Доступність посилання

ТОП новини

У Північній Македонії пройшли парламентські та президентські вибори: опозиція має шанси на більшість


Попередні результати очікуються незабаром після закриття виборчих дільниць, а остаточні результати, ймовірно, будуть 9 травня
Попередні результати очікуються незабаром після закриття виборчих дільниць, а остаточні результати, ймовірно, будуть 9 травня

У Північній Македонії 8 травня закрилися виборчі дільниці після дня виборів до парламенту та президента на паралельних виборах, які можуть кардинально вплинути на шлях балканської країни до Європейського Союзу, повідомляє регіональна служба Радіо Свобода.

Представники виборчої комісії повідомили, що станом на 17 годину за місцевим часом явка склала 42,32 відсотка на президентських виборах, перевищивши необхідний рівень у 40 відсотків, щоб голосування вважалося дійсним. У той же час явка на парламентських виборах була трохи нижче 47 відсотків, повідомили чиновники.

Попередні результати очікуються незабаром після закриття виборчих дільниць, а остаточні результати, ймовірно, будуть 9 травня.

Націоналістична Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську єдність («ВМРО-ДПМНЕ»), як видається, має шанси на сильний результат після багатьох років перебування в опозиції, а її кандидатка в президенти отримала високі результати в першому турі минулого місяця.

Політолог Марко Тосановскі сказав Балканській службі Радіо Свобода, що виборці, здається, розчаровані тим, що правляча партія не змогли вивести країну з економічної кризи, високої інфляції та повсюдної корупції.

Читайте також: Кандидатка від опозиції перемагає в першому турі президентських виборів у Північній Македонії

«Проблеми виникали на кількох рівнях, але ситуацію погіршило те, що громадяни не бачили швидкої реакції для покращення цих обставин», – сказав Тосановскі.

У другому турі президентських виборів 8 травня 61-річний прозахідний чинний президент Стево Пендаровський протистоїть фаворитці першого туру минулого місяця, 70-річній професорці права на пенсії Ґордані Силяновській-Давковій, яку підтримує опозиційна націоналістична партія «ВМРО-ДПМНЕ».

Силяновська-Давкова виграла 40 відсотків у першому раунді проти 20 відсотків Пендаровського, що є набагато більшим відривом, ніж більшість передбачала.

Потенційний шлях Північної Македонії до ЄС, млява економіка та корупція були головними темами кампанії.

Прогнози Світового банку свідчать , що Північна Македонія та її 2,4 мільйона жителів, ймовірно, закінчать 2024 рік із найгіршими економічними показниками й найбільшим бюджетним дефіцитом серед так званої Західнобалканської шістки, до якої також входять Албанія, Сербія, Косово, Чорногорія та Боснія і Герцеговина.

Лідер «ВМРО-ДПМНЕ» Христіян Міцкоскі після сильного результату Силяновської-Давкової у першому турі виборів заявив, що «не здивується», якщо опозиційна партія отримає 61 мандат у парламенті зі 120 депутатів.

Читайте також: Парламент Сербії затвердив новий склад уряду. В його складі – двоє політиків під санкціями США

Очікується, що пріоритети наступного уряду стосуватимуться обіцянки змінити конституцію, щоб відкрити шлях до відкриття повноцінних переговорів Північної Македонії з ЄС. «ВМРО-ДПМНЕ» виступала за те, що рамки переговорів з ЄС можна змінити.

Північна Македонія має статус кандидата на вступ до ЄС із 2005 року, але їхні спроби вступу наштовхнулися на тривалу суперечку з Грецією щодо назви, яка була вирішена у 2019 році. Вони також опинились у глухому куті через вето Болгарії, яка є членом ЄС. Це вето триває попри компроміс 2022 року, що вимагає поправки до преамбули Конституції Македонії.

Силяновська-Давкова раніше критикувала обіцянку влади запровадити конституційні зміни, які закріпили б болгар як один із народів Північної Македонії, але визнала, що не блокуватиме цю зміну, якщо для схвалення буде потрібна кількість голосів.

У 2022 році Скоп’є неохоче поступилося вимогам Болгарії щодо цих змін, аби переконати Софію зняти вето на початок рамкових переговорів Північної Македонії з Європейським Союзом.

Силяновська-Давкова також заявила, що «поважатиме» зміну назви країни, яка дозволила скасувати грецьке вето, але не буде її використовувати.

Вона також сказала Балканській службі Радіо Свобода, що якщо парламент, який досі не вніс зміни до конституції для компромісу щодо болгар, схвалить цю поправку, вона поважатиме це рішення.

Для внесення поправок до Конституції потрібна більшість у дві третини голосів, яку жодна сторона, здається, не виграє, і «ВМРО-ДПМНЕ» постійно блокує цей крок.

Форум

XS
SM
MD
LG