Доступність посилання

ТОП новини

Україна другий рік поспіль відзначає Різдво за григоріанським календарем як офіційне свято


Архівне фото. Різдво 25 грудня відзначають в Україні, зокрема, приблизно 11 тисяч релігійних католицьких і протестантських громад. А у світі – і більшість православних церков
Архівне фото. Різдво 25 грудня відзначають в Україні, зокрема, приблизно 11 тисяч релігійних католицьких і протестантських громад. А у світі – і більшість православних церков

Україна другий рік поспіль відзначає як офіційне свято Різдво за григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Свято у цей день відзначають в Україні, зокрема, приблизно 11 тисяч релігійних католицьких і протестантських громад.

Опівночі в храмах цих церков по всьому світі пройшли святкові меси. Наймасовіша – в соборі Святого Петра у Ватикані. Її провів папа Римський Франциск, який закликав людей остерігатися матеріалізму і пам’ятати про бідних.

Крім того, 25 грудня Різдво святкує також більшість православних церков світу, які перейшли на новоюліанський церковний календар. Новоюліанський календар на практиці збігається з григоріанським – за винятком Великодня і пов’язаних свят, дата яких збігається з тією, яку визначає й юліанський календар.

Як Різдво на Софійській площі у Києві гуляли – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

В Україні другий рік поспіль 25 грудня є офіційним вихідним днем. Верховна Рада України 16 листопада 2017 року ухвалила закон про оголошення вихідним 25 грудня. 29 листопада 2017-го президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

В Україні вихідним є і 7 січня, коли відзначають Різдво Христове за юліанським календарем (святкують Православна церква України, Російська і її підрозділи, зокрема в Україні УПЦ (МП), а також Грузинська, Сербська, Польська і Єрусалимська православні церкви; крім того, в Україні 7 січня святкує Різдво і Українська греко-католицька церква).

Раніше Різдво за григоріанським і новоюліанським календарями, яке відзначають не лише римо-католики, але й протестанти і представники низки помісних православних церков 25 грудня, було в Україні робочим днем.

НА ДОТИЧНУ ТЕМУ:

Новий рік в Україні: радянський проект для боротьби з Різдвом – експерт

Дід Мороз був прикладом успішної радянської пропаганди для прикриття репресій – Рябенко

Святий Миколай проти Діда Мороза

Персонаж Діда Мороза використовували під час радянської окупації – історик Палій

Новий рік 1 січня – це штучне свято – етнограф

XS
SM
MD
LG