Доступність посилання

ТОП новини

Боррель засудив насильство проти демонстрантів у Грузії


Поліція використовує водомет під час протесту опозиції біля будівлі парламенту в Тбілісі, Грузія, 30 квітня 2024 року
Поліція використовує водомет під час протесту опозиції біля будівлі парламенту в Тбілісі, Грузія, 30 квітня 2024 року

Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засудив насильство проти демонстрантів у Грузії. Відповідну заяву він опублікував у соцмережі Х.

«Рішуче засуджую насильство щодо демонстрантів у Грузії, які мирно протестували проти закону «про іноземний вплив». Грузія є країною-кандидатом у члени ЄС, і я закликаю її владу забезпечити право на мирні збори. Застосування сили для їх придушення – неприйнятне», – написав Боррель.

У ніч на 1 травня під час розгону мітингувальників, які виступають проти законопроєкту про так званих «іноземних агентів» у Тбілісі поліцейські застосували спецзасоби.

Спочатку правоохоронці використали перцевий спрей, після чого кільком протестувальникам знадобилася допомога медиків, пізніше спецназ застосував сльозогінний газ і водомети, повідомив проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

ЗМІ поширили кадри, на яких поліцейські використовують силу проти учасників акції, зокрема штовхають їх, кидають на землю і навіть б’ють по обличчю.

МВС Грузії повідомило 1 травня про затримання напередодні 63 учасників акції протесту проти закону про «іноагентів».

Парламент країни 1 травня продовжує розглядати документ у другому читанні. Затвердити законопроєкт у остаточному, третьому читанні «Грузинська мрія» може в середині травня.

Законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» передбачає появу реєстру, де будуть зазначені усі некомерційні юридичні особи і ЗМІ, які фінансуються з-за кордону більш ніж на 20%. 7 березня 2023 року парламент Грузії в першому читанні схвалив цей законопроєкт, що призвело до масових протестів. 8 березня акція відновилася, а вранці 9 березня владна партія «Грузинська мрія» і її союзники відкликали законопроєкт.

Попри це, на початку квітня 2024 року «Грузинська мрія» повторно внесла законопроєкт до парламенту. На відміну від першого варіанту, в доопрацьованому документі замість терміну «агент іноземного впливу» буде використано формулювання «організація, яка реалізує іноземні інтереси». 17 квітня його схвалили в першому читанні. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала протестувальників і пообіцяла ветувати цей закон.

Партія «Грузинська мрія» стверджує, що законопроєкт має на меті стимулювати прозорість неурядових організацій і засобів інформації, фінансованих з-за кордону.

План влади викликає спротив значної частини суспільства. У Тбілісі й інших містах Грузії відбуваються масові мітинги із закликами до владної політичної команди відкликати законопроєкт. Громадські організації й опозиційні партії називають закон «російським» і вважають, що метою «Грузинської мрії» є ліквідація організацій, які опікуються розвитком демократії, і блокування процесу вступу до Євросоюзу.

Євросоюз і Сполучені Штати неодноразово попереджали грузинську владу про те, що ухвалення закону негативно вплине на просування Грузії на шляху до Євросоюзу.

Форум

XS
SM
MD
LG