Доступність посилання

ТОП новини

Дані про фонд на 100 млрд доларів: Столтенберґ каже, що «потрібно більше грошей для України»


Голова Альянсу зазначив, що не варто очікувати остаточного рішення щодо цієї пропозиції «сьогодні-завтра»
Голова Альянсу зазначив, що не варто очікувати остаточного рішення щодо цієї пропозиції «сьогодні-завтра»

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ прокоментував повідомлення про пропозицію створити п’ятирічний фонд для України в розмірі 100 мільярдів доларів. Про це він згадав, спілкуючись із журналістами під час прибуття на дводенне засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, які зʼїхались до Брюсселя.

Очільник НАТО не підтвердив точну суму, водночас назвав метою саміту в липні ухвалити рішення щодо фінансування.

За словами Столтенберґа, на засіданні 3 квітня міністри обговорять, як НАТО може взяти на себе більше відповідальності за координацію військового обладнання та навчання для України.

«Очевидно, що нам потрібні нові та більші гроші для України – на багато років вперед. Й ідея щодо обговорення рамок і зобовʼязань щодо допомоги полягає у тому, щоб забезпечити більше передбачуваності і більше впевненості на кожен місяць і рік наперед», – сказав він.

Читайте також: Politico: США обговорюють передачу формату «Рамштайн» під егіду НАТО – на випадок перемоги Трампа

Голова Альянсу зазначив, що не варто очікувати остаточного рішення щодо цієї пропозиції «сьогодні-завтра», але сподівається, що країни-члени наблизяться до консенсунсу у цьому питанні ближче до саміту НАТО.

«Причина, чому ми це робимо – це ситуація на полі бою в Україні. Вона серйозна, ми бачимо, як Росія тисне і як вони намагаються виграти цю війну, просто очікуючи, поки ми відступимося», – додав Столтенберґ.

Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш схвально відгукнувся про пропозицію. «Гроші надходитимуть від союзників, я вважаю, що це дуже хороша пропозиція генерального секретаря. Це напрямок, у якому ми повинні думати про те, як ми можемо об’єднати наші спільні ресурси, щоб бути більш ефективними в допомозі Україні», – сказав він.

Зі свого боку, міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що дуже важливо, щоб союзники створили надійні структури, щоб майбутня допомога могла надходити Україні.

«Для нас важливо перетворити структури, які ми тоді створювали на точковій основі, наприклад освіту, навчання і планування, на справді структуровані, надійні, довгострокові структури. Як міністри закордонних справ НАТО, ми відповідно підготували й обговорили це для сьогоднішньої зустрічі», – зауважила вона.

Водночас угорський міністр, який не виявив бажання спілкуватися з журналістами, написав у соцмережі Х, що «Угорщина не підтримуватиме жодних пропозицій НАТО, які могли б наблизити альянс до війни».

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, були і міністри, які висловлювали певні перестороги: очільник МЗС Іспанії, наприклад, сказав, що треба продумати, як уникнути дублювання допомоги, бо низка країн уже допомагають Україні на двосторонній основі. Крім того, озвучували застереження щодо реальності зібрати таку суму, щоб не вийшло як із минулорічною обіцянкою поставити мільйон снарядів за рік, терміни чого зрештою довелося перенести.

Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб наголосила, що допомога, про яку ядеться, «це не благодійність, це інвестиція у наш особистий захист».

«Тож це дуже важливо, але водночас небезпечно давати обіцянки, яких ми не можемо дотриматися. Тож ми будемо обговорювати з країнами-членами, як розподіляти, як вкладатися у це забезпечення», – сказала вона.

Агентства AFP і Bloomberg із посиланням на осіб, знайомих з обговореннями, повідомили, що генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ запропонував створити п’ятирічний фонд для України в розмірі 100 мільярдів доларів, щоб залучити Альянс до надання зброї Києву.

Форум

XS
SM
MD
LG