Доступність посилання

ТОП новини

Росія назвала резолюцію ООН щодо масових вбивств у Сребрениці «однобокою»


Виступаючи на засіданні 30 квітня, постійний представник Росії в ООН Василь Небензя назвав проєкт документу «політично зарядженим»
Виступаючи на засіданні 30 квітня, постійний представник Росії в ООН Василь Небензя назвав проєкт документу «політично зарядженим»

Представник Росії на засіданні Ради безпеки ООН розкритикував проєкт резолюції щодо масових вбивств боснійських мусульман у Сребрениці 1995 року, поданий Німеччиною і Руандою.

Виступаючи на засіданні 30 квітня, постійний представник Росії в ООН Василь Небензя назвав проєкт документу «однобоким», «політично зарядженим», таким, що не сприяє «міжнаціональному примиренню в Боснії і Герцеговині».

Події в Сребрениці, в ході якої в 1995 році боснійські серби вбили понад вісім тисяч беззбройних чоловіків і хлопчиків – боснійських мусульман, були визнані геноцидом міжнародними судами в Гаазі. За звинуваченням у масових розправах були засуджені вищі офіцери армії й політичні лідери боснійських сербів – деякі отримали довічні терміни.

У Боснії і Герцеговині, половину якої – Республіку Сербську – і зараз контролюють боснійські серби, законодавчо заборонено заперечувати геноцид у Сребрениці. Незважаючи на це, у квітні 2024 року парламент Республіки Сербської затвердив доповідь, яка заперечує геноцид у Сребрениці, а проросійський лідер боснійських сербів Мілорад Додік публічно заявив, що злочин у Сребрениці не є геноцидом.

Виступаючи на мітингу проти резолюції ООН, на який вийшли тисячі боснійських сербів, Додік повторив погрозу, що Республіка Сербська відокремиться від Боснії і Герцеговини у разі ухвалення резолюції.

Сербія також виступає проти резолюції. «Західні держави мають намір ухвалити на Генасамблеї ООН резолюцію про геноцид, за допомогою якої хочуть скасувати Республіку Сербську і вимагати від неї військових репарацій», – говорив президент Сербії Александр Вучич наприкінці березня 2024 року.

Проєкт резолюції передбачає, що з 2025 року 11 липня буде оголошене Міжнародним днем пам’яті про геноцид у Сребрениці. Проєкт також засуджує заперечення геноциду і прославлення людей, засуджених за воєнні злочини, злочини проти людяності й геноцид. Проєкт розглянуть на Генасамблеї ООН на початку травня 2024 року.

Форум

XS
SM
MD
LG