Доступність посилання

ТОП новини

США відреагували на спроби РФ повернутися до Ради ООН з прав людини


«Попри її (Росії – ред.) намагання заперечити та перекласти вину, буду відвертим: саме дії Росії роблять її непридатною до членства у Раді з прав людини. Які ще докази необхідні міжнародній спільноті?», – Роберт Вуд
«Попри її (Росії – ред.) намагання заперечити та перекласти вину, буду відвертим: саме дії Росії роблять її непридатною до членства у Раді з прав людини. Які ще докази необхідні міжнародній спільноті?», – Роберт Вуд

У тому випадку, якщо РФ повторно оберуть до Ради з прав людини, то «довіру до організації буде підірвано», зазначив представник зі спеціальних політичних справ Постійного представництва США при ООН Роберт Вуд.

За його словами, «Рада з прав людини – це ключовий орган ООН, завданням якого є пропагування поваги до людей та їх захист по всьому світу»,

Він додав, що повторне обрання до цього органу Росії, «поки вона відкрито продовжує чинити воєнні та інші масові злочини, стане потворною плямою, яка підірве довіру до Ради та до Організації Об'єднаних Націй».

«Попри її (Росії – ред.) намагання заперечити та перекласти вину, буду відвертим: саме дії Росії роблять її непридатною до членства у Раді з прав людини. Які ще докази необхідні міжнародній спільноті?», – заявив Вуд.

США виступали проти повернення Росії до Ради з прав людини, стверджуючи, що її обрання підірве довіру до ради й ООН, тому що Росія «неприховано продовжує чинити масові воєнні злочини». У раду нещодавно були подані останні дані створеної нею комісії з розслідування ситуації в Україні. У звіті повідомлялося, зокрема, про тортури, зґвалтування і напади на цивільне населення з боку російських військових.

Росія була вказана на сайті ООН як кандидат на вибори членів Ради з прав людини на 2024-2026 роки. Вони мають відбутися 10 жовтня. Згідно з позиційним листом Росії, який отримав CNN, Росія вважає Раду з прав людини «ключовим органом у системі ООН».

У документі, який Росія поширювала серед членів ООН, щоб заручитися підтримкою, йшлося, що Москва «вважає важливим запобігти посиленню тенденції перетворення Ради з прав людини на інструмент, який служить політичній волі однієї групи країн, караючи нелояльні уряди за незалежну внутрішню та зовнішню політику».

Форум

XS
SM
MD
LG