Доступність посилання

ТОП новини

У США поки не бачать готовності Китаю працювати для досягнення миру в Україні – Білий дім


Спілкуючись із пресою 2 травня Джон Кірбі заявив, що США вітали б участь Китаю в саміті миру, який має пройти в Швейцарії у червні
Спілкуючись із пресою 2 травня Джон Кірбі заявив, що США вітали б участь Китаю в саміті миру, який має пройти в Швейцарії у червні

США наразі не бачать з боку Китаю готовності пристати на «формулу миру», запропоновану Україною, і працювати для встановлення справедливого миру, заявив радник Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі.

Спілкуючись із пресою 2 травня Кірбі заявив, що США вітали б участь Китаю в саміті миру, який має пройти в Швейцарії у червні, повідомляє «Голос Америки».

«Ми вітаємо участь Китаю чи будь-якої іншої країни, яка хотіла б долучитися, щоб допомогти покласти кінець цій війні, яка враховує і поважає план із 10 пунктів президента Зеленського щодо справедливого миру. І якщо Китай є країною, яка бажає допомогти працювати над справедливим миром і готова повністю поважати цілі й завдання президента Зеленського та його прерогативи, тоді, мій Боже, ми підтримаємо це», – заявив Кірбі.

Водночас він зауважив, що «неправильно сказав би, якби говорив, що ми дійсно бачили, як Китай рухається в цьому напрямку – ми такого не бачили».

Наразі достеменно невідомо, чи братиме Китай участь у саміті.

Конференція, яку українська влада називає глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі поблизу міста Люцерн із метою сприяти досягненню миру у війні Росії проти України. Росії серед запрошених немає.

У Росії заявляли, що переговори про мир в Україні не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

Форум

XS
SM
MD
LG