Доступність посилання

ТОП новини

У Чернівцях відбудеться перше спільне поховання загиблих військових – міськрада


По всій Україні над могилами загиблих оборонців України майорять державні прапори.
По всій Україні над могилами загиблих оборонців України майорять державні прапори.

У Чернівцях завтра відбудеться спільне поховання військових, які загинули внаслідок російського удару навесні 2022 року – про це повідомила міська рада 1 травня.

Йдеться про 16 військовослужбовців, загиблих внаслідок авіаудару по Київщині 11 березня 2022 року.

«Це перше спільне поховання військовослужбовців в Україні. До вшанування полеглих може долучитися кожен, для цього можна принести розписану писанку з прикріпленою стрічкою, щоб мати можливість почепити її на гілку символічного писанкового дерева», – йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці міської адміністрації.

Міськрада також поширила допис юристки Галини Янко, яка пояснює, що з 19 загиблих внаслідок удару військових 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» вдалося ідентифікувати 16. Відтак родичі погодилися на спільне поховання.

Читайте також: Уряд офіційно визначив розташування Національного військового кладовища

«В Чернівцях. Так вирішили всі рідні, бо багато військових саме з Чернівців. За часів Незалежності ніколи Україна не знала такого спільного захоронення військових. Процесуально це було неможливо», – додала Янко.

На початку березня 2024 року омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що в Україні вдалося ідентифікувати понад 2800 тіл і фрагментів тіл військових.

Невідомо, скільки тіл залишаються не ідентифікованими. Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими регулярно повідомляє про репатріацію тіл українських військових. Їх перевозять до державних установ для передачі представникам правоохоронних органів і судово-медичним експертам для встановлення осіб загиблих.

Форум

XS
SM
MD
LG