Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Греції каже, що обстріл Росією Одеси під час візиту делегації «не був випадковим»


Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Греції Кірьякос Міцотакіс (ліворуч) під час пресконференції біля пошкодженого раніше російським ракетним ударом собору. Одеса, 6 березня 2024 року, фотоілюстративне
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Греції Кірьякос Міцотакіс (ліворуч) під час пресконференції біля пошкодженого раніше російським ракетним ударом собору. Одеса, 6 березня 2024 року, фотоілюстративне

Обстріл російськими військами Одеси під час візиту 6 березня грецької делегації на чолі з прем’єр-міністром країни Кіріакосом Міцотакісом «не був випадковим», повідомив голова грецького уряду Міцотакіс в інтерв’ю Rzeczpospolita.

Відповідаючи на запитання, чи ракетний обстріл росіянами Одеси, коли ракети впали на відстані 500-800 метрів від грецької делегації, був «свідомою атакою» на главу уряду країни ЄС і НАТО, Міцотакіс зазначив, що «це доволі далекосяжні висновки».

«Але я не думаю, що це випадковість. Це була акція залякування. Але я дуже чітко сказав, що нас не залякають», – підкреслив Міцотакіс.

Він додав, що «позиція Греції не зміниться: Афіни як допомагали Києву, так і робитимуть це надалі».

Грецький прем’єр підкреслив, що Афіни «не готові» передавати Україні винищувачі F-16. Він зауважив, що «інформація про це, яка раніше з’явилася у ЗМІ, не була правдивою».

Водночас він зазначив, що Афіни продовжують надавати різного роду військову допомогу Україні, зокрема, передали Києву «значну кількість снарядів калібру 155 мм».

Раніше, 6 березня, грецьке видання Protothema повідомило з посиланням на свої джерела, що кортеж президента Зеленського та грецька делегація перебували в Одесі на момент російського обстрілу.

Зеленський згодом сказав, що він був досить близько, щоб бачити і чути удар.

«Ми бачили сьогодні цей удар. Ви бачите, з ким ми маємо справу, їм все одно, куди бити», – сказав він в Одесі.

Голова уряду Греції, в свою чергу, зазначив, що під час вибуху він перебував разом із президентом України в Одеському порту.

Згодом речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук у коментарі «Українській правді» уточнив: «6 березня ворог завдав удару по портовій інфраструктурі міста. Є загиблі в кількості пʼять осіб».

Форум

XS
SM
MD
LG