Доступність посилання

ТОП новини

У Болгарії почав працювати тимчасовий уряд, дострокові вибори призначили на 9 червня


Кабінет Дімітара Главчева (на фото) є шостим тимчасовим урядом, який Румен Радев призначив після того, як став президентом
Кабінет Дімітара Главчева (на фото) є шостим тимчасовим урядом, який Румен Радев призначив після того, як став президентом

Тимчасовий уряд Болгарії на чолі з прем’єр-міністром Дімітаром Главчевим склав присягу в парламенті в Софії 9 квітня після того, як його призначив президент Румен Радев, який також оголосив позачергові загальні вибори на 9 червня.

Вибори, які стануть шостими з квітня 2021 року, були призначені через відмову 28 березня популістської партії «Є такий народ» сформувати уряд. Це третя партія, яка відмовилася від мандата.

Раніше правоцентристська партія ГЕРБ («Громадяни за європейський розвиток Болгарії») і її колишній партнер по коаліції, прозахідна партія «Продовжуємо зміни/Демократична Болгарія» заявили, що не можуть сформувати новий кабінет.

Після виборів у квітні минулого року Болгарія мала спільний уряд, який підтримували реформістські партії «Продовжуємо зміни/Демократична Болгарія» і ГЕРБ. Вони домовилися про 18-місячний уряд із ротацією прем’єр-міністрів – спочатку Ніколая Денкова з «Продовжуємо зміни/Демократична Болгарія», а через дев’ять місяців – Марії Габріель з ГЕРБ.

Денков пішов у відставку 5 березня і дозволив ГЕРБ керувати урядом протягом наступних дев’яти місяців, як було домовлено. Але Габріель не вдалося сформувати уряд, і 27 березня Денков також відхилив запрошення Радева спробувати сформувати кабінет.

Нове голосування в Болгарії має збігтися з виборами до Європейського парламенту.

До минулих виборів у квітні минулого року країною керували тимчасові уряди, призначені Радевим за відсутності стабільної обраної коаліції.

Радев 6 квітня дав Главчеву, голові Рахункової палати Болгарії, мандат на створення тимчасового уряду.

Кабінет Главчева є шостим тимчасовим урядом, який Радев призначив після того, як став президентом, і першим, сформованим за новими правилами, ухваленими наприкінці минулого року.

До того, як стати головою Рахункової палати, 60-річний Главчев був членом партії ГЕРБ і був спікером парламенту в 2017 році.

Болгарія є найбіднішим із 27 членів Європейського союзу і бореться з широко поширеною корупцією.

Країна зіткнулася з політичною нестабільністю після великих антикорупційних протестів у 2020 році.

Згідно з новими правилами, чинний парламент продовжить роботу, а головним завданням тимчасового уряду стане організація майбутніх виборів.

Форум

XS
SM
MD
LG