Доступність посилання

ТОП новини

Переговори про Україну без Росії «не мають сенсу» – Кремль


Речник Кремля Дмитро Пєсков
Речник Кремля Дмитро Пєсков

Переговори про мир в Україні, заплановані в червні у Швейцарії, не матимуть сенсу без участі Росії, заявив 11 квітня речник Кремля Дмитро Пєсков.

«Ми багато разів говорили, що процес переговорів без Росії не має сенсу», – сказав речник Кремля Дмитро Пєсков.

Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності». Вона також розкритикувала «формулу миру», висунуту українським президентом Володимиром Зеленським, яка передбачає виведення російських військ з території України, фінансові репарації та створення спеціального трибуналу для суду над російськими чиновниками.

«Формула Зеленського» не передбачає компромісів і альтернатив і повністю ігнорує пропозиції Китаю, Бразилії, африканських і арабських держав. Ми переконані, що наші партнери в Азії, Африці та Латинській Америці будуть пильними і не пристануть на нову антиросійську авантюру», – сказала Захарова.

Вона також додала, що Швейцарії «не можна довіряти», оскільки вона «захищає позиції України, підтримує київський режим, застосовує антиросійські санкції та прийняла стратегії, які виключають Росію з європейської системи безпеки».

Уряд Швейцарії під час візиту Зеленського в січні погодився організувати мирну конференцію. У заяві, оприлюдненій 10 квітня, йдеться, що «наразі існує достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня для початку мирного процесу». Традиційно нейтральна Швейцарія від початку наполягала, що Москва врешті-решт має бути залучена до переговорів, і намагалася залучити до мирного саміту Китай та інші держави, що розвиваються.

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн.

Форум

XS
SM
MD
LG