Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: у Тбілісі силовики почали розганяти учасників мітингу, застосовують водомети


У МВС заявили, що учасники акції поводилися агресивно та намагалися пошкодити вхідні двері парламенту
У МВС заявили, що учасники акції поводилися агресивно та намагалися пошкодити вхідні двері парламенту

У Тбілісі силовики почали розганяти учасників мітингу, застосовуючи сльозогінний газ та водомети, повідомляє проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

У МВС заявили, що учасники акції поводилися агресивно та намагалися пошкодити вхідні двері парламенту.

«З метою відновлення правопорядку співробітники МВС застосували спецзасоби, перцеві спреї та водомети. Ми закликаємо кожного учасника мітингу спокійно висловлювати свій протест, не допускати насильницьких дій та підкорятися законним вказівкам правоохоронців», – йдеться у заяві.

З внутрішнього двору парламенту у бік учасників акції направили струмінь води та застосували перцевий спрей.

Раніше у МВС заявляли, що представники різних підрозділів МВС повністю залишили територію парламенту.

Парламент Грузії 1 травня затвердив законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», відомий як про «іноагентів», у другому читанні.

Читайте також: Боррель засудив насильство проти демонстрантів у Грузії

Багатотисячні протести проти законопроєкту, розгляд якого ініціювала «Грузинська мрія», тривають уже кілька тижнів. Перше читання законопроєкт пройшов 17 квітня.

У ніч із 30 квітня на 1 травня спецназ розігнав мітинг проти закону про «іноагентів». Проти демонстрантів використовували перцевий і сльозогінний газ, водомети, до затриманих застосовувалося насильство.

Постраждали десятки мітингарів. За інформацією Міністерства охорони здоров’я країни, госпіталізували 11 людей, у тому числі шістьох поліцейських. 63 людей затримали за статтями про дрібне хуліганство та непокору поліції.

Усі міжнародні партнери Грузії закликають Тбілісі відмовитись від затвердження законопроекту, повторно внесеного на розгляд до парламенту. Минулого року документ відкликали після двох днів масових протестів та зіткнень демонстрантів із силовиками.

Законопроєкт, ініційований парламентською більшістю «Грузинської мрії», оголошує неурядові та медійні організації, бюджет яких на більш як 20% фінансується з-за кордону, «організаціями, що захищають інтереси іноземної держави». Вони мають бути зареєстровані в спеціальному реєстрі та щороку заповнювати фінансову декларацію.

Неурядові та медійні організації, які фінансуються західними донорами, стверджують, що їхні доходи вже задекларовані та прозорі, тому справжня мета влади – обмежити діяльність організацій, які опікуються правами людини, питаннями корупції та іншими.

Затвердити законопроєкт у остаточному, третьому читанні, «Грузинська мрія» може в середині травня.

Форум

XS
SM
MD
LG