Доступність посилання

ТОП новини

Париж очікує від Китаю «чітких повідомлень» Росії щодо її війни в Україні – МЗС


За словами глави МЗС Франції, Пекін може відіграти «ключову роль» у забезпеченні поваги до міжнародного права
За словами глави МЗС Франції, Пекін може відіграти «ключову роль» у забезпеченні поваги до міжнародного права

Париж очікує, що Китай надішле «чіткі повідомлення» Росії щодоїї війни в Україні, заявив французький міністр закордонних справ Стефан Сежурне після зустрічі зі своїм колегою в Пекіні.

«Ми переконані, що не буде міцного миру, якщо про нього не домовляться з українцями. Не буде безпеки для європейців, якщо не буде миру відповідно до міжнародного права», – сказав Сежурне, якого цитує агенція AFP.

Він зауважив, що для французів «це важливе питання, тому Франція налаштована підтримувати тісний діалог з Китаєм», і Пекін може відіграти «ключову роль» у забезпеченні поваги до міжнародного права.

Візит Стефана Сежурне є другим візитом міністра закордонних справ Франції до Китаю менш ніж за шість місяців після поїздки його попередниці Катрін Колонни в листопаді.

Протягом останніх років Франція та Китай прагнули зміцнити зв’язки, і під час зустрічі в Парижі в лютому міністр закордонних справ Ван І сказав президенту Емманюелю Макрону, що Пекін цінує «незалежну» позицію його країни. Але Париж також намагався тиснути на Пекін щодо його тісних зв’язків із Москвою, які лише зміцнилися після повномасштабного вторгнення в Україну.

Хоча Китай заявляє, що є нейтральною стороною, його критикують за відмову засудити Москву за її наступ.

Париж, навпаки, став одним із прихильників Києва, а Макрон у лютому навіть відмовився виключити розміщення західних військ в Україні. Однак інші західні партнери відкинули таку можливість.

Форум

XS
SM
MD
LG