Доступність посилання

ТОП новини

«Агітував за Путіна»: СБУ підозрює музиканта з Києва в колабораційній діяльності


Афіша виступу російського гурту «Джанго», очолюваного виходцем із Києва Олексієм Піддубним, в окупованому Севастополі, липень 2017 року
Афіша виступу російського гурту «Джанго», очолюваного виходцем із Києва Олексієм Піддубним, в окупованому Севастополі, липень 2017 року

Служба безпеки України повідомила про підозру музиканту Олексію Піддубному, відомому як «Джанго» й очільнику однойменного гурту – про це відомство заявило 18 квітня.

«Служба безпеки зібрала вичерпну доказову базу на прокремлівського музиканта Олексія «Джанго» Піддубного, який публічно виправдовує російську збройну агресію проти України», – заявляє пресслужба управління СБУ у Вінницькій області.

За даними СБУ, фігурант використовує свою медійну впізнаваність для пропагандистських акцій, присвячених проведенню незаконних референдумів на тимчасово окупованих Росією територіях України. Зокрема, під час ефірів він «закликає до захоплення України та підтримки російських окупаційних військ».

Читайте також: Учасника боїв проти ЗСУ біля Соледара судитимуть за допомогу російській агресії – СБУ

«Крім того під час виборчої компанії 2024 року, фігурант був довіреною особою Путіна, агітував за нього в РФ та і на окупованих територіях України. Також пропагандист масово поширює фейки про події на фронті та агітує до агресивної війни РФ проти України через власний Телеграм канал», – йдеться в повідомленні.

Крім того, Служба вказує на стосунки підзрюваного з ватажками збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР» і посилається на висновки експертиз, які підтвердили його підривну діяльність.

Піддубному повідомили про підозру в:

  • поширенні матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України
  • колабораційній діяльності у формі «здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією»
  • пропаганді війни

Кваліфікація справи передбачає до 12 років ув’язнення.

Гурт «Джанго» наразі не коментував заяву СБУ.

55-річний Піддубний народився в Києві. Після початку російської агресії проти України в 2014 році, виступаючи на музичному фестивалі в Росії, він закликав владу України «припинити вбивати свій народ». Він також відвідував окуповані території сходу України й виступав там.

Форум

XS
SM
MD
LG