Доступність посилання

ТОП новини

НАТО не має планів розширення зони дислокації ядерної зброї – Столтенберґ


Єнс Столтенберґ (ліворуч), Дональд Туск (у центрі) і Ріші Сунак, Польща, 23 квітня
Єнс Столтенберґ (ліворуч), Дональд Туск (у центрі) і Ріші Сунак, Польща, 23 квітня

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час візиту до Варшави 23 квітня заявив про відсутність у альянсу планів розширення зони дислокації ядерної зброї.

«Немає ніяких планів розміщення більшої кількості ядерного озброєння додатково в будь-яких країнах НАТО», – заявив Столтенберґ на спільній пресконференції з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Столтенберґ разом із Сунаком відвідали місце дислокації в Польщі британських військовослужбовців.

Очільник британського уряду заявив, що Лондон планує збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП, це навіть перевершує заявлену керівництвом НАТО мету з витрат на оборону для держав-членів західного військового блоку. Ще до поїздки Ріші Сунака до Польщі британський кабінет міністрів оголосив про найбільший на сьогодні для країни пакет допомоги Україні на суму 500 мільйонів фунтів стерлінгів.

Президент Польщі Анджей Дуда раніше цього тижня, незабаром після поїздки до Нью-Йорка, заявив, що Варшава відкрита до розміщення на польській території ядерної зброї союзників по НАТО.

Польський прем'єр-міністр Дональд Туск у відповідь на цю заяву Дуди зазначив, що чекає додаткових деталей. «Ця ідея є абсолютно масштабною і дуже серйозною. Мені потрібно знати всі подробиці, які спонукали президента зробити таку заяву», – зазначив Туск.

У Кремлі, коментуючи слова польського президента, сказали, що російські військові вдадуться до заходів у відповідь у разі розміщення в Польщі американської ядерної зброї.

Торік Росія розмістила тактичні ядерні ракети в Білорусі на тлі напруженості у відносинах із НАТО через повномасштабне вторгнення російської армії в Україну.

Польща вважається важливим союзником Києва у відбитті російської агресії. Варшава є одним із найрішучіших прихильників постачання Україні передової західної зброї і надсилала її разом із багатьма іншими європейськими партнерами та союзниками по НАТО.

Форум

XS
SM
MD
LG