Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган вважає, що мирні плани без Росії не дадуть «жодних результатів»


За його словами, Анкара також вважає, що «слід уникати кроків, які призведуть до загострення конфліктів у регіоні, які також поширяться на НАТО». Фото ілюстративне
За його словами, Анкара також вважає, що «слід уникати кроків, які призведуть до загострення конфліктів у регіоні, які також поширяться на НАТО». Фото ілюстративне

Президент Туреччини Таїп Ердоган заявив, що необхідно уникати будь-яких кроків, які можуть посилити війну в Україні. Про це він заявив на зустрічі з іноземними послами в Анкарі.

«Висловлюючи нашу підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, ми вже казали, що мирні плани без участі Росії не дадуть жодних результатів», – сказав Ердоган, маючи на увазі запланований саміт української «формули миру» у Швейцарії наприкінці цього року, повідомляє Reuters.

За його словами, Анкара також вважає, що «слід уникати кроків, які призведуть до загострення конфліктів у регіоні, які також поширяться на НАТО».

Читайте також: Кремль використовує ініціативи Китаю і Туреччини щодо мирних переговорів для підриву допомоги Україні – ISW

Туреччина виступила майданчиком для переговорів української та російської делегацій після початку повномасштабного вторгнення РФ – у березні 2022 року. Тоді ці переговори не завершились миром. Після того Анкара заявляла про готовність прийняти мирні переговори і бути посередником, а президент Туреччини неодноразово зустрічався чи проводив телефонні переговори як з українською, так і з російською стороною.

У листопаді 2022 року президент України Володимир Зеленський представив план, який складається з десяти пунктів, відомий як «формула миру». Зокрема, він передбачає, що будь-які переговори з Москвою можуть розпочатися лише після повернення нею всіх зайнятих територій, включаючи анексований Крим, та виведення військ із усіх окупованих нею регіонів. У вересні 2022 року в Україні затвердили рішення, яке, зокрема, передбачає неможливість ведення переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним.

Форум

XS
SM
MD
LG