Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен: США не підтримували здійснення ударів поза межами України


Держсекретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції з міністром закордонних справ Франції Стефаном Сежурне у Парижі, Франція, 2 квітня 2024 року
Держсекретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції з міністром закордонних справ Франції Стефаном Сежурне у Парижі, Франція, 2 квітня 2024 року

США не надавали підтримку в організації ударів по території Росії, заявив 2 квітня держсекретар США Ентоні Блінкен під час спільної пресконференції з главою МЗС Франції Стефаном Сежурне в Парижі.

«Ми і не підтримували, і не давали можливостей для здійснення українських ударів поза українською територією», – сказав Блінкен, відповідаючи на питання журналіста щодо ударів України по нафтобазам у Росії.

Раніше видання Financial Times із посиланням на джерела писало, що влада США закликала Україну зупинити атаки на нафтову інфраструктуру Росії. За словами співрозмовників FT, Вашингтон побоюється, що удари безпілотників по російських нафтопереробних заводах можуть призвести до зростання світових цін на нафту, а також спровокувати заходи Москви у відповідь.

Після того радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заперечив що Вашингтон вимагає від України припинити атаки по нафтовій інфраструктурі Росії.

Пізніше президент Володимир Зеленський відповів в інтерв’ю Washington Post щодо цих заяв, що «реакція США на це не була позитивною».

Упродовж останнього часу нафтопереробні заводи в Росії регулярно зазнають атак ударних безпілотників. За деякі з них взяли на себе відповідальність українські військові.

28 березня стало відомо, що внаслідок атак на НПЗ у Росії виробництво бензину до кінця березня скоротилося за річними показниками на 14%, а дизельного палива – на сім відсотків.

Форум

XS
SM
MD
LG