Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: Мін’юст подав позов про ліквідацію ПЕН-центру на чолі з Алексієвич


Раніше Білоруський ПЕН-центр звинуватив владу в репресіях проти діячів культури (на фото: Світлана Алексієвич)
Раніше Білоруський ПЕН-центр звинуватив владу в репресіях проти діячів культури (на фото: Світлана Алексієвич)

Міністерство юстиції Білорусі подало позов до Верховного суду країни щодо ліквідації Білоруського ПЕН-центру, очолюваного нобелівською лауреаткою Світланою Алексієвич.

У листі від суду, що надійшов в організацію 22 липня, йдеться, що за позовом міністерства порушено цивільну справу. Про це повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на заступницю голови ПЕН-центру Тетяну Нядбай.

Раніше стало відомо, що Білоруський ПЕН-центр звинуватив владу в репресіях проти діячів культури. У звіті організації зазначається, що за перше півріччя нинішнього року зафіксовано понад 620 порушень щодо представників культури – більше, ніж за увесь попередній рік.

«Можна стверджувати, що тиск і репресії, які особливо сильно проявилися з серпня 2020 року, починаючи з періоду президентської кампанії, як і раніше не слабшають, набувають нових форм і зачіпають все більш широке коло», – заявили в ПЕН-центрі.

З 10 липня в Білорусі у представників медіа, в редакціях, неурядових організаціях та в правозахисників пройшло понад 60 обшуків. Слідчий комітет пов’язав обшуки з підозрами в причетності до тіньових фінансових схем.

З серпня минулого року по всій Білорусі тривають масові виступи проти фальсифікацій на виборах і оголошеної ЦВК перемоги Олександра Лукашенка. Тисячі учасників протестів були затримані, багато розповіли пізніше про тортури і знущання. Порушено десятки кримінальних справ.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG