприкінці свого коментаря повторює, посилаючись на авторів публікації у WSJ, що поки що немає точної інформації про те, що конкретно знаходиться в білоруських лісах під Осиповичами.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG