Доступність посилання

ТОП новини

Власник «Гуліверу» виїжджав за кордон як волонтер та водій вантажівки на підставі документів з ознаками підробки – «Схеми»


Крім того, його бізнес «Ельдорадо» не передав військовим частину прибутку, попри публічну обіцянку
Крім того, його бізнес «Ельдорадо» не передав військовим частину прибутку, попри публічну обіцянку

Один з найбагатших бізнесменів України Віктор Поліщук, власник столичного торговельно-офісного центру «Гулівер» та мережі «Ельдорадо», під час воєнного стану декілька разів виїжджав за кордон на підставі документів із ознаками підробки. Бізнесмен подавався в систему «Шлях» як водій-волонтер, але не привозив заявлену допомогу, а іноземна компанія, яка нібито мала її передати, заявила, що не робила цього і її ім’ям скористались без відома організації. Також Віктор Поліщук двічі виїжджав за кермом вантажівки, влаштовуючись у штат фірми-перевізника на посаду водія, але обидва рази вантажів не привозив, а повертався в Україну вже на своєму пасажирському Мерседесі. Про це йдеться у розслідуванні журналістів «Схем» (Радіо Свобода).

Віктор Поліщук – бізнесмен призовного віку, який напередодні повномасштабного вторгнення РФ посідав 36 місце у списку найзаможніших українців у рейтингу Forbes. За інформацією, отриманою журналістами «Схем» від джерел з доступом до даних перетину кордону, він виїжджав за межі України щонайменше п'ять разів: двічі – у 2022-му та 2023-му роках, а також у 2024-му.

10 серпня 2022 року Віктор Поліщук виїхав в Польщу за кермом Mercedes-AMG G 63, разом із ним кордон перетнула дружина Лілія Різва, племінниця дружини експрезидента РФ, а нині заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва. Прикордонники випустили чоловіка призовного віку, бо він був внесений у систему «Шлях» як водій-волонтер, який мав привезти з Румунії 700 аптечок, а також ліки, засоби гігієни, одяг, спальні мішки та продукти загальним обсягом на 12 тонн.

У «Шлях» Поліщука внесла Дніпропетровська ОВА, за зверненням місцевої громадської організації «Обʼєднання захисту прав підприємців», яка клопотала про «надання дозволу на виїзд за межі України до Румунії волонтеру-водію Поліщуку В.С. для отримання гуманітарної допомоги від румунської компанії OSF Global Services». Про це «Схемам» повідомила сама Дніпропетровська ОВА у відповідь на запит, надавши копії усіх документів, на підставі яких і був дозволений виїзд.

Повертався Поліщук за 16 днів також на пасажирському Mercedes-AMG G 63. Вантажопідйомності якого не вистачило б і на десяту частину заявленої гумдопомоги, йдеться у розслідуванні. Заїжджав він теж із Польщі, а не з Румунії.

Журналісти Радіо Свобода звернулись до керівництва румунської фірми, лист від якої став підставою для дозволу Поліщуку на виїзд. Цей лист за підписом Аліна Доробанту – директора румунського офісу великої міжнародної ІТ-компанії OSF Global Services був наданий Дніпропетровській ОВА двома мовами – англійською та українською.

На запит редакції Доробанту повідомив, що їхня міжнародна компанія в інші періоди відправляла гуманітарні вантажі в Україну, але ніколи не співпрацювала ані з дніпровською ГО, ані з Віктором Поліщуком, та не відправляла через них заявлений в листі вантаж. Сам лист він назвав «підробкою».

«OSF Digital не зверталася до ГО «Обʼєднання захисту прав підприємців» з приводу передачі гуманітарної допомоги чи прохання про допомогу щодо виїзду водіїв-волонтерів для доставки будь-якого вантажу. Ми не маємо жодного стосунку до зазначеної організації чи фізичної особи Поліщука Віктора Степановича (чи його компаній)», – заявив головний операційний директор Алін Доробанту.

«На підставі наданої інформації ми виявили певні деталі, які вказують на те, що «лист», яким OSF Global Services запитувала дозвіл на перетин кордону волонтерами ГО «Обʼєднання захисту прав підприємців», є підробкою. Серед цих деталей – застарілий бланк, відсутність реєстраційного номера та нерозбірливий підпис», – відповів Радіо Свобода Алін Доробанту.

Отримати коментар ГО «Обʼєднання захисту прав підприємців» не вдалося – керівник організації Сергій Селін не відповів на телефонні дзвінки та запит від редакції. А один зі співзасновників цієї громадської організації Олег Зорін повідомив, що вона вже два роки як неактивна.

Документи із ознаками підробки про вигадану гуманітарку з Румунії на цілих півроку відкрили «шлях» Поліщуку для виїзду за кордон. Повернувшись у серпні 2022 року, він скористався цим же дозволом тогоріч іще раз – виїхавши з дружиною через польський кордон 24 вересня та повернувшись 5 жовтня.

У лютому 2023 року термін дії «волонтерського» дозволу для виїзду сплинув.

Після чого Віктор Поліщук, один з найбагатших українців, влаштувався на роботу водієм вантажівки. Це випливає із відповіді Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпеки) на запит Радіо Свобода, йдеться в розслідуванні.

У 2023 році Поліщук був внесений в систему «Шлях» за поданням ТОВ «Транс-Союс» – це буковинська фірма, яка спеціалізується на вантажних перевезеннях і має відповідну ліцензію. Вносити подання на виїзд вона має право лише щодо працевлаштованих у штат компанії водіїв. А вони, в свою чергу, зобов’язані перетинати кордон винятково на вантажному транспорті компанії, внесеному в заявку.

Згідно з даними «Схем», 17 серпня 2023 року Віктор Поліщук справді перетнув кордон у напрямку Польщі за кермом вантажного буса Mercedes Sprinter. Разом з ним була і його дружина.

Утім, попри чіткий порядок, визначений постановою Кабміну про правила отримання дозволу на виїзд для водіїв вантажних перевезень, 29 серпня 2023 року Віктор Поліщук повертався в Україну не за кермом вантажівки, а на люксовому Mercedes-AMG G 63 2021 року випуску вартістю 200 тисяч доларів.

Йому вдалось повторити цю схему у штаті цієї ж компанії-перевізника ще раз – 15 жовтня 2023 року він із дружиною знов виїхав за кермом вантажного буса «Транс-Cоюс», а через три тижні повертався із нею ж вже на Mercedes-AMG G 63.

Керівник «Транс-Союсу» Юрій Іфтимійчук у коментарі «Схемам» підтвердив, що Поліщук був влаштований в його фірмі як водій вантажівки, але не пригадав, за яких обставин вони про це домовились.

«Був влаштований. Був випробувальний строк. Тепер тяжко знайти нормального водія. В мене було два водії, які виїхали і не хотіли повертатися, кинули машину», – каже він. За його словами, Поліщук повинен був перевозити посилки, але «не впорався» з роботою, тому разом з іншими водіями був звільнений.

«Я звільнив їх всіх, тому що вони не робили роботу, як має бути. Я памʼятаю, що вони не позабирали всі посилки, всі передачі», – сказав Юрій Іфтимійчук. Від подальшого спілкування він відмовився.

Окрім вигаданої гуманітарки з Румунії, невиконання взятих благодійних зобов’язань мало місце і в іншому випадку, по суті із введенням в оману численних клієнтів мережі «Ельдорадо», що також входить в бізнес-імперію Поліщука, йдеться в розслідуванні.

«Схеми» звернули увагу на широко розрекламовану в українському інформаційному просторі благодійну акцію магазинів «Ельдорадо» під назвою «Техніка, що рятує життя військовим», оголошену на початку літа 2023 року. Виявилось, що відтоді мережа Поліщука «Ельдорадо» не виконала своїх зобов’язань та не перерахувала коштів зі своїх продажів на армію.

«Ельдорадо» закликало покупців купувати товари в їхній мережі, пообіцявши, що 0,5% із продажів в магазинах та онлайн буде відраховано на виготовлення броньованих багі (це невеликий автомобіль для їзди по бездоріжжю – ред.) для медичної служби 1-го Інтернаціонального легіону оборони України. Гроші мали передати через партнера проєкту – відомий столичний благодійний фонд «Солом’янські котики» – про що була укладена угода.

Але у фонді повідомили Радіо Свобода, що «Ельдорадо» не виконало заявленої обіцянки та не передало жодних коштів.

«Ми тоді від «Ельдорадо» коштів ніяких не отримали. Ми навіть не знаємо, чи вони щось зібрали, оскільки на нас ніякі кошти не зайшли. Вони лише сказали, що банкроти, грошей немає і нічого нам не передали. Загалом ми відкриті працювати з бізнесом. Але багато відповідальних бізнесів, а отака історія у нас вперше», – розповів «Схемам» виконавчий директор благодійного фонду «Солом’янські котики» Андрій Єрофєєв.

Мережа «Ельдорадо» справді переживає фінансові труднощі – ще з 2022 року заборгувала своїм партнерам-постачальникам два з половиною мільярди гривень. Але процедура банкрутства не була оголошена, бізнес намагається втриматись на плаву. Досі працює близько 60 торгових точок по всій країні, торгівля продовжується і через онлайн-магазин, йдеться в розслідуванні.

Редакція звернулась до «Ельдорадо» з проханням прокоментувати, чи не вважають в компанії, що ввели в оману людей, які зреагували на широко розрекламовану благодійну акцію, та купляли товари в мережі із розрахунку, що частина коштів піде на потреби військових.

Компанія на запит не відповіла, але наступного дня після його отримання, після піврічної паузи вийшла на зв’язок із «Солом’янськими котиками» та повідомила, що готова терміново закрити збір на будь-які потреби армії на суму близько 800 тисяч гривень. Про це Радіо Свобода повідомили у самому благодійному фонді.

«До цього вони фактично пів року не виходили на зв’язок. Ми просили про зустріч з керівником, але нам казали, що це неможливо. А от зараз вийшли на зв’язок. Очевидно, ваші журналістські запити допомогли», – розповів Радіо Свобода Єрофєєв.

До повномасштабного вторгнення російських військ на територію України Віктор Поліщук займав 36 місце у списку найзаможніших українців із статками $275 млн, за версією Forbes. Пік розвитку його бізнесу припав на часи президентства Віктора Януковича. А самого Поліщука називали одним із «гаманців» так званої «Сім’ї» – олігархічно-політичного клану колишнього президента-втікача. Саме тоді він набув великих активів у сфері фінансів, роздрібної торгівлі та нерухомості. Згодом з'явилася інформація про родинні зв’язки його дружини – Лілії Різвої з Кремлем. Виявилось, що вона є племінницею дружини Дмитра Медведєва – експрезидента РФ, а нині – заступника голови Ради безпеки Росії.

Як з’ясували «Схеми», структури бізнесмена Віктора Поліщука протягом усього 2022 року не повертали борги державним банкам України, посилаючись на фінансові труднощі, і до них не було застосовано жодних штрафних санкцій. При цьому, в той же період компанії Поліщука скуповували елітні автомобілі на десятки мільйонів гривень, на яких, в тому числі, пересувається сам бізнесмен, подорожуючи за кордон.

Усі викладені у цьому матеріалі факти «Схеми» відправили Віктору Поліщуку, з проханням їх прокоментувати. Станом на момент виходу матеріалу він залишив без відповіді надісланий редакцією детальний перелік запитань.

Форум

XS
SM
MD
LG