Доступність посилання

ТОП новини

САП відкрила справу після розслідування «Схем» про власника «Гуліверу» та його мільярдні борги перед держбанками


Кримінальне провадження зареєстрували за статтею «зловживання владою або службовим становищем»
Кримінальне провадження зареєстрували за статтею «зловживання владою або службовим становищем»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) зареєструвала кримінальне провадження за статтею «зловживання владою або службовим становищем» за фактами з розслідування проєкту Радіо Свобода «Схеми».

У ньому йшлося про те, що структури бізнесмена Віктора Поліщука, який є власником торговельно-офісного центру «Гулівер» у Києві і має родинні зв’язки з керівництвом Російської Федерації, отримали від державних українських банків великий кредит під аномально низьку процентну ставку та тривалий термін погашення. При цьому протягом усього 2022 року вони не повертали борги «Ощадбанку» та «Укрексімбанку», а менеджмент держбанків не застосував жодних штрафних санкцій, хоча мав такі інструменти.

Також журналісти встановили, що протермінована заборгованість перед держбанками не завадила купівлі у 2022 році численних люксових авто на десятки мільйонів гривень, на яких пересувається і сам Віктор Поліщук.

Про відкриття кримінальної справи Радіо Свобода повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Прокурор САП вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України («Зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки»).

Як йдеться у відповіді, підставою для реєстрації кримінального провадження стали факти з розслідування «Схем» про те, що структури бізнесмена заборгували державним «Ощадбанку» та «Укрексімбанку», за гроші яких будувався «Гулівер», близько 14 мільярдів гривень.

Як з’ясували журналісти, ще у 2020 році менеджмент цих двох державних банків реструктуризував його багатомільярдну заборгованість на неринкових умовах. Зокрема, відтермінував погашення боргів на майже 25 років вперед, а також знизив майже втричі процентну ставку по кредиту – до 3,65% річних.

Ці гроші мають повернути до 2044 року – за умовами реструктуризації цього боргу на пільгових для позичальника умовах. Але через повну зупинку виплат у перший рік повномасштабного вторгнення, державні банки вже недоотримали від структур Поліщука близько 500 мільйонів гривень.

Але менеджмент держбанків не застосував до бізнесмена жодних штрафних санкцій та досі не розпочав примусове стягнення боргів або застави по кредиту, вкотре посприявши Віктору Поліщуку, йшлося у розслідуванні. Попри те, що такі інструменти були передбачені, вони не були задіяні управлінцями державних банків – зокрема договір особистої поруки за підписом Поліщука.

Усі викладені у своєму матеріалі факти «Схеми» відправили Віктору Поліщуку з проханням їх прокоментувати. Він залишив без відповіді надісланий редакцією детальний перелік запитань.

Поліщук напередодні повномасштабного вторгнення РФ посідав 36 місце у списку найзаможніших українців у рейтингу Forbes. Пік розвитку його бізнесу припав на часи президентства Віктора Януковича. Поліщука називали одним із «гаманців» так званої «сім’ї» – олігархічно-політичного клану колишнього президента-втікача. Саме тоді Поліщук набув великих активів у сфері фінансів, роздрібної торгівлі й нерухомості. Згодом з’явилася інформація про родинні зв’язки його дружини – Лілії Різвої з Кремлем. Виявилось, що вона є племінницею дружини Дмитра Медведєва – експрезидента РФ, а нині – заступника голови Ради безпеки Росії.

Після розслідування «Схем» про Віктора Поліщука справу відкрила і Національна поліція за статтею «незаконне переправлення осіб через державний кордон України». Підставою стало те, що бізнесмен під час воєнного стану виїжджав за кордон як волонтер і водій вантажівки на підставі документів з ознаками підробки.

Форум

XS
SM
MD
LG