Доступність посилання

ТОП новини

Показ фільму про Голодомор: голову «Меморіалу» в Росії викликали до поліції


Фільм, під час показу якого стався напад, оповідає про британського журналіста Ґарета Джонса, який приїхав до СРСР і став свідком Голодомору на території України
Фільм, під час показу якого стався напад, оповідає про британського журналіста Ґарета Джонса, який приїхав до СРСР і став свідком Голодомору на території України

Голова правління «Міжнародного Меморіалу» Ян Рачинський отримав повідомлення з вимогою з’явитися для надання пояснень до відділу економічної безпеки і протидії корупції управління МВС у Москві. Про це повідомляє телеканал «Дождь», який ознайомився з документом.

Повідомлення Рачинському вручене на наступний день після того, як група невідомих агресивних молодиків у масках увірвалася на кінопоказ, який проходив в офісі «Меморіалу», і спробувала його зірвати. Викликана поліція затримала лише трьох нападників (вони, ймовірно, були відпущені), але впродовж кількох годин оглядала помешкання, не випускаючи з нього співробітників «Меморіалу», а також вилучила відеореєстратор і частину пожежної сигналізації.

Згідно з повідомленням, Рачинського викликали до відділу поліції «в зв’язку з перевіркою», проте з чим вона пов’язана, не повідомляється. Згідно з повідомленням, Рачинського зобов’язали впродовж п’яти днів надати свідоцтво про реєстрацію «Меморіалу» та інші документи, в тому числі фінансові, з моменту його реєстрації.

Поліція вимагає надати електронну копію польського фільму про Голодомор «Ґарет Джонс» (в українському прокаті – «Ціна правди», режисерка Аґнешка Голланд), під час показу якого в офіс увірвалися невідомі. Хто ці люди, як і раніше, неясно. Вони скандували «фашисти», «іноземні агенти», «ганьба», «не забудемо, не пробачимо», проте про якісь конкретні претензії до «Меморіалу» чи фільму не заявляли.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG