Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: у Криму щомісяця проти 33 осіб складають протоколи про «дискредитацію» армії РФ


При цьому роком раніше кількість переслідувань становила 22 щомісяця
При цьому роком раніше кількість переслідувань становила 22 щомісяця

Правозахисна організація «Кримський процес» підрахувала, що у 2023 році середня кількість переслідувань у справах про «дискредитацію» армії РФ в окупованому Криму склала 33 протоколи на місяць. При цьому роком раніше кількість переслідувань становила 22 щомісяця.

«Рівно за два роки кримські суди розглянули 642 справи (станом на сьогодні понад 700). З них у 98% суд визнав осіб винними у скоєнні правопорушення, у 10 випадках припинив переслідування через строки давності чи відсутність складу правопорушення, а у двох випадках засідання відклали на дату, яка виходить за часові рамки дослідження», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають правозахисники, значна кількість переслідувань стосується осіб, які публікують проукраїнські повідомлення на своїх сторінках у соціальних мережах. Ці випадки становлять 60 відсотків від загальної кількості рішень.

На другому місці – усні висловлювання думки: 28 відсотків. При цьому «Кримський процес» фіксує такі форми «дискредитації» російської армії, як фраза «Мирного неба над головою» або вивішування наволочок жовтого і блакитного кольору поруч.

«У деяких випадках наявність дискредитації чи спрямованість висловлювань на російську армію викликає суттєві сумніви, проте жодного разу суд не призначав лінгвістичних експертиз», – наголошують автори дослідження.

Після початку повномасштабного вторгнення в РФ запровадили статтю про «дискредитацію» російської армії. За нею переслідують через поширення інформації про російсько-українську війну і висловлювання будь-якої думки, яка суперечить позиції Кремля. Росія поширює своє законодавство на територію окупованого півострова, а отже, кримчани також ризикують бути притягнутими до відповідальності за цією статтею.

Форум

XS
SM
MD
LG