Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Північній Македонії: правляча партія визнала свою поразку


Прибічники партії «ВМРО-ДПМНЕ» святкують її ймовірну перемогу на виборах, Скоп’є, 8 травня 2024 року
Прибічники партії «ВМРО-ДПМНЕ» святкують її ймовірну перемогу на виборах, Скоп’є, 8 травня 2024 року

Правляча Соціал-демократична партія (SDSM) Північної Македонії пізно ввечері 8 травня визнала поразку на президентських і парламентських виборах – це створює передумови для того, аби опозиційна кандидатка Гордана Силяновська-Давкова стала першою президенткою балканської країни, передає місцева служба Радіо Свобода.

Судячи з підрахунку понад 50% бюлетенів, 70-річна Силяновська-Давкова від націоналістичної опозиційної партії Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську єдність («ВМРО-ДПМНЕ»), набирає 64% голосів.

Чинний президент, 61-й річний прозахідний політик Стево Пендаровський, якого підтримували правлячі соціал-демократи, визнав свою поразку на пресконференції пізно увечері 8 травня.

«Результати очевидні», заявив Стево Пендаровський
«Результати очевидні», заявив Стево Пендаровський

«Результати очевидні. Я хочу привітати з перемогою тих, хто переміг», – сказав він.

Тим часом на паралельних, але окремих виборах до парламенту, партія «ВМРО-ДПМНЕ» здобуває значну перевагу з 34 відсотками після підрахунку 43 відсотків бюлетенів. SDSM відстає з 12 відсотками.

«Я вітаю нашого політичного опонента «ВМРО-ДПМНЕ» з цією перемогою на виборах», – заявив Дімітар Ковачевський, колишній прем’єр-міністр і лідер СДСМ.

Він назвав результати голосування «невтішними» та великим ударом по своїй партії.

Представники виборчої комісії заявили, що приблизно за 30 хвилин до закриття виборчих дільниць явка на президентських виборах становила 46,31 відсотка, перевищивши необхідний рівень у 40 відсотків, щоб голосування було дійсним. Явка на парламентських виборах склала 53,3 відсотка.

Читайте також: Косово продовжить підтримувати Україну попри невизнання його незалежності Києвом – голова МЗС

Голова Державної виборчої комісії Александар Даштевскі заявив на пресконференції ввечері 8 травня, що вибори були «успішними, чесними та демократичними».

Раніше політолог Марко Тосановскі сказав Балканській службі Радіо Свобода, що виборці, здається, розчаровані тим, що правляча партія не змогла вивести країну з економічної кризи, високої інфляції та повсюдної корупції.

Силяновська-Давкова раніше критикувала обіцянку влади запровадити конституційні зміни на вимогу Болгарії, які закріпили б болгар як один із народів Північної Македонії для зняття блоку на початоку переговорів про вступ Північної Македоні до Євросоюзу. Водночас вона визнала, що не блокуватиме цю зміну, якщо для схвалення набереться потрібна кількість голосів.

Для внесення поправок до Конституції потрібна більшість у дві третини голосів, яку жодна сторона, здається, не виграє, і «ВМРО-ДПМНЕ» постійно блокує цей крок.

Форум

XS
SM
MD
LG