Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Латвії: деякі партнери дають Україні зброю без вимоги уникати ударів по Росії


Що це за країни, вона не уточнила
Що це за країни, вона не уточнила

Україна вже отримала західну зброю від деяких партнерів без обмежень щодо ударів по російській території, заявила міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже в інтерв’ю «Європейській правді».

За її словами, наразі Україна отримує зброю від західних партнерів із публічним застереженням уникати ударів нею за межами України, проте такий підхід змінюється.

«Вже зараз є країни, які надали Україні зброю без подібних обмежень», – сказала голова МЗС Латвії. Що це за країни, вона не уточнила.

Браже пояснила, що у цих випадках про зняття обмежень не говорили публічно, «і навіть краще не говорити це вголос до певного часу».

Очільниця МЗС Латвії заявила: якщо є об’єкти, з яких Росія атакує Україну, то Україна має право на удар у відповідь, якщо ці об’єкти розташовані на російській території. Таке застосування зброї дозволяє міжнародне право, переконана вона.

У березні видання Financial Times із посиланням на джерела писало, що влада США закликала Україну зупинити атаки по нафтовій інфраструктурі Росії. За словами співрозмовників видання, Вашингтон побоюється, що удари безпілотників по російських нафтопереробних заводах можуть призвести до зростання світових цін на нафту, а також спровокувати заходи Москви у відповідь.

Читайте також: «Обурливо, якщо це правда». Оглядачі про нібито заклик США до України не бомбити НПЗ Росії

Упродовж останнього часу нафтопереробні заводи в Росії регулярно зазнають атак ударних безпілотників. За деякі з них взяли на себе відповідальність українські військові.

На початку квітня держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що Сполучені Штати не надавали підтримку Україні в організації ударів по території Росії.

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що партнери мають підтримати удари ЗСУ по території Росії, бо «Росія окрім сили нічого не розуміє».

Форум

XS
SM
MD
LG